rokaaa 28.01.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Znależlismy z mężem fantasyczny stary dom, który niestety jest zabytkiem z 1905 roku. Wiem, że z takimi domami jest o wiele więcej kłopotu niz ze zwykłymi bo na wszyskie zmiany musi wydać zgodę wojewódzki konserwator zabytków. Czy ktoś z Was może mi poradzic od czego zacząć sprawdzanie takiego domu- tzn,np. co da sie z nim zrobić, jak wyremontować? Do kogo mam sie udać po informacje, do jakiego urzędu? Będe bardzo wdzięczna za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/70722-zabytkowy-dom-od-czego-zacz%C4%85%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.01.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Przy takich obiektach są dość spore koszty. Wszystko zależy od tego na ile chcecie ingerować w orginalny wystrój wnętrza i podział budynku. Na 100% największe problemy będziecie mieli z próbą zmiany kształtu elewacji, zamurowania jakiś okien czy też czegoś przebudowania. Pierwsze kroki to radzę jednak do najbliższego konserwatora aby dał wam listę co możecie zmienić, a co nie. Na podstawie tych wytycznych możecie rozplanować wstępny projekt, załatwiać wstępne uzgodnienia na przyłącza i instalacje. Jak powstanie projekt , to z nim znowu do konserwatora - jego opinia jest najważniejsza, po usunięciu kolejnych niezgodności i pozytywnej aprobacie konserwatora projekt dalej idzie normalną drogą urzędową. I co ważniejsze, wybierzcie ekipę, która ma doświadczenie w pracy z zaabytkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/70722-zabytkowy-dom-od-czego-zacz%C4%85%C4%87/#findComment-1578374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 05.02.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witaj, Nasz dom jest z 1860... i jest na indeksie u Konserwatora. Nie jest obiektem zabytkowym z takim z tabliczka, jest jedynia pod nadzorem. Jesli twoj jest obiektem zabytkowym to moze byc inaczej. Musisz sie zwrocic z zaopiniowaniem planowanych prac remontowych. Konserwator ma 1 miesiac na opisanie wymagan i zaopiniowanie proponowanych prac. U nas nie czepial sie prac wewnatrz. Jedyne wytyczne to elewacja, okna, wykusze, gzymsy itp. generalnie musimy zachowac stan obecny, przy czym mozemy ocieplic, mozemy zamurowac okna ale pozostawiajac w tym miejscu tzw. slepe. Musimu zachowac i odtworzyc licowania wokol okien i na naroznikach. Rozebranie dobudowanych "kanciap" ucieszyla Konserwatora. Dach chcial w karpiowce, ale po dluzszej rozmowia zapisaono "pokrycie w kolorze ceglastym, matowe." I cale szczescie. Z tym kwitem do Starostwa zglosic remont. U nas to Konserwator wrocławski, i bardzo komunikatywny Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/70722-zabytkowy-dom-od-czego-zacz%C4%85%C4%87/#findComment-1593409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiliana 22.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Znależlismy z mężem fantasyczny stary dom, który niestety jest zabytkiem z 1905 roku. Wiem, że z takimi domami jest o wiele więcej kłopotu niz ze zwykłymi bo na wszyskie zmiany musi wydać zgodę wojewódzki konserwator zabytków. Czy ktoś z Was może mi poradzic od czego zacząć sprawdzanie takiego domu- tzn,np. co da sie z nim zrobić, jak wyremontować? Do kogo mam sie udać po informacje, do jakiego urzędu? Będe bardzo wdzięczna za informacje. Sa właściwie 2 rodzaje nadzorów konserwatorskich. 1. Obiekt wpisany do rejestru zabytków i wtedy wszysto co chcecie zrobic w tym domu musi być uzgadniane z Konserwatorem zabytków. Musi być na adaptację zrobiony projekt adaptacji, remontu , modernizacji czy co tam chcecie zrobić i na to Konserwator wydaje decyzje. Oczywiście na wszystkie poczynania musz miec zgodę konserwatora i uzyskać pozwolenie na budowę. 2. Obiekt może leżeć w tzw strefie chronionej przez konserwatora i konserwator "trzepia" się tylko jak ma wyglądac dom z zewnątrz( elewacja, okna dach itp, natomiast to co robicie wewnatrz nie powinno go interesować. Konserwator wydaje opinie na tematy "zewnętrzne" i może to zostać zgłoszone jako remont, Pod którym nadzorem jest ten Wasz dom . Musicie to dokładnie wiedzieć, gdyż od tego zależy w jakim kierunku możecie zacząc remontowac czy modernizować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/70722-zabytkowy-dom-od-czego-zacz%C4%85%C4%87/#findComment-1686213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts