Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabytkowy dom- od czego zacząć?

rokaaa

Recommended Posts

Znależlismy z mężem fantasyczny stary dom, który niestety jest zabytkiem z 1905 roku. Wiem, że z takimi domami jest o wiele więcej kłopotu niz ze zwykłymi bo na wszyskie zmiany musi wydać zgodę wojewódzki konserwator zabytków. Czy ktoś z Was może mi poradzic od czego zacząć sprawdzanie takiego domu- tzn,np. co da sie z nim zrobić, jak wyremontować? Do kogo mam sie udać po informacje, do jakiego urzędu? Będe bardzo wdzięczna za informacje.

Przy takich obiektach są dość spore koszty. Wszystko zależy od tego na ile chcecie ingerować w orginalny wystrój wnętrza i podział budynku. Na 100% największe problemy będziecie mieli z próbą zmiany kształtu elewacji, zamurowania jakiś okien czy też czegoś przebudowania. Pierwsze kroki to radzę jednak do najbliższego konserwatora aby dał wam listę co możecie zmienić, a co nie. Na podstawie tych wytycznych możecie rozplanować wstępny projekt, załatwiać wstępne uzgodnienia na przyłącza i instalacje. Jak powstanie projekt , to z nim znowu do konserwatora - jego opinia jest najważniejsza, po usunięciu kolejnych niezgodności i pozytywnej aprobacie konserwatora projekt dalej idzie normalną drogą urzędową. I co ważniejsze, wybierzcie ekipę, która ma doświadczenie w pracy z zaabytkami :)

Witaj,

Nasz dom jest z 1860... i jest na indeksie u Konserwatora. Nie jest obiektem zabytkowym z takim z tabliczka, jest jedynia pod nadzorem. Jesli twoj jest obiektem zabytkowym to moze byc inaczej.

Musisz sie zwrocic z zaopiniowaniem planowanych prac remontowych. Konserwator ma 1 miesiac na opisanie wymagan i zaopiniowanie proponowanych prac.

U nas nie czepial sie prac wewnatrz. Jedyne wytyczne to elewacja, okna, wykusze, gzymsy itp. generalnie musimy zachowac stan obecny, przy czym mozemy ocieplic, mozemy zamurowac okna ale pozostawiajac w tym miejscu tzw. slepe. Musimu zachowac i odtworzyc licowania wokol okien i na naroznikach. Rozebranie dobudowanych "kanciap" ucieszyla Konserwatora.

Dach chcial w karpiowce, ale po dluzszej rozmowia zapisaono "pokrycie w kolorze ceglastym, matowe." I cale szczescie.

Z tym kwitem do Starostwa zglosic remont. U nas to Konserwator wrocławski, i bardzo komunikatywny

Powodzenia.

• 1 month później...
Znależlismy z mężem fantasyczny stary dom, który niestety jest zabytkiem z 1905 roku. Wiem, że z takimi domami jest o wiele więcej kłopotu niz ze zwykłymi bo na wszyskie zmiany musi wydać zgodę wojewódzki konserwator zabytków. Czy ktoś z Was może mi poradzic od czego zacząć sprawdzanie takiego domu- tzn,np. co da sie z nim zrobić, jak wyremontować? Do kogo mam sie udać po informacje, do jakiego urzędu? Będe bardzo wdzięczna za informacje.

Sa właściwie 2 rodzaje nadzorów konserwatorskich.

1. Obiekt wpisany do rejestru zabytków i wtedy wszysto co chcecie zrobic w tym domu musi być uzgadniane z Konserwatorem zabytków. Musi być na adaptację zrobiony projekt adaptacji, remontu , modernizacji czy co tam chcecie zrobić i na to Konserwator wydaje decyzje. Oczywiście na wszystkie poczynania musz miec zgodę konserwatora i uzyskać pozwolenie na budowę.

2. Obiekt może leżeć w tzw strefie chronionej przez konserwatora i konserwator "trzepia" się tylko jak ma wyglądac dom z zewnątrz( elewacja, okna dach itp, natomiast to co robicie wewnatrz nie powinno go interesować. Konserwator wydaje opinie na tematy "zewnętrzne" i może to zostać zgłoszone jako remont,

Pod którym nadzorem jest ten Wasz dom . Musicie to dokładnie wiedzieć, gdyż od tego zależy w jakim kierunku możecie zacząc remontowac czy modernizować.