dzujs 28.01.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 witam kociołek pracuje w jakimś dziwnym trybie odpala sie przy temp. kotła 53 stopnie i grzeje do 65 stopni i tak w kółko. jak ustawić zakres temp. kotła???? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jakie masz sterowanie przy kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzujs 28.01.2007 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jakie masz sterowanie przy kotle? r2107m logamatic pokojowy pogodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jakie masz sterowanie przy kotle? r2107m logamatic pokojowy pogodowy Przy pogodówce kocioł podgrzewa wodę zgodnie z ustawioną krzywą grzewczą, w zależności od temperatury zewnętrznej do nastawionej temperatury w pomieszczeniu na kotle. Twój kocioł pracuje w danym czasie w podanym zakresie temperatur. Jeśli temperatura zewnętrzna się zmieni, zmienią sie tez parametry wody grzewczej,( i będą nie niższe niż wynikające z ochrony przed roszeniem bloku kotła 35-42 st. C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzujs 28.01.2007 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jakie masz sterowanie przy kotle? r2107m logamatic pokojowy pogodowy Przy pogodówce kocioł podgrzewa wodę zgodnie z ustawioną krzywą grzewczą, w zależności od temperatury zewnętrznej do nastawionej temperatury w pomieszczeniu na kotle. Twój kocioł pracuje w danym czasie w podanym zakresie temperatur. Jeśli temperatura zewnętrzna się zmieni, zmienią sie tez parametry wody grzewczej,( i będą nie niższe niż wynikające z ochrony przed roszeniem bloku kotła 35-42 st. C). problem w tym ze mam na bfu ustawione 20 stopni w domu jest 24 a piec caly czas ładuje. teraz sie ociepliło i grzeje na okrągło od 46 do 60 stopni. na płaszczu wodnym mam 55 stopni na zasilaniu a piec i tak swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jakie masz sterowanie przy kotle? r2107m logamatic pokojowy pogodowy Przy pogodówce kocioł podgrzewa wodę zgodnie z ustawioną krzywą grzewczą, w zależności od temperatury zewnętrznej do nastawionej temperatury w pomieszczeniu na kotle. Twój kocioł pracuje w danym czasie w podanym zakresie temperatur. Jeśli temperatura zewnętrzna się zmieni, zmienią sie tez parametry wody grzewczej,( i będą nie niższe niż wynikające z ochrony przed roszeniem bloku kotła 35-42 st. C). problem w tym ze mam na bfu ustawione 20 stopni w domu jest 24 a piec caly czas ładuje. teraz sie ociepliło i grzeje na okrągło od 46 do 60 stopni. na płaszczu wodnym mam 55 stopni na zasilaniu a piec i tak swoje. Sprawdź działanie sterownika pokojowego, tj. czy reaguje na zmianę temperatury ( czy włącza i wyłącza kocioł?) Jaką masz krzywa grzewcza na kotle? Od kiedy kocioł się nie wyłącza?( co zauważyłeś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzujs 28.01.2007 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jakie masz sterowanie przy kotle? r2107m logamatic pokojowy pogodowy Przy pogodówce kocioł podgrzewa wodę zgodnie z ustawioną krzywą grzewczą, w zależności od temperatury zewnętrznej do nastawionej temperatury w pomieszczeniu na kotle. Twój kocioł pracuje w danym czasie w podanym zakresie temperatur. Jeśli temperatura zewnętrzna się zmieni, zmienią sie tez parametry wody grzewczej,( i będą nie niższe niż wynikające z ochrony przed roszeniem bloku kotła 35-42 st. C). problem w tym ze mam na bfu ustawione 20 stopni w domu jest 24 a piec caly czas ładuje. teraz sie ociepliło i grzeje na okrągło od 46 do 60 stopni. na płaszczu wodnym mam 55 stopni na zasilaniu a piec i tak swoje. Sprawdź działanie sterownika pokojowego, tj. czy reaguje na zmianę temperatury ( czy włącza i wyłącza kocioł?) Jaką masz krzywa grzewcza na kotle? Od kiedy kocioł się nie wyłącza?( co zauważyłeś) nie wiem tlko gdzie sprawdzic krzywą grzewczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzywa grzewcza jest "ukryta" pod wejściem serwisowym. Do ustawień serwisowych wchodzisz naciskając przycisk "obraz" (dolny lewy róg) i wciskając jednocześnie długopisem przycisk "instalacja" (taka kropka) obok po prawej stronie. Nastepnie gałką kręcisz i szukasz trybu krzywej grzewczej - napis "temp. proj" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzujs 28.01.2007 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzywa grzewcza jest "ukryta" pod wejściem serwisowym. Do ustawień serwisowych wchodzisz naciskając przycisk "obraz" (dolny lewy róg) i wciskając jednocześnie długopisem przycisk "instalacja" (taka kropka) obok po prawej stronie. Nastepnie gałką kręcisz i szukasz trybu krzywej grzewczej - napis "temp. proj" . temp. proj mam 75 stopni dla obiegu grzewczego 1 i 45 stopni dla obiego grzewczego 2 bfu reaguje na zmiane nastawu temperatury kociol startuje od 38 stopni i dochodzi do 58 stygnie i znowu 4 razy w ciagu godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzywa grzewcza jest "ukryta" pod wejściem serwisowym. Do ustawień serwisowych wchodzisz naciskając przycisk "obraz" (dolny lewy róg) i wciskając jednocześnie długopisem przycisk "instalacja" (taka