Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapisanie domu.

Puszka

Recommended Posts

Pewnie że mogą przepisać na dwoje dzieci, będziecie współwłaścicielami.

Może potem wyniknąć z tego powodu trochę kłopotów, jak sama piszesz dom do remontu.Jedna strona zechce coś naprawić, a druga nie,( z różnych przyczyn braku finansów lub będzie uważać że ty masz wiecej kasy ,ty chcesz to zrobić ,to rób) Chodzi tu o takie zeczy jak dach, ocieplenie domu,chodniki wokól domu, zagospodarowanie działki.

Oby tak nie było.

Generalnie chodzi o to że rodzice maja dom 2 rodzinny.

Zapisaliby z checia taki dom na jedno z dzieci ale nie maja pieniedzy zeby w zamian dac cos innego drugiemu dziecku. mamy przykre doswiadczenia rodzinne w sprawach spadkowych.

Chcialem aby rodzice zapisali mi i siostrze dom jako współwlascicielą.

Potem chcialem wziasc kredyt na remont i zrobic sobie parter aby tam zamieszkac. Tylko czy taki kredyt dostane bedac tylko współwłaścicielem??

W tym roku się żenie i wyliczyłem ze taniej mnie wyjdzie remont tego co maja rodzice niz kupno mieszkania.

Pozdrawiam

Puszka

Rodzice mogą zapisać dom nawet kilkorgu dzieciom jeżeli tak chcą, ale radziłabym Ci to przemyśleć jeszcze raz!!! Moim zdaniem współwłasność to najbardziej ostateczne wyjście z sytuacji. Ja już trochę przeszłam w tej kwestii i odradzam jak tylko mogę. Wierz mi, najbardziej zgodne rodziny kłócą się potwornie kiedy mieszkają w jednym domu. Po kilku latach masz dość i chcesz uciekać byle dalej.

Życzę dobrych decyzji :)

Rozumiem cię doskonale, że nie wszystkich rodziców stać, aby pomagać dzieciom.

Co chodzi do kredytu to ci nie pomogę, bo nie wiem.

Jesli pozwolisz,co bym ci jeszcze doradziła, to to,jak juz staniecie się współwłascicielami, i będziecie przeprowadzać remont, tak robić coby były osobne wejścia, podwójne liczniki, wody ,pradu, gazu inaczej sobie tego nie wyobrazam. To robicie dla siebie i na całe życie.

Gabula - ma 100% racji

Może rodzice maja kawałek działki, i budowac osobno, choćby mały domek.