Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienkowy dylemat

daxima

Recommended Posts

no więc tak....

w firmie w której poprzednio pracowałem w Warszawie coś takiego mieliśmy na ekspozycji, i wiem że jest na magazynie, ale to są palanty i nie wiedzą po ile można sprzedać trochę to potrwa, produkt jest wg mnie chiński ale w niemieckich kartonach i instrukcja jest po polsku, poza tym jest za ok 800-900 PLN wyrób podobnyale bez fajerwerków - włoski zwykła decha z zamontowaną baterią

Witam serdecznie wszystkich,

również chcę sobie sprawić deskę bidetową. I tutaj zaczynają się schody...

Ogólnie rzecz biorąc, dostępne na rynku (niekoniecznie polskim) są:

Geberit - Balena (różne modele 4000, 6000 czy 8000 - sama deska lub też z ceramiką V&B - jakaś kosmiczna cena)

Roca - Multiclin Pro I i Multiclin Pro II - co tutaj mnie zadziwia, a nikt mi jeszcze nie udzielił wystarczającej odpowiedzi - to to, że jedynie MP I pasuje do miski podwieszanej, ale tylko do miski Meridian, która akurat nie należy do moich faworytów.

Włoskie (no name albo Dolomiti - informacje od sprzedawców są niejasne i niejednoznaczne) - najprostsze modele.

Koreańskie (cleanoseat) - do których sie przymierzam, ale...

gdzieś znalazłam "zachęcający" opis: pasujące do większości modeli - który oczywiście nic nie mówi, a infolinia jest czynna w godzinach takich, że gdy pomyślę o tym, aby zadzwonić, to jest już za późno...

spróbuję jutro :-)

Jest jednakemail: [email protected]

Ciekawe co odpowiedzą :-)

a ja tak bym chciała miskę wiszącą Duravitu Starck 3... z taką deską.

"Help" z Duravitu natomiast zaproponował mi jedynie słuszne pasujące deski...

Tutaj przegląd różnych (od razu sklep) - nie wiem czy do Polski wysyłają, ale mam nadzieję, że tak.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi i spostrzeżenia, to proszę niech się podzieli wiedzą.

http://www.dusch-wc24.de/cleanoseat_dusch-wc_modell_cs03.html

pozdrowienia

• 2 weeks później...

A propos deski na bidet.

Kiedys wybitnego projektanta /miedzy innymi ceramiki lazienkowej/ Matheo Thuna, ktos zapytal, dlaczego do swojej ceramiki lazienkowej nie projektuje takze desek do bidetow ? Ba! Do jego bidetow praktycznie zadna deska nie pasuje. Pan MT odpowiedzial z przekąsem, ze nie widzi potrzeby projektowac klapy na umywalke :D :D

Ps gwoli scislosci! Deski bidetowe, to specyficzny pomysl projektantow dla osob niepelnosprawnych.

Jak widac przyjelo sie nie tylko w toaletach specjalnych :p

nie wiem skąd się wzielo mniemanie ze Multiclin Pro I pasuje tylko do Meridiana, jest to w rzeczywistosci deska dosyc uniwersalna pasuje takze do Victorii i kazdej miski na ktorą bedzie pasowala deska zwykla do Victorii, podejrzewam ze do nowej z Kołarowniez. Natomiast Multiklin Pro II pasuje do bardziej kwadtatowych modeli typu Dama senso, giralda

Właśnie zamówiłam kilka dni temu deskę z bidetem - jest to włoski wyrób.

Przez dobrych kilka lat , w swoim poprzednim mieszkaniu byłam użytkownikiem tego rozwiązania i uważam że jest super !!!!

Bo :

-nie zajmuje miejsca

-cena wcale nie jest jakaś koszmarnie wygórowana

a komfort jest :)

Czy mogłabyś pokazać jak wygląda i zdradzić gdzie zamówiłaś?

A Pnu Matheo T. mógłbym doradzić aby zczął projektować deski do umywalek jeżeli stałoby sie zwyczajem siadanie na umywalkach :lol:

Byc moze , gdyby umywalka byla przeznaczona do rzygania wymyslono by do niej, dla wygody uzytkownika, poduszke.

Skoro juz masz takie odkrywcze rady dla M.T. moze wyjasnisz takze czemu bidety zazwyczaj jednak nie posiadaja desek ? To pomysł stosunkowo niedawny w ponad stuletniej histori tego urzadzenia funkcjonujacego rownolegle z deska sedesowa.

Czyżby przeoczenie?

Aha! Deska do umywalki to urzadzenie znane ludzkosci, prosze Pana.