gizmo 21.05.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Na drewnianych oknach pojawiła się żywica. Jeżeli ją tylko oczyszczę i pomaluję okno, to pewnie wyjdzie ponownie. Może ktoś zna jakiś sposób aby się jej pozbyć na dobre ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 21.05.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Moim zdaniem reklamuj. Jak zaczniesz sam kombinować to wykonawca zdejmie Ci gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo 21.05.2003 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Nie są to nowe okna i są już po gwarancji. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Cholera! Już prawie byłem zdecydowany na drewniane (Pchelek i inni...), ale pewnie kupię plastiki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Latwo sie zrażasz! Nie każde onko drewniane sączy żywice. Powiem więcej tylko nieliczne, najbardziej badziewiaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 26.05.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Ta żywica - fakt - pojawia się bardzo rzadko. Masz pecha. [może Ci się trafił tzw. pęcherz żywiczny - naturalny magazyn żywicy w drewnie - na wypadek jego skaleczenia]. Zdarza się w najlepszym drewnie. Czy ona wychodzi w jednym miejscu [[z pęcherza] czy jest to cała plama [przeżywiczenie - to już gorzej - to może być marne drewno]. Czy przebija spod farby - i jaka to farba. Spóbuj potraktować to terpentyną i zmyć. Niestety w upały będzie wychodzić - aż wyjdzie całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 26.05.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Zdarzył mi sie podobny wypadek - w jednym miejscu na szprosie - producent musiał wymienić całe skrzydło. Są 2 możliwość - albo pęcherzyk żywicy - albo użyto źle przygotowanego, niewysezonowanego drewna do produkcji (nie piszesz kiedy wyprodukowano okna!) - w 2-gim przypadku zastosowano niewłaściwy surowiec i mimo braku gwarancji dochodziłbym swego u producenta, nie ważne kiedy, ale zawalił przy produkcji, fakt zastosowania niewysezonowanego drewna powinien zadziałać na porządnego producenta drewnianych okien, podważa bowiem całkowicie wartość produkowanej przez niego stolarki.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-pw- 30.05.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Znalazłem kilka gwarancji i widzę, że producenci nie chcą brać odpowiedzialności za wycieki żywicy. Dwa przykłady: §3 1. Gwarancja nie obejmuje: [...] cech wynikających z zastosowania drewna iglastego np. wycieki żywicy [...] §5 [...] 2. Gwarancją nie jest/są objęte: [...] o) przebarwienia białych powłok lakierniczych, powstałych na skutek naturalnych związków zawartych w drewnie tj: żywica, garbniki [...] s) wymiana ramy i skrzydła, z którego nastąpił wyciek żywicy. Producent zastrzega sobie prawo do mechanicznego usunięcia żywicy i położenia w tym miejscu warstwy renowacyjnego lakieru pod pędzel. Uzyskana powłoka lakiernicza metodą pod pędzel odbiega od fabrycznej, [...] Podobno coś w związku z tym reguluje norma PN-88/B-10085, ale jeszcze nie znalazłem co. Czytał ktoś z Was ten dokument, lub zna jakieś konkretne dane? Bo na razie trafiam jedynie na różne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.05.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Temat żyje Myślę, mam nadzieję, przez tyle lat technologia się zmieniła i problemów z żywicą już brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.06.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Zdziwiłbyś się soki podobne do żywicy potrafią wypłynąć nawet w egzotycznym drewnie liściastym. Terpentyna załatwia sprawę - kwestia tygodni i powinno wypłynąć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts