KOZIOŁKI 28.01.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Cześć! Tu nowi z nowymi problemami he he he Mamy projekt domu z konstrukcją dachu opartą na wiązarach. W związku z tym zapytujemy, czy ktoś budował w tej technologii, jakie to są koszty. Jedyną firmą jaką znamy, która zajmuje się tego typu konstrukcjami to jest Partner z Płoni, jednak ich cena nas zabiła - 23.000 zł (netto), za 396 m2 dachu. Może ktoś zna tańszą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 28.01.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 za konstrukcję "GIENI" 196 m2 bez pracy dźwigu,rusztowania ceny w róznych firmach od 23000 netto.trzeba zrobić samemu.jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Zrobienie samemu wiązarów jest możliwe ale osobiście nie radzę eksperymentować przy tak odpowiedziałnym elemencie konstrukcyjnym. Oszczędności należy szukać gdzie indziej. Wiązary wykonuje firma WPW INVEST wraz z transportem i montażem (http://www.wpwinvest.pl). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 30.01.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 hej wiązary robi tez burkietowicz z odolanowa.http://www.burkietowicz.plZe wszystkich wiązarówców oni wydali mi się najkonkretniejsi.Jamiałam wiązary w projekcie i zamieniłam je na więźbe.Wyszło taniej i mam użytkowe poddasze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 30.01.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 http://www.mitek.pl/ http://www.mitek.pl/producenci.htm może się przyda, jest sporo adresów w tym drugim linku też miałem wiązary w planie, ale zamieniam na teriwę i tradycyjną więźbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 30.01.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 firma szczecińskahttp://www.partner.szczecin.pl/index.php?site=ofirmie cenyhttp://www.partner.szczecin.pl/index.php?site=cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 26.02.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja również mam w projekcie dach z wiązarów, podobne wyceny oraz możliwość zaoszczędzenia 7tys zł przy zmianie wiązarów na więźbę. Dodatkowo zyskuję możliwość zagospodarowania poddasza. "Kurka wodna!!!"... jakie korzyści dają te wiązary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 26.02.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Znacznie tańszy strop nad pomieszczeniami poniżej wiązarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 26.02.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja również mam w projekcie dach z wiązarów, podobne wyceny oraz możliwość zaoszczędzenia 7tys zł przy zmianie wiązarów na więźbę. Dodatkowo zyskuję możliwość zagospodarowania poddasza. "Kurka wodna!!!"... jakie korzyści dają te wiązary? -Wiązar beądzie tańszy jeśli go sam zbijesz. Deski nie muszą być strugane i zespajane kolcztkami.Doświadczany konstruktor rozrysuje ci poszczególne wezły.Będziesz wiedział jak bić i ile gwoździ. Robisz szablon i lecisz.Ja zbijałem pierwsze wiązary o rozpiętości 12 m,z desek kruciaków-stoją 20 lat i jest ok. -Zamiast desek mozna używać krokiewki -mniej zygzaków.Skręcamy je śrubami. Dobrze jest mieć kierownika budowy z uprawnieniami do takich zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.02.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 polecam wiązary. Mam u siebie tak zrobioną więźbę (zdjęcia w dzienniku). Robiła firma Jurex/Modern Dom z Łochocina k/Włocławka. Po przeliczeniu okazało się, że koszty są podobne do tradycyjnej więźby. Jakość drzewa rewelacja. Gwarancja 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 27.02.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Ja również mam w projekcie dach z wiązarów, podobne wyceny oraz możliwość zaoszczędzenia 7tys zł przy zmianie wiązarów na więźbę. Dodatkowo zyskuję możliwość zagospodarowania poddasza. "Kurka wodna!!!"... jakie korzyści dają te wiązary? Wiązary to rozpiętość między podporami po 12,00m i nawet więcej, poza tym nie jest konieczne wykonywanie stropu, który przy technologii żelbetowej kosztuje dobre 200zł/m2. Ale to tylko dla tych, którzy nie potrzebują poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.02.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 takich jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 ...... jakie korzyści dają te wiązary? Wiązary to rozpiętość między podporami po 12,00m i nawet więcej, poza tym nie jest konieczne wykonywanie stropu, który przy technologii żelbetowej kosztuje dobre 200zł/m2. Ale to tylko dla tych, którzy nie potrzebują poddasza. a w tradycyjnej więźbie jest potrzeba wykonywania stropu? coś namieszałeś co do rozpiętości - ok ale cena takich to już nie jakieś marne kilka tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.02.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Barbossa, ale policz nie tylko drzewo, ale wszystkie materiały jakie do tego używasz. My nie robimy stropu. Do wiązarów mocujemy metalowe stelarze, a do nich płytę k-g i to wszystko. I pprzepraszam, że się powtarzam, ale jakość drzewa jest po prostu rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.02.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 a co ja mam liczyć?wszysto, czyli co?robię tradycję, zamiast wiązarówowszem zużyję niewiele więcej drewna co rekompensowane jest przez prefabrykację, daleki transport, fachowców do montażu itp reszta to to samo - nie ma co wyliczać wybór - po uważaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.02.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Barbossa, ale policz nie tylko drzewo, ale wszystkie materiały jakie do tego używasz. My nie robimy stropu. Do wiązarów mocujemy metalowe stelarze, a do nich płytę k-g i to wszystko. I pprzepraszam, że się powtarzam, ale jakość drzewa jest po prostu rewelacyjna. Przy tradycyjnej więźbie strop tez nie jest wymagany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.02.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Geno, nie pisałam, że przy tradycyjnej jest wymagany tylko podawałam jak będzie robione u nas. W tej chwili na dachu u nas są dekarze. Stwierdzili, że już dawno nie widzieli tak dobrze zrobionej więźby z tak zdrowego i suchego drzewa. My przy tym nic nie robiliśmy, nikt nie musiał firmy wykonawczej pilnować. Jeździliśmy tylko i patrzyliśmy jak dach rośnie. Zaczęli w poniedziałek, skończyli w sobotę. Dach ponad 250m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.02.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Geno, nie pisałam, że przy tradycyjnej jest wymagany tylko podawałam jak będzie robione u nas. W tej chwili na dachu u nas są dekarze. Stwierdzili, że już dawno nie widzieli tak dobrze zrobionej więźby z tak zdrowego i suchego drzewa. My przy tym nic nie robiliśmy, nikt nie musiał firmy wykonawczej pilnować. Jeździliśmy tylko i patrzyliśmy jak dach rośnie. Zaczęli w poniedziałek, skończyli w sobotę. Dach ponad 250m. Fakt wiązary są bardzo wygodne, szybkie w montaż, dokładnie wykonane, pozwalające wykonywać przekrycia o dużych rozpiętościach - jedyna wada to cena bo tego Stasiu z Mieciem w garażu nie zrobią* *na upartego mogli by ale zalety też mogłyby się zamienić w wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.02.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 **dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka 27.02.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam Ja też mam w projekcie wiązary kratowe.Dałam do wyceny więzbę i bardzo się rozczarowałam ceną -konstrukcja 22700 -montaż+stężenia+łączniki6700 -murłaty970 -impregnacja1100 -transport2,30/km Ceny netto całość ok 34.000 Dach 280m2 Chcę zmienic więżbę na zwykłą.Mam pytanie,czy muszę przeprojektowac więżbe? Znajomy blacharz powiedział mi ,że oni zrobią zwykłą więzbę bez przeprojektowania,że już nie raz tak robili.Czy tak można? czy nie będzie potem problemu z odbiorem budynku? Bardzo proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts