EZS 06.02.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Wybaczcie pytanie, jestem laikiem. Co znaczy jednofunkcyjny i dwufunkcyjny?? Jednofunkcyjny grzeje tylko ogrzewanie i zbiornik na ciepłą wodę jak sobie go dołączysz. Dwufunkcyjny grzeje wodę w CO a jak ktoś odkręci kran to się przestawia na grzanie wedy do tego kranu (na bieżąco). Ale wtedy nie grzeje CO . Dlatego najlepszy jest dwufunkcyjny z małym zbiornikiem. na krótkie pobory wody bieżemy ją ze zbiornika, na dłuższe- grzeje na bieżąco. Ja jestem w zasadzie zdecydowana na Viessmana Vitopend 222, z zamnkniętą komorą spalania, zbiornikiem wbudowanym 50l i dość dużą mocą do grzania "na szybko". Do domku 120m wystarczy. Cyrkulacji chyba nie biorę, ale tu jeszcze się zobaczy. Acha, pamiętajcie, że koszty pieca to jedno a koszty złączek, naczyń wzbiorczych, komina itd to drugie. W zasadzie z montażem to prawie jeszcze raz tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.02.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A czy duże są różnice w cenie między jedno- a dwufunkcyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 06.02.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Anisia, to trudno powiedzieć. Jeżeli weźmiesz czysty dwufunkcyjny, to naogół jest taniej, niż tego samego producenta porównywalny 1f+zasobnik. Wejdź sobie na stronę np Termetu, on jest chyba najtanzszy na rynku i porównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 08.02.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 no? dzisiaj już piątek. W końcu dostałem wycenę. Za całość (robocizna + materiały + piec) policzył mi 18.928,54 zł. Piec Viessmann Vitopend 100 WHEA z zasobnikiem 120 L. Szczegóły będą w moim dziennku, tylko musze jutro w robocie zrobić skany. Swoją drogą fajnie by było, gdyby któryś z forumowych kolegów - fachowców, rzucił na to okiem i troszku doradził. W niedzielę mam spotkanie z drugim instalatorem - fanem Buderusa. (pewnie ma tam największe rabaty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.02.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 dzięki EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 25.02.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Ja w podobnym temacie, a mianowicie mam /będe miał mam nadzieje w tym roku:)/ domek o pow, 115mkw uzytkowej, jestem chyba zdecydowany na jakiś kocioł z zamkniętą komorą i zasobnikiem warstwowym / Vitodent222, aquaPlus, Sounier Dival isotwin F24E/ lub cosik podobnego, ale zależy mi na podzieleniu obwodu na 2 strefy dzienną i nocną. Nie wiecie czy w tych kotłach można to jakoś zrealizować?Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 25.02.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 czy ktoś już zakupił vitopenda 222 i podzieli się wrażeniami z komfortu ciepłej wody ? czy ten zasobnik jest jakoś izolowany termicznie bo się nie moge doczytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts