Grzesiek13 02.02.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Fakt immergas jest chyba najdroższy z kondensatów i nie wiedzieć czemu może dlatego, że moduł kondensacyjny jest wykonany ze stali szlaczetnej zamiast z aluminium Podobne wymienniki z nierdzewki maja np. viessmann czy vaillant i są tańsi. Więc cena immergasa jest troche wyśrubowana, ponad poziom wiodących producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 02.02.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 witam. mam podobny problem. nie wiem jaki kocioł mam dobrac a domek ma 120m2 uzytkowej.-jaki piec na gaz mam kupic do co i cwu , dodam jeszcze żę zamierzam miec kominek z płaszczem wodnym. prosze o rady dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.02.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Ale Immergass ma bardzo dobre rabaty Herkulesa ABT katalog chyba 19000 zł sprzedałem dla klienta za 11000 zł Jeśli masz mieć kominek płaszczem wodnym to musisz kupić pakiet ( kociołek plus zasobnik) bo jak rozumiem wodę ciepłą chciałbyś grzać latem w kominku zimą pewnie też Kociołek kup firmy np. Vaillant a zasobnik może być jakiś innej firmy np. Biawar Quarto 150L obudowa kantowa izolacja z pianki stojący lub wiszący a do tego może być z grzałką elektryczną Więcej to już tylko w Erze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 02.02.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 NIEZŁY MNIE TEŻ ZA WSZELKĄ CENĘ NAMAWIAŁ Mi IMERGAZA, ja jednak się uparłem na vaillanta immergaz nie ma zadnych wymagań, byle łachudra taka jak NIEZŁY może to zakładać NIEZŁY ZAŁOŻYŁ mi tego vaillanta, jestem zadowolony z pieca, jednak nie mam gwarancji na piec bo NIEZŁY PO WZIĘCIU PIENIEDZY JUŻ SIĘ WIĘCEJ NIE POKAZAŁ - NIEZŁY W VAILLANCIE MA OPINIĘ OSTATNIEJ ŁAJZY I PARTACZA i nie chcą mu dać uprawnień jak się pózniej dowiedziałem (chciałem się po prostu poskarżyć na ich "autoryzowanego" instalatora), miałemwięc vaiilanta bez ustawienia, gwarancji i przeglądu, zapłaciłem za niegoi NIEZŁE pieniądze, ale kupić go od nNIEZŁEGO TO TAK JAKBY NA ŚMIETNIKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 03.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 http://www.rtvagd.sklep.pl/vaillant/ecotec_vu_196_2_zas_r_120_11228.php5[/url tki zestawik nadał by się do współpracy z komonkiem z PW??[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.02.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Ale Immergass ma bardzo dobre rabaty Herkulesa ABT katalog chyba 19000 zł sprzedałem dla klienta za 11000 zł Jeśli masz mieć kominek płaszczem wodnym to musisz kupić pakiet ( kociołek plus zasobnik) bo jak rozumiem wodę ciepłą chciałbyś grzać latem w kominku zimą pewnie też Kociołek kup firmy np. Vaillant a zasobnik może być jakiś innej firmy np. Biawar Quarto 150L obudowa kantowa izolacja z pianki stojący lub wiszący a do tego może być z grzałką elektryczną Więcej to już tylko w Erze Za 11.000 klient ma vitodensa 333 (kondensat z zasobnikiem warstwowym - lodówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 a za 10700 zł lodówkę De Dietricha - Elidens z zasobnikiem 130 l. ze sterownikiem Diematic 3 a nie jakaś włoszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.02.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 ...a Wolfa chyba z 9.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.02.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Zejdzcie na ziemię, to ma być piec do małego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 03.02.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 No właśnie zapraszamValilancik + zasobnik http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91418 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.02.