mdzalewscy 28.01.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 jako, że jestem dość przewidujący...ps. wróć........płacą mi żebym niektóre rzeczy przewidział, jako że zajmuję u dewelopera zamówieniami, wyborem materiałów, itd…. Chciałbym zaproponować zamierzającym startować na wiosnę z budową, aby materiały dość energicznie już nabywali i najlepiej jak jest możliwość, aby leżały już na budowie. Będą na pewno problemy z cegłą/pustakami, chcąc „łapnąć” kontakty/podpisać jakieś umowy rozmawiam z producentami, dużymi hurtowniami, nawet wybrałem się na BUDMĘ 2007 i np. pierwsza wolna dostawa silikatów to jesień 2007 Co do silikatów to doszło do takiej parodii iż żadna hurtownia nie miała i położyli lachę z tekstem „nie ma u producenta i czekać”. Sami musiałem szukać po Polsce formy silki E8 (podobno jedna w Polsce) i rezerwować dziwnymi kanałami materiał i przepuszczać to przez hurtownię. Porotherm również, towar deficytowy, Wienerberger co prawda ponownie odpala 2 dodatkowe zakłady, ale u mnie ściągam transport za transportem na plac, póki jest i jest w normalnej cenie, bo na wiosnę można się obudzić w ręką w nocniku. W Piątek dostałem od największego producenta cementu w Polsce faks iż ceny rosną w hurcie minimum 10%. (mamy zapis w umowie o wcześniejszym obowiązkowym powiadomieniu). Wienerberger też chyba za chwilę 8% w górę (1 luty, albo marzec) I tak prawie na wszystko w górę cenowo, ale to nie najważniejsze, ważne to iż Ci co będą kupować materiały przed samą budową to ich nie kupią, albo kupią i zapłacą zdecydowanie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 29.01.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A wiesz może jak wygląda sytuacja z materiałami na wykończenia (wełna, styropian, system zabudowy GK, farby, gładzie gipsowe, panele podłogowe itd. itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 29.01.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Z tego co wiem w wykończeniówce nie jest tak źle. Wręcz normalnie.A i podwyżek cen jest niewiele a jak są to do 4% Ja zaczynam kupować pod koniec zimy jak jeszcze śnieg będzie dawał się we znaki - wtedy zaliczkuję co się tylko da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 29.01.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Hej. No i z tego co juz wiem to ceny dachówek od lutego idą w górę (Euronit na pewno). To już potwierdzone. Róbmy zakupy, tylko kaska się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LubMar 29.01.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 mi zaprzyjaźniony hurtownik powiedział, że na początku lutego styropian o 10% w góre i wełna najprawdopodobniej też no i trzeba kupowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 29.01.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A i podwyżek cen jest niewiele a jak są to do 4% Tydzien temu podniesli cene stali o 10% , przynajmniej tam gdzie bylem sie zapytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 29.01.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A i podwyżek cen jest niewiele a jak są to do 4% Tydzien temu podniesli cene stali o 10% , przynajmniej tam gdzie bylem sie zapytac. Stali to chyba do wykończeniowki nie zaliczasz A co do jej ceny to jest troche inaczej kształtowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 29.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A jeśli kupię już cement to jak długo mogę go składować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 29.01.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 welna tez poszla np. rockwool 15 megarock kupowalem w listopadzie po 18 a teraz jest po 22,50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 29.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ceny powiadacie. Moja hurtownia podnosi ceny supereksu o 0,40 zł/szt. Musiałem kupić teraz, choć w tej transzy nie mam tego zaplanowanego. Ale wizja utraty prawie 900 zł przy kolejnej nawet lekkiej podwyżce, która napewno zaraz będzie jest silniejsza i ruszyłem żelazne zasoby rezerwy. Co do żelaza to stal też w górę. Ehhhh co za czasy i bądź tu mądry i planuj wydatki z wyprzedzeniem. Też jestem ciekawy ile moge trzymać cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 29.01.