Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów! Wlaśnie udało mi się pierwszy raz zalogować. Jesteśmy młodym małżeństwem (akurat dzisiaj mija nam 6 lat stażu!!!), mieszkamy od czterech lat z naszą córką na dwóch pokojach+kuchnia+łazienka+przedpokój - łącznie 45m2. Powoli zaczyna robić się ciasno w mieszanku, dlatego podjęliśmy decyzję, że zamiast wydawać jakieś 150tys + z 20tys. na remont, kupimy działkę w niewielkiej miejscowości obok (do pracy jakieś 12km - teraz mamy 2-3km) i z tymi 150 tysiącami wystartować z budową. Mamy zamiar podepszeć się niewielkim kredytem (powiedzmy że 50tys.). Nasz wybor to najprawdopodobniej parter z poddaszem (skosy są w tym najpiękniejsze). Warunek - 3 pokoje na poddaszu. Na początku miał być Barwny, potem Skrzat (ale chyba trochę za mały) no i ostatecznie (chyba) wybór padł na Zręczny wariant III - z małą zmianą na parterze - pralnia zamiast łazienki (ta druga jest na piętrze - tam gdzie sypialnie, a toaleta na dole wystarczy).

Jeżeli zainteresował kogoś mój post - to proszę o szczere komentarze, jakie mamy szanse na to, aby za dwa lata zamieszkać chociażby w dwóch z pięciu zaplanowanych pokojach z funkcjonującą kuchnią i łazienką w "naszym" Zręcznym, zakladając że działkę powinniśmy mieć już w marcu-kwietniu.

P.S. Mam nadzieję, że będę umiał odpisywać na komentarze.

I jeszcze coś - jak się wstawia buźki

https://forum.murator.pl/topic/70656-domek-zr%C4%99czny-wariant-iii-czy-uda-nam-si%C4%99-zbudowa%C4%87/

Pomniejsz sobie salon o 7-8 m2 ( schody !) i zwróć uwagę na klitkowate pokoje na poddaszu.Radziłbym dom ( jeśli o podobnych wymiarach ) z dachem dwuspadowym i bez schodów w salonie.A tak wogóle wejdź na wątek o projektach.

Co do projektu to o nim w dziale projekty podyskutuj i wklej do niego linka bo cięzko szukać po samej nazwie na stronach biur. Troszke za mały ten budrzet na zakup działki i budowę. Ale oczywiście sukcesów życzę.

Ps. 6 lat to juz chyba nie jest młode małżeństwo :)

Jajmar, na działkę mam przeznaczony osobny budżet, czyli te 150 + 50tys kredytu miałoby wystarczyć na sam domek.

Mam prośbę - jestem trochę zielony w sprawach informatycznych i nie wiem jak wklejać linki itp. Może jakaś mała pomoc?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=366&IdKolekcji=41

Do wklejania linka są odpowiednie znaczniki, które znajdują się nad pisaną przez ciebie wiadomością.

Na początki wciśnij URL (pierwszy od prawej), potem wklej adres linka, na koniec też url ale pojawi się z ukośnikiem [/url]. bez spacji.

Jajmar, na działkę mam przeznaczony osobny budżet, czyli te 150 + 50tys kredytu miałoby wystarczyć na sam domek.

To znacznie popawia sytucje. Myśle ze masz szanse w tych 200 tys sie wprowadzić.

Co do projektu to pokoje ze skosami z każdej strony to słaby punkt tego projektu, i schody w salonie (nie za dużym) tez mi sie nie podobają.

I jeszcze jeżeli juz zostaniesz przy tym projekcie to przemyśl lokalizacje kominka. Ten w narożu pomijajac kwestie roprowadznenia ciała bedzie mial brzydki komin bo na krawedzi dachu, przy niektórych kierunkach wiatru przy tak ustawianym kominie bedziesz mial wdmuchiwanie spalin do domu, krótki komin -słaby ciąg.

martkaw1 - dzięki za linka już się przenoszę.

A co do skosów - słuchajcie: dla nas jest to poprostu najpiękniejsza część domu!!! Dzięki za radę z kominkiem - faktycznie - przy takich wichurach jakie niedawno miały miejsce mialbym w domu niezłą zadymę...Wrzucimy go gdzieś do środka. Puki co - przeskakuję poczytać na link od martkaw1. Pozdr.

P.S. Napisalem "młode małżeństwo - bo poprostru czuję się mlodo (ale już za kilka tygodni stuka mi trzydziestka...)[/url]

skosy sa fajne,ale ... przestaja byc fajne jesli sie okazuje ze sciana kolankowa jest zbyt niska i masz sporo przestrzeni z ktora nic nie zrobisz bo np. nawet lozka pod sciana nie postawisz bo jest tam zbyt nisko,a bylem juz w takim domu.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam wszystkich Forumowiczów! Wlaśnie udało mi się pierwszy raz zalogować. Jesteśmy młodym małżeństwem (akurat dzisiaj mija nam 6 lat stażu!!!), mieszkamy od czterech lat z naszą córką na dwóch pokojach+kuchnia+łazienka+przedpokój - łącznie 45m2. Powoli zaczyna robić się ciasno w mieszanku, dlatego podjęliśmy decyzję, że zamiast wydawać jakieś 150tys + z 20tys. na remont, kupimy działkę w niewielkiej miejscowości obok (do pracy jakieś 12km - teraz mamy 2-3km) i z tymi 150 tysiącami wystartować z budową. Mamy zamiar podepszeć się niewielkim kredytem (powiedzmy że 50tys.). Nasz wybor to najprawdopodobniej parter z poddaszem (skosy są w tym najpiękniejsze). Warunek - 3 pokoje na poddaszu. Na początku miał być Barwny, potem Skrzat (ale chyba trochę za mały) no i ostatecznie (chyba) wybór padł na Zręczny wariant III - z małą zmianą na parterze - pralnia zamiast łazienki (ta druga jest na piętrze - tam gdzie sypialnie, a toaleta na dole wystarczy).

Jeżeli zainteresował kogoś mój post - to proszę o szczere komentarze, jakie mamy szanse na to, aby za dwa lata zamieszkać chociażby w dwóch z pięciu zaplanowanych pokojach z funkcjonującą kuchnią i łazienką w "naszym" Zręcznym, zakladając że działkę powinniśmy mieć już w marcu-kwietniu.

P.S. Mam nadzieję, że będę umiał odpisywać na komentarze.

I jeszcze coś - jak się wstawia buźki

Hej,

My też budujemy Zręcznego. Proponuję przenieść się na wspomniany wcześniej link. W naszym projekcie zmienialiśmy dach na 35 stopni i podnieśliśmy ścianę kolankową o jeden pustak i... bez garażu wyszło 18... metrów. Fajny projekt tylko mała kuchnia i garaż jak na dwa auta trochę mały...ale nam się podoba

Pozdrawiam

Jacek