Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proponuje kupować już materiały na wiosnne budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zgadzam się z tobą kolego JABKO

1) wełna wełnie nie równa i ta twoja 16 Knaufa może być warta mniej niż moja megarocka (zamówiłem 15 za 18,6 zł/m2)

2)spróbój kupić od zaraz w normalnej cenie gazobeon z Solbetu (tragedia) moja dostawa miała przyjść w grudniu a przyszła 22 stycznia o 20 bo kierowca cały dzień stał w kolejce

3)styropian styropianowi nierówny to co że producent pisze że lambda 0,04 skoro gołym okiem widać różnice w jakości

4) prawda jest taka że w sezonie będzie krucho ze wszystkimi materiałami

co do cementu to akurat go nie kupujcie bo termin ważności to 3 miesiące a jeżeli będzie leżał w wilgotnym pomieszczeniu to i po miesiącu będzie kicha (nawiasem mówiąc to co działo się z cementem tej jesieni to obłęd, pracuje w największej firmie drogowej w Polsce i we wrześniu staliśmy z robotą bo betoniarnie nie dostawały cementu!!!)

Reasumując popieram tezę że warto kupywać materiały wcześniej jeżeli wiecie że je wykożystacie wciągu 6-8 miesięcy. Ja mam zrobione fundamenty amam już zakupiane: wełne, styropian na ocieplenia, okna, gazobeton, strop Terriva.

Powodzenia

Styropian już można kupić za 129zł z dowozem

I zadziwię Cie bo jest to Termoorganika :lol:

Z każdym tygodniem tanieje.

Ale faktycznie myślę że trzeba kupić do końca lutego, później moze powoli rosnać.

Sam chyba juz kupię (ewentualnie za tydzień/dwa)

...Zamówiłam cały materiał wod-kan, wanny, baterie, umywalki.

A dopiero stoją mury :wink:

Z tym to przesadzasz.

problem jest z bloczkami, czasami z dachówką.

Po połowie roku ze styropianem i zwłaszcza wełną.

Rurki raczej stoją w miejscu a chyba nawet firmowy PEX troszke tanieje.

Chiny robia swoje :lol:

Jabko, nie przesadzam. Mam pieniądze na koncie, bo ludzie, którzy kupili mieszkanie zapłacili nam już dwie transze. Dlatego kupuje materiały. Szybciej rozliczę vat i szybciej dostanę zwrot z US. Po co mam trzymać pieniądze na koncie jak mogę mieć już kupione materiały i nie martwić się później, że czegoś nie ma na czas, czegoś mi nie dowiozą. Zaliczkowałam już okna, bo wiem, że pójdą od lutego w górę. W tym tygodniu jadę ze znajomym do hurtowni po parapety z konglomeratu (czy jakoś tak :wink: ), bo tez ma być podwyżka. Wiemy z mężem co chcemy mieć w domu i to na co jesteśmy w 100000% zdecydowani po prostu kupujemy. Mamy na szczęście gdzie to wszystko przetrzymać więc nie ma problemu.

ja ostatnio probowalem kupic silikaty w Poznaniu i nie bylo to latwe w koncu kupilem ale musialem w tym samym dniu byc w hurtowni zeby dac zadatek bo podobno od 01.02 drozeje a i tak czesc hurtowni nie przyjmuje zamowien moze jak ktos bierze duze ilosci to sie postaraja ale dla jednego domku to nie chca rozmawiac

a co do welny to sam jestem ciekaw ile pojdzie w gore jesienia tak samo dachowki bo ze teraz drozeja to wynika z tego ze nie zaprzestano robienia dachow jak to bylo zazwyczaj zima a w tym czasie w firmach zawsze byly urlopy a tak to trzeba utrzymywac produkcje

Ula, no właśnie tego nie mogę niestety podać :wink: to jest załatwiane trochę na lewo i nie mogę podac firmy.Uwierz mi, jakbym mogła to dałabym Wam namiar, żerbyście wszyscy tam kupili :wink: Aha....i to jest brutto na fv....a mam możliwośc odliczenia 22% vat.. :oops: :oops:

Poprzedni rok pokazał, jak "chudy" jest rynek zbytu materiałów i usług, jak łatwo nim zachwiać poprzez delikatne zwiększenie popytu - rok temu kupowałem maxy po 1,90... z dostawą gratis, kiedy szanowny pan życzy. Kolega zaczął pół roku później i miał problemy ze wszystkim, a za maxy płacił 3,20 i czekał i czekał, i czekał....

mdzalewscy mają rację - sezon za rogiem, developerka buzuje aż miło patrzeć (zawsze mnie ciekawiło, jak to potem trzyma taka zaprawa przy -5 stopniach nakładana...) i 2-miesięczne wyprzedzenie to nie taki znów starszny szmat czasu. Z tym że materiały należałoby solidnie zabezpieczyć, np. tak BK ładnie nasiąka wodą, cement tym bardziej - moim zdaniem gromadzić, ale z głową ;-)

zwątpiłam czy warto kupować. Dziś bez zapowiedzi przywieźli nam styropian fasadowy. 63 paczki. Facet nie wjechał do rodziców, bo ubzdurał sobie, że droga jest zbyt miękka. Musieliśmy z mężem rozładować auto jakieś 100m od domu rodziców potem poprzewozić to busem, rozładować i ponosić na ustalone miejsce. lało jak z cebra. Zmarzłam, przemokłam. Wydam więcej na leki niż oszczędziłam :wink: w butach pełno wody, ale fajnie było czuć, że to na nasz domek :lol: :lol: :lol:

zwątpiłam czy warto kupować. Dziś bez zapowiedzi przywieźli nam styropian fasadowy. 63 paczki. Facet nie wjechał do rodziców, bo ubzdurał sobie, że droga jest zbyt miękka. Musieliśmy z mężem rozładować auto jakieś 100m od domu rodziców potem poprzewozić to busem, rozładować i ponosić na ustalone miejsce. lało jak z cebra. Zmarzłam, przemokłam. Wydam więcej na leki niż oszczędziłam :wink: w butach pełno wody, ale fajnie było czuć, że to na nasz domek :lol: :lol: :lol:

ja rok temu 55 paczek wozilem taczkami po 2 j

akies 150 m w lutym po blocie pośniegowym :(