Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

faktura zaliczkowa a zwrot vat budowlanego

kisor

Recommended Posts

i znowu przyszło mi wypełniać te papierzyska i w związku z tym mam do was pytanie. Rynek budowlany wyczuł koniunkturę i ceny poszły nieziemsko w górę, niedługo szykuje się kolejna podwyżka konkretnie na cegłę i pustaki, chcę wziąć towar na fakturę zaliczkową jutro a mieć dostawę w kwietniu ale jest jeden szkopuł w us powiedzieli mi że faltura zaliczkowa nie jest tytułem do odliczenia vat. Według mnie i ustawy to błędna teoria bo dowodem uprawniającym do zwrotu vat jest faktura dowodząca faktu poniesienia wydatku a nie dostawy towaru i jego wykorzystania w budowie domu. Co z tym fantem zrobić? W kwietniu jak rozliczę faktury to forsa będzie po sezonie budowlanym a wiadomo że każdy grosz się liczy (przynajmniej dla mnie bo budujemy bez brania kredytu).

Pomóżcie

Dzięki

Cóż, w naszym pięknym kraju mamy dość specyficzne prawo podatkowe - obowiązuje zawsze decyzja właściwego urzędu skarbowego który będzie Cię rozliczał. Jak zawsze możesz się od tej decyzji odwołać, ale to z reguły długo trwa i nie zawsze daje takie efekty na jakie liczymy. Pamiętaj iż o tym czy Ci zostanie zwrócony Vat decyduje naczelnik danego urzędu - dalej dopowiedz sobie sam :evil:

• 2 weeks później...

Witam! Moim zdaniem powinieneś spróbować "powalczyć" z US.

1. Faktura vat jest?- jest. Zapłacona?- zapłacona (mam na myśli zapłatę 100%). Więc czym się różni od nie zaliczkowej?- tylko tym , że towar będzie później.

2. Jeżeli chodzi o księowanie faktur zaliczkowych ( w rachunkowości) to z zakupowej faktury zaliczkowej można odlizyć sobie zapłacony vat- więc analogicznie powinno chyba być z odzyskiwaniem vatu z wydatków budowlanych

3. Uprawnionymi do ubiegania się o zwrot vat są , cyt."osoby fizyczne, które PONIOSŁY WYDATKI na zakup materiałów budowlanych w związku z inwestycją..."

4. US skarbowy ma obowiązek wydać decyzję o zwrocie vat-u w ciągu 6 m-cy(ale może wczesniej) więc odzyskane pieniądze nie koniecznie muszą być po sezonie budowlanym.

Pamiętać należy, że o zwrot vat-u można występować raz w roku lub po zakończonej inwestycji. Tak więc w Twoim przypadku nie można zaznaczać, że jest to po zakończonej inwestycji- bo skoro materiałów budowlanych jeszcze nie otrzymałeś- to jak zkończyłeś inwestycję?

Reasumując- ja bym dołączyła tę fakturę zaliczkową do innych i rozliczyła. W najgorszym wypadku to wezwą Cię do wyjaśnienia i wtedy można podać swoje argumenty. Jeżeli im to nie wystarczy , to wycofać tę fakturę zaliczkową i rozliczyć ją w następnym zeznaniu(razem z fakturą końcową- tą z kwietnia).

Nie powinno być żadnych konsekwencji, bo nie jest to zeznanie podatkowe (jak PIT-37) tylko wniosek o zwrot vat-u (do którego US może się przychylić lub nie). W US też siedzą ludzie i mogą nawet przeoczyć , że jest to faktura zaliczkowa i przepuścić ją. A jak decyzja zostanie wydana to dwa tygodnie się uprawamacnia i jak nie wniesie nikt zastrzeżeń to już nie ma odwrotu od decyzji. Nawet jak po tym czasie US dopatrzy się swojego błędu to nic z tego. :D