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Przecież znam ceny ale napisałem Herkules ABT i za te pieniądze ta lodówka ma w sobie (pod obudową) kociołek kondensacyjny zasobnik z nierdzewki 120L z dwoma spiętymi wężownicami naczynkiem przeponowym do cwu i kompletną instalacją do dwóch stref grzewczych w tym jedna do niskiej ( podłogówka) oczywiście ze sprzęgłem hydraulicznym, pompkami i zaworem 3-drogowym i jeszcze w tej cenie pogodówka kto da więcejOsobiście jestem zwolennikiem Vaillanta ale o Immergazie nie mogę powiedzieć nic złego a jeśli ktoś ma małą kotłownie i chciałby mieć jeszcze podłogówkę a w kotłowni stację uzdatniania pralkę i coś tam jeszcze to propozycja jest godna uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 04.02.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Przecież znam ceny ale napisałem Herkules ABT i za te pieniądze ta lodówka ma w sobie (pod obudową) kociołek kondensacyjny zasobnik z nierdzewki 120L z dwoma spiętymi wężownicami naczynkiem przeponowym do cwu i kompletną instalacją do dwóch stref grzewczych w tym jedna do niskiej ( podłogówka) oczywiście ze sprzęgłem hydraulicznym, pompkami i zaworem 3-drogowym i jeszcze w tej cenie pogodówka kto da więcej Osobiście jestem zwolennikiem Vaillanta ale o Immergazie nie mogę powiedzieć nic złego a jeśli ktoś ma małą kotłownie i chciałby mieć jeszcze podłogówkę a w kotłowni stację uzdatniania pralkę i coś tam jeszcze to propozycja jest godna uwagi Licytujemy dalej Wolf loldówka+ mieszacz z siłownikiem+pogodówka+dwie strefy grzewcze+zasobnik warstwowy 90 l+sterowanie pogodowe+naczynia przeponowe = uwaga cena 10.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 04.02.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 no? dzisiaj już piątek. I nic... Pan instalator na moje pytanie co by zaproponował, odpowiedział, że zrobi to co ja chcę. Więc pytam drugi raz. - Co Pan by wybrał dla siebie. - Jednofunkcyjny + zasobnik, czy dwufunkcyjny. Instalator: - zrobię taj jak Pan chce... Q...a! Weź tu się dogadaj. Gdyby przyszedł kupić kosiarkę, zadałbym mu kilka prostych pytań, i za chwilę facet miałby polecony sprzęt! Jutro dzwonię do innego. Muszę mieć kilka wycen. Najbardziej ze wszystkich budowlanych decyzji wnerwia mnie ta dotycząca wyboru pieca i rodzaju ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 04.02.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 no? dzisiaj już piątek. I nic... Pan instalator na moje pytanie co by zaproponował, odpowiedział, że zrobi to co ja chcę. Więc pytam drugi raz. - Co Pan by wybrał dla siebie. - Jednofunkcyjny + zasobnik, czy dwufunkcyjny. Instalator: - zrobię taj jak Pan chce... Q...a! Weź tu się dogadaj. Gdyby przyszedł kupić kosiarkę, zadałbym mu kilka prostych pytań, i za chwilę facet miałby polecony sprzęt! Jutro dzwonię do innego. Muszę mieć kilka wycen. Najbardziej ze wszystkich budowlanych decyzji wnerwia mnie ta dotycząca wyboru pieca i rodzaju ogrzewania. Cześć Byłem wczoraj u znajomych. Mają domek 90 m2 na dole i troszkę na poddaszu. Piec mają dwufunkcyjny Beretta kompakt II bez zasobnika. Stoi w piwnicy na jednym krańcu domu. Łazienka jest na parterze na drugim krańcu domu, rura myślę, że gdzieś z 15 metrów. Po odkreceniu kranu w łazience ciepła woda popłynęła dopiero po 45 sekundach kiszka Popytałem kolegi o inne sprawy i mówił, że pod prysznicem nie ma jakichś scen w stylu zimnej wody jak ktoś odkręci kran w kuchni. Piec utrzymuje stałą temperaturę na wyjściu i jak wyczuje drugi pobór wody to zmniejsza ciśnienie aby temperaturę utrzymać. Poza tym piec jest fajny, łatwy w obsłudze, ma bardzo fajny system ustawiania z wyswietlaczem lcd, jakies pory roku itp. Pracuje ponad 1,5 roku i na razie bezawaryjnie. Kolega mówi, że można do niego podłączyć zasobnik. Ciekawe jak to wtedy zadziała z dwufunkcyjnym, jak jednofunkyjny ? No i dalej nic nie wiem. Pozostaje mi czytać i pytać dalej. Mam telefon do instalatora, który im to wszystko montował to się z nim kiedys skonsultuję. Poza tym czekam na odpowiedz na maila od osoby, która mocno siedzi w tej branzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 04.02.