kropka) obok po prawej stronie. Nastepnie gałką kręcisz i szukasz trybu krzywej grzewczej - napis "temp. proj" . temp. proj mam 75 stopni dla obiegu grzewczego 1 i 45 stopni dla obiego grzewczego 2 bfu reaguje na zmiane nastawu temperatury kociol startuje od 38 stopni i dochodzi do 58 stygnie i znowu 4 razy w ciagu godziny. Z tego wynika, że jest OK, nie odbiega od normy. Zauważ że zmienił się zakres temperatury wody kotłowej, bo zmieniła się temp. zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzujs 28.01.2007 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzywa grzewcza jest "ukryta" pod wejściem serwisowym. Do ustawień serwisowych wchodzisz naciskając przycisk "obraz" (dolny lewy róg) i wciskając jednocześnie długopisem przycisk "instalacja" (taka kropka) obok po prawej stronie. Nastepnie gałką kręcisz i szukasz trybu krzywej grzewczej - napis "temp. proj" . temp. proj mam 75 stopni dla obiegu grzewczego 1 i 45 stopni dla obiego grzewczego 2 bfu reaguje na zmiane nastawu temperatury kociol startuje od 38 stopni i dochodzi do 58 stygnie i znowu 4 razy w ciagu godziny. Z tego wynika, że jest OK, nie odbiega od normy. Zauważ że zmienił się zakres temperatury wody kotłowej, bo zmieniła się temp. zewnętrzna. niby wszystko ok:)) a przez 40 dni bez zimy przepalił 600 l opału i nie reaguje cały czas na płaszcz wodny a na zasilaniu mam powyzej 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzywa grzewcza jest "ukryta" pod wejściem serwisowym. Do ustawień serwisowych wchodzisz naciskając przycisk "obraz" (dolny lewy róg) i wciskając jednocześnie długopisem przycisk "instalacja" (taka kropka) obok po prawej stronie. Nastepnie gałką kręcisz i szukasz trybu krzywej grzewczej - napis "temp. proj" . temp. proj mam 75 stopni dla obiegu grzewczego 1 i 45 stopni dla obiego grzewczego 2 bfu reaguje na zmiane nastawu temperatury kociol startuje od 38 stopni i dochodzi do 58 stygnie i znowu 4 razy w ciagu godziny. Z tego wynika, że jest OK, nie odbiega od normy. Zauważ że zmienił się zakres temperatury wody kotłowej, bo zmieniła się temp. zewnętrzna. niby wszystko ok:)) a przez 40 dni bez zimy przepalił 600 l opału i nie reaguje cały czas na płaszcz wodny a na zasilaniu mam powyzej 50 stopni. To jest kocioł żeliwny i jest z natury nie oszczedny. Na zasilaniu będziesz miał zawsze ponad 42 st. C bo taka jest konstrukcja tego kotła. Nadto z krzywej grzewczej wynika np. że przy temp. zewnetrznej -1 kocioł ma podgrzać wodę do temp. ok. 62 st. C, więc co w tym dziwnego, że masz podobna temperaturę????? Nie dochodź złej pracy kotła w jego normalnej pracy. Chcesz oszczędzać to dociepl dom, zmień kocioł na kondensat, przewymiaruj grzejniki. Płaszcz wodny akurat w tym kotle jest znikomy bo chyba 8l czyli nic. Po drugie masz jak podajesz dwa obiegi - jeden grzejnikowy io drugi chyba podłogowy, więc kocioł ma co ogrzewać i sie dogrzewać. Jak masz podłaczony drugi obieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzujs 28.01.2007 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Krzywa grzewcza jest "ukryta" pod wejściem serwisowym. Do ustawień serwisowych wchodzisz naciskając przycisk "obraz" (dolny lewy róg) i wciskając jednocześnie długopisem przycisk "instalacja" (taka kropka) obok po prawej stronie. Nastepnie gałką kręcisz i szukasz trybu krzywej grzewczej - napis "temp. proj" . temp. proj mam 75 stopni dla obiegu grzewczego 1 i 45 stopni dla obiego grzewczego 2 bfu reaguje na zmiane nastawu temperatury kociol startuje od 38 stopni i dochodzi do 58 stygnie i znowu 4 razy w ciagu godziny. Z tego wynika, że jest OK, nie odbiega od normy. Zauważ że zmienił się zakres temperatury wody kotłowej, bo zmieniła się temp. zewnętrzna. niby wszystko ok:)) a przez 40 dni bez zimy przepalił 600 l opału i nie reaguje cały czas na płaszcz wodny a na zasilaniu mam powyzej 50 stopni. To jest kocioł żeliwny i jest z natury nie oszczedny. Na zasilaniu będziesz miał zawsze ponad 42 st. C bo taka jest konstrukcja tego kotła. Nadto z krzywej grzewczej wynika np. że przy temp. zewnetrznej -1 kocioł ma podgrzać wodę do temp. ok. 62 st. C, więc co w tym dziwnego, że masz podobna temperaturę????? Nie dochodź złej pracy kotła w jego normalnej pracy. Chcesz oszczędzać to dociepl dom, zmień kocioł na kondensat, przewymiaruj grzejniki. Płaszcz wodny akurat w tym kotle jest znikomy bo chyba 8l czyli nic. Po drugie masz jak podajesz dwa obiegi - jeden grzejnikowy io drugi chyba podłogowy, więc kocioł ma co ogrzewać i sie dogrzewać. Jak masz podłaczony drugi obieg? drugi obieg ma mieszacz i do tego termostaty na scianach w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka. pisząc o płaszczu mówie o kominku z płaszczem wodnym na którym temp. wody jest aktualnie ponad 50 stopni co powinno hyba zasilac kociol i nie powinien sie odpalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A ja myślałem, że o kotle Coś jest z automatyką na lini kocioł - kominek. Ciężko coś powiedzieć nie znając systemu, trzeba sprawdzić wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts