Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienkowy dylemat

daxima

Recommended Posts

Łazienka 180 na 280

Najbardziej bym chciała taki układ

http://images12.fotosik.pl/27/33f0bab0f8101759.jpg

Czy 140 cm to nie za mało na bidet i wc

Nie wiem już czy zrezygnować z bidetu czy wybrać układ wejście na bidet i wc. Tylko w tym wariancie upadnie koncepcja pewnego elementu w aranżacji któy zrodził się w mym zamyśle.

W zasadzie to te 140 mogłoby się zwiększyć do np 145 a może ciut więcej.

Ma ktoś może w takim rozstawie te ustrojstwa.

Jak mierzę sobie we własnej łązience nie wydaje mi się źle jak patrzę na budowie to mi się wszystko takie małe wydaje.

Już sama nie wiem :-?

wystarczy ja wójt to mówię

o fakt wierze mój guru :wink:

To mi jeszcze powiedz jak to jest bo czytem że bidet 30 cm od ściany niestety nie mam jeszcze doświadczenia z sanitariatami na stelażach czyli stelaż ile od ściany 20 ???

Bo wówczas to by szło chyba tak

20 + 50 + 50 +20

czy robić odstęp pomiędzy stelażami

sorki za takie pytania ale musze się zdecydować na rozstawinie sanitariatów

Jestem dopiero przed kładzeniem instalacji :D

Kurcze, mamy prawie takie same łazienki z tym, że moje drzwi są w miejscu

twojej drabinki.

Właśnie taki układ sobie wymyśliłam. Bez bidetu jednak, bo to chyba za mało miejsca. Ewentualnie taki kibelko-bidet. Też planuję dać długą szafkę/szufladę lub po prostu blat i dodatkowo pólkę ścienną na całej długości od kabiny do sciany i może na całej tej długości lustro.

Trochę mi w tym układzie brakuje miejsca na j wysoką szafkę coby jakieś szlafroki czy ciuchy chować, ale chyba już nic więcej nie wymyślę.

Mika u mnie to ma być łazienka tzw strefy dziennej.

Więc akurat najbardziej to mi potrzebna jakas szafka na malowidła.

Mogłabym skrócić ta szafkę. Ale to wcale nie takie fajne rozwiązanie komunikacja wc umywalka będzie do bani.

Drugi wariant to kabina na lewo a tam gdzie kabina sanitariaty

lub wc z deską bidetową i pozostawić tak jak jest.

Sama już nie wiem

odległości między: bidetem miskę 30 cm., między miską a ścianą 20, między bidetem a ścianą 30 cm., przed bidetem powinno być wolne miejsce o wymiarach 70 x 100 a przed miską 60/80 x 80, źródło materiały techniczne Koło

właśnie też coś takiego czytałam i trochę mi to myli obraz

bo między bidetem a ścianą 30 cm czyli 20 cm i zaczyna się stelaż ( bo przecież muszla ma mniej niz 50 )

wydaje mi się w takim razie że te 140 to na siłę będzie

szer misek i bidetów waha się od 36 do 42 cm zkładając 36 cm (najczęściej) mamy: ściana - 30 cm+36c.+odstęp 20cm. + 36 cm +20cm - półka = 142 cm i dla tego twierdzę że się zmieścisz, przy założeniu że urządzenia mają po 36 cm szerokości, oś stelarza do bidetu powinna być w odległości 54 cm od lewej ściany a oś stelaża do miski w odległości 38 cm od półki na umywalkę (po ułożeniu płytak czyli jeżeli mierzysz "na gołej ścianie" dodajesz po 1,5 cm, przy założeniu że 140 cm jest odległością między ścianą a półką, w takim układzie odległość między bidetem a miską będzie wynosiła 18 cm, beski bidetowe markowe ma Geberit - tańsza i Roca droga ale fajna.

Ja rowniez wlasnie zaczelam szukac desek z bidetem ale poki co wyswietlila mi sie tylko strona z Balena, ktora oprocz funkcji suszenia i odciagania zanieczyszczonego powietrza moze rowniez miec dysze myjaco-masujaca...

Nie sprawdzalam nawet ceny...Na pewno nie moge sobie na nia pozwolic ale akurat tym sie za bardzo nie martwie.

Czy ktos wie, kto poza Roca i Geberitem rowniez je produkuje?

Już przestałam myśleć o umywalce

i znalazłam takie coś http://www.allegro.pl/item159662010_ekskluzywna_umywalka_nablatowa_d_982.html

podoba mi się mogę zrobić szafkę 30 i na moje sanitariaty nawet 150 cm się znajdzie :wink:

i do tego to dosłownie jak ego a cena super !!!

http://www.allegro.pl/item160984781_ekskluzywna_misa_wc_b_2375_deska_slow.html

Kanton spotkałeś się z tym wyrobem