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 No i dalej nic nie wiem. Pozostaje mi czytać i pytać dalej. Mam telefon do instalatora, który im to wszystko montował to się z nim kiedys skonsultuję. Poza tym czekam na odpowiedz na maila od osoby, która mocno siedzi w tej branzy. U mnie też pośpiechu nie ma, więc temat drążę dalej. Jak tylko dowiem się czegoś ciekawego, zaraz tutaj nasmaruję. Jedno wiem, u moich rodziców, podobnie jak u Twoich znajomych piec dwufunkcyjny przy dużej odległości kranów to porażka. Na ciepłą wodę trzeba czekac dłużej niż 45 sekund. Powiedziałbym, że jest to 2 min i 45s Inni znajomi mają piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 25 litrów, i do tego cyrkulację. Są z tego rozwiązania bardzo zadowoleni. Ze wzgędu na małą kubaturę pom gospodarczego nie mogę mieć pieca z otwartą komorą spalania, duży zasobnik zewnętrzny też nie jest mile widziany. Krąg zainteresowania zawęża się do pieca dwufunkcyjnego z wbudowanym małym zasobnikiem, lub jednofunkcyjny z zew zasobnikiem max 120 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 04.02.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Wybaczcie pytanie, jestem laikiem. Co znaczy jednofunkcyjny i dwufunkcyjny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.02.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Również zaczynam się za czymś rozglądać na domek 90m2. Obawiam się że dwufunkcyjny bez zasobnika nia zapewni nam komfortu ciepłej wody "bezpośrednio z kranu". Mimo, że łazienkę mamy za ścianą z kotłem a kuchnię w odległości około 5-6 metrów od kotła. I nie ukrywam, że najbardziej odpowiedałby kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika z możliwościa jego podłaczenie jeśli pierwsza wersja by się nie sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Rafał 05.02.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam.Tez drąże temat.Na razie staneło na 2F+cyrkulacja.Dostałem do wyboru VailantaATMOmax VUW PLUS-około 3000zł- bo funkcja szybkiego startu- nie mogę sie doczytac na czym polega. Niby ciepla woda po 5sek i ma wbudowany mały zasobnik (nie warstowy) kilka litrów, ale nie wiem co znaczy "5 sekund do cieplej wody" - na wylocie w kranieczy na wyjsciu z pieca.Sprzedawca zapewniał,ż ecyrkulacja to nie problem aquaPLUS VUI-około 5000zł wiadomo nowa generacja pieca z zasobnkiem warstwowym z wyjsciem na cyrkulację itd Róznica 2000zł warto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 05.02.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam. Tez drąże temat.Na razie staneło na 2F+cyrkulacja. Dostałem do wyboru Vailanta ATMOmax VUW PLUS-około 3000zł- bo funkcja szybkiego startu- nie mogę sie doczytac na czym polega. Niby ciepla woda po 5sek i ma wbudowany mały zasobnik (nie warstowy) kilka litrów, ale nie wiem co znaczy "5 sekund do cieplej wody" - na wylocie w kranieczy na wyjsciu z pieca.Sprzedawca zapewniał,ż ecyrkulacja to nie problem aquaPLUS VUI-około 5000zł wiadomo nowa generacja pieca z zasobnkiem warstwowym z wyjsciem na cyrkulację itd Róznica 2000zł warto??? Czytam właśnie o tych piecach, i nie bardzo mogę zakumać, że ten aqua PLUA to nowa generacja. Jedyna różnica to ten warstwowy zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 06.02.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 witam, tak trochę nie dokońca w temacie, jestem dość często służbowo na słowacji i znajomi (z Słowacji) bardzo chwalą sobie http://www.protherm.sk kociołki z tej strony są tam np kotły z wbudowanym zasobnikiem 45l o mocy Tiger 12 KTZ 3.5 - 11.5 kW turbo czyli bardzo fajny do małego domku z jedną łazienką. (o mocy minimalnej już 3,5KW, nie wiem czy wogóle jest tego typu kocioł na polskim rynku) Ale jak to jest: W Polsce tych kociołków nie można kupić, czy jak sobie go kupię tam i tu w kraju mi go zamontuje jakiś hydraulik to gwarancja mi przepada (czy mimo braku rerwisu na miejscu może go jakiś hydraulik zamontować mający odpowiednie uprawnienia?) Słowacy mi mówią nie przejmój się gwarancją te kotły nie nawalają , ale jak to jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts