Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak tylko pogoda pozwoli ekipa będzie mi wykonywała tynki gipsowe. Na co zwrócić uwagę zeby mi kichy nie odwalili?Piony, poziomy i gładkość to wiem ale co innymi rzeczami. Jaki materiał jest najlepszy a na jaki uważać zeby mi nie wpakowali. Proszę o opinie i o rade. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/70705-na-co-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99-przy-tynkach-gipsowych/

uważaj zeby ci nie zatynkowali gniazdek i kabli np. od alarmu, ewentualnie jak masz jakiś wystające druty, gowździe i inne metalowe rzeczy w ścianie to postataj sie to usunąć bo jak nie są cynkowane to będzie rdza wychodzić przez tynk. pomyśl czy mają też tynkować tam gdzie nie przewidujesz płytki

Z tynkowaniem pod płytki są dwie szkoły. Jeni wolą pomieszczenia tynkowane na "ostro" - tynk jest położony po płaszczyznach, pamiętać o kątach prostych w szczególności w narożnikach z wanna i kabina, nie wygładzany tylko zostawiny chropowaty.

lub nie tynkowane wogóle - płytki będą klejone na zaprawę do płytek. Ta opcja jest dobra tylko w wypadku prostych, trzymających pion ścian, gdyż ewentualny koszt równania i prostowania scian klejem do płytek będzie dużo większy niż otynkowanie łazienki.

Pamiętaj o kątach w narożnikach - szczególnie tam gdzie będziesz miał wszelkie ewentualne zabudowy, meble pod wymiar itp.

wcale nie tynkuj miejsc pod płytki, szkoda kasy

To zależy jak wygląda podłoże. Jak są góry i doły to otynkownie CW jest konieczne.

Nie radzę gipsowych tynków pod płytki. Generalnie są za słabe.