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam A moim zdaniem panowie hurtownicy po prostu napędzacie sobie ruch w interesie w tym martwym sezonie . Trochę to dla mnie dziwne że macie takie dobre serca i radzicie wszystkim kupować teraz co się da dbając o portfele klientów . Ja przerobiłem to samo dwa lata temu i okazało się że gdybym kupował normalnie to nic bym nie przepłacił (nie liczę styropianu który kupiłem w lutym bo wtedy zawsze jest najtańszy ) . Ogólnie wiadomo przecież od lat że w zimie materiały można kupić w dobrych cenach bo to martwy sezon więc żadnej Ameryki nie odkrywacie. Reasumując kupowanie w zimie zawsze sie opłaca ,ale bez przesady. Te same śpiewki słyszałem we wrześniu że tak potwornie drożeje wełna mineralna i są z nią kłopoty . Teraz dokupowałem parę rolek i cena była taka sama jak w sierpniu . Kupiłem bez żadnych problemów . Oczywiście nie twierdzę ze podwyżek nie będzie .Owszem będa ,ale niewielkie -zresztą podwyżki były i będą zawsze Chętnie też dowiem sie dlaczego dobrze by było ,aby materiały budowlane leżały już na budowie (tak doradza kol. MDzalewski ) . Jaki jest sens ,aby materiały leżały na budowie np. pół roku ??? pozdrawiam ps. cement jak kosztował 340 zł za tonę (dwa lata temu) tak kosztuje teraz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 29.01.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Do Darka RZ. Wełna kosztuje tyle samo może specjalnie dla Ciebie. Rockwool podniósł ceny 4.12 , isover od 01.01 Zdrożały już dachówki Koramika Ruppa Creatona. Zdrożały materiały Ceresitu Terranovy. Wienerberger zapowiedział podwyżkę na 01.02pozostali też. Cement podrożał. Stal podrożała. Płyta gipsowa ma nową cenę.To nie hurtownicy napędzająceny tylko producenci. Część podwyżek ukryta jest poprzez zminiejszeniem upustów dla hurtowni. A po za tym o czym rozmawiać jak np. ROckwool i nie tylko on nie przyjmuje jak na razie żadnych zamówień na ten rok.Tyle moje rozważania, a każdy niech robi jak uważa.Pozdrawiam Piotr Orzechowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.01.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 dzisiaj szukałem pustaka K2, nie ma i nie będzie potem U-220, rano mi obiecano że będzie -> jedna hurtownia 800sztuk druga 2700(transport) za 2,85 netto, po południu telefony że cena minimum 3,20 netto, a wieczorem nie będzie i nigdzie nie mogą dostać. płyty KG są wełna też, problemy tylko z mniej standardowymi grubościami np. wełna 16-18cm, a 15,20cm jest Chętnie też dowiem sie dlaczego dobrze by było ,aby materiały budowlane leżały już na budowie (tak doradza kol. MDzalewski ) . Jaki jest sens ,aby materiały leżały na budowie np. pół roku ??? pozdrawiam ps. cement jak kosztował 340 zł za tonę (dwa lata temu) tak kosztuje teraz . nie wiem Dareczku czy mają leżeć pół roku, ale ja doradzałem tym co ruszają wiosną, a do wiosny już 2 miesiące, kwiecień i rusza bum. Dlaczego kupować ?, bo będzie trudniej z materiałami i to nie jest to co kiedyś było, mamy styczeń, a budowy developerskie idą całą parą, materiał idzie niedużo gorzej niż w sezonie. Drobny inwestor podpisze umowę z ekipą budowlaną i będzie się potem bujał i szukał 3tyś pustaków, bo ekipa chce już wchodzić na plac. Po co się stresować ?. A można spkojnie kupić i niech leży, ceny teraz średnio idą 10% w górę, zacznie się sezon jeszcze pójdą. Co do cementu Ty piszesz, że nie zdrożał, a zdrożał zdrożał, dlaczego ? bo ceny rok temu spadły w hurcie, a w detalu pozostały na takim samym poziomie a więc realnie podrożały, teraz w hurcie drożeje, więc w detalu jak myślisz zostanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Pustaki żużlowe w ostatnim miesiącu zdrożały o 50 gr/szt. A myśleliśmy, że domy z tego materiału już mało kto buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 29.01.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 mi zaprzyjaźniony hurtownik powiedział, że na początku lutego styropian o 10% w góre i wełna najprawdopodobniej też w łodzi styropian w grudniu kosztował 190 zł/m3 w styczniu 150 zł/m3 teraz jest po 130 zł/m3 zmień lepiej hurtownika na jakiegoś łódzkiego i to jest racja, bo hurtownik tak podaje ewntualne podwyżki jak mu akurat towar leży na składzie, mnie też straszyli podwyżkami wełny, styro itd itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 29.01.