Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

złe dopolerowanie?

KG

Recommended Posts

Mamy położony w salonie gres chiński. Staraliśmy się go doczyścić (Sopro, do zmywania wosku) z położonego na nim wosku. Wydawało się że wszystko ok. Gdy jednak pojawiło się słońce okazało się że na kaflach nadal są smugi. Wygląda to jak źle dopolerowany fabrycznie gres. Występuje niestety na wielu płytkach.

Czy ktoś z Was się może z tym spotkał?

Jeśli tak to co z tym zrobić?

A może to inna przyczyna?

Z góry dziękuję za pomoc bo jesteśmy załamani - zamiast impregnowania kolejny kłopot.

Jesli moge prosic to ja tez prosze o odpowiedz, bo u mnie jest ten sam problem... kupilismy srodek do czyszczenia wosku ale on jest nieskuteczny... nie wiem co mam robic, bo nasz fachowiec twierdzi ze dobrze byloby najpierw zczyscic ten wosk przed polozeniem na podloge...

aha dodam jeszcze ze u nas te prazki sa proste i ten srodek na fakturze mi pisze ze nazywa sie sopro...

Prosze odpowiedzcie mi co z tym fantem zrobic...

więc tak, ja używam środka o nazwie "Entoler" jest to pasta, którą się poleruje płytki - zostaje biały osad który usuwa sie suchą szmatkę, środek ten nie wystarczy nanieść, trzeba nim szorować, oczywiście przed zafugowaniem, ale po zafugowaniu też można bo bardzo nie brudzi fugi, dopiero po tym nakłada się impregnat. Jeżeli smugi są podłużne to znaczy że nie jest to niedopolerowanie ponieważ polerki zostawiają ślady koncentryczne

Sprzedawca gresu polerowanego Nowej Gali twierdzi, że nie trzeba go impregnować. Czy można mu wierzyć, czy lepiej dla swiętego spokoju zaimpregnować?

chyba jednak trzeba, tam i powiedział przedstawiciel NG - pewnie twój nie był na jakimś szkoleniu albo

używaja impregnatu w ilościach śladowych wyłącznie dla zabezpieczenia płytki w czasie fugowania.