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 mi zaprzyjaźniony hurtownik powiedział, że na początku lutego styropian o 10% w góre i wełna najprawdopodobniej też w łodzi styropian w grudniu kosztował 190 zł/m3 w styczniu 150 zł/m3 teraz jest po 130 zł/m3 zmień lepiej hurtownika na jakiegoś łódzkiego i to jest racja, bo hurtownik tak podaje ewntualne podwyżki jak mu akurat towar leży na składzie, mnie też straszyli podwyżkami wełny, styro itd itd. A jakiego producenta ten styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.01.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Oj nie wiem. Niby wszystko faktycznie drozeje ale jakos każdy kupuje i płaci tanio. W tej chwili wełna leży nawet w supermarketach. Knaufa 16cm widziałem po 15.3zł/m2 Sam kupowałem wełnę przed zima i interesowałem się cenami. Wzrosły strasznie na początku "zimy" i w ogóle był z nia problem. Teraz już leży na każdym składzie i ceny spadły. Styropian w lokalnej hurtowni kosztował 195zł/m3, teraz faktycznie Magbud i Styropex można z dowozem kupić po 135zł/m3. Nie wiem ale ja nie kupuję materiałów gdy ich nie potrzebuje. Cement kamienieje. Ceramika, BK - niech poleżą z 3 miesiące na placu jak desz pada to zobaczycie jak ładnie zielenieje Polecam kupować z głową a nie ze strachem i pośpiechem. Budowa to nie piekarnia. Nic się nie stanie jak 2 tygodnie poczekamy Ale każdy robi co chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 30.01.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie zgadzam się z tobą kolego JABKO1) wełna wełnie nie równa i ta twoja 16 Knaufa może być warta mniej niż moja megarocka (zamówiłem 15 za 18,6 zł/m2)2)spróbój kupić od zaraz w normalnej cenie gazobeon z Solbetu (tragedia) moja dostawa miała przyjść w grudniu a przyszła 22 stycznia o 20 bo kierowca cały dzień stał w kolejce3)styropian styropianowi nierówny to co że producent pisze że lambda 0,04 skoro gołym okiem widać różnice w jakości 4) prawda jest taka że w sezonie będzie krucho ze wszystkimi materiałami co do cementu to akurat go nie kupujcie bo termin ważności to 3 miesiące a jeżeli będzie leżał w wilgotnym pomieszczeniu to i po miesiącu będzie kicha (nawiasem mówiąc to co działo się z cementem tej jesieni to obłęd, pracuje w największej firmie drogowej w Polsce i we wrześniu staliśmy z robotą bo betoniarnie nie dostawały cementu!!!)Reasumując popieram tezę że warto kupywać materiały wcześniej jeżeli wiecie że je wykożystacie wciągu 6-8 miesięcy. Ja mam zrobione fundamenty amam już zakupiane: wełne, styropian na ocieplenia, okna, gazobeton, strop Terriva.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 30.01.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Trzeba też mieć gdzie składować.Ja mam działkę w okolicy niezamieszkałej,na razie miszkam w bloku.Teoretycznie niektóre rzeczy może przetrzymać skład ale na pewno nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 30.01.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie zgadzam się z tobą kolego JABKO 1) wełna wełnie nie równa i ta twoja 16 Knaufa może być warta mniej niż moja megarocka (zamówiłem 15 za 18,6 zł/m2) 2)spróbój kupić od zaraz w normalnej cenie gazobeon z Solbetu (tragedia) moja dostawa miała przyjść w grudniu a przyszła 22 stycznia o 20 bo kierowca cały dzień stał w kolejce 3)styropian styropianowi nierówny to co że producent pisze że lambda 0,04 skoro gołym okiem widać różnice w jakości 4) prawda jest taka że w sezonie będzie krucho ze wszystkimi materiałami co do cementu to akurat go nie kupujcie bo termin ważności to 3 miesiące a jeżeli będzie leżał w wilgotnym pomieszczeniu to i po miesiącu będzie kicha (nawiasem mówiąc to co działo się z cementem tej jesieni to obłęd, pracuje w największej firmie drogowej w Polsce i we wrześniu staliśmy z robotą bo betoniarnie nie dostawały cementu!!!) Reasumując popieram tezę że warto kupywać materiały wcześniej jeżeli wiecie że je wykożystacie wciągu 6-8 miesięcy. Ja mam zrobione fundamenty amam już zakupiane: wełne, styropian na ocieplenia, okna, gazobeton, strop Terriva. Powodzenia Witam A na firmowym styropianie widać gołym okiem ,ile wynosi Lambda ??? Bo ja kończąc ocieplenie dokupiłem kilka paczek naprawdę drogiego styropianu znanej firmy i wydał mi się bardziej badziewiasty "gołym okiem" niż mój tańszy .A na pewno nie był dokładniej docięty niz inne . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts