kisor 28.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 i znowu przyszło mi wypełniać te papierzyska i w związku z tym mam do was pytanie. Rynek budowlany wyczuł koniunkturę i ceny poszły nieziemsko w górę, niedługo szykuje się kolejna podwyżka konkretnie na cegłę i pustaki, chcę wziąć towar na fakturę zaliczkową jutro a mieć dostawę w kwietniu ale jest jeden szkopuł w us powiedzieli mi że faltura zaliczkowa nie jest tytułem do odliczenia vat. Według mnie i ustawy to błędna teoria bo dowodem uprawniającym do zwrotu vat jest faktura dowodząca faktu poniesienia wydatku a nie dostawy towaru i jego wykorzystania w budowie domu. Co z tym fantem zrobić? W kwietniu jak rozliczę faktury to forsa będzie po sezonie budowlanym a wiadomo że każdy grosz się liczy (przynajmniej dla mnie bo budujemy bez brania kredytu). Pomóżcie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.01.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Cóż, w naszym pięknym kraju mamy dość specyficzne prawo podatkowe - obowiązuje zawsze decyzja właściwego urzędu skarbowego który będzie Cię rozliczał. Jak zawsze możesz się od tej decyzji odwołać, ale to z reguły długo trwa i nie zawsze daje takie efekty na jakie liczymy. Pamiętaj iż o tym czy Ci zostanie zwrócony Vat decyduje naczelnik danego urzędu - dalej dopowiedz sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 10.02.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam! Moim zdaniem powinieneś spróbować "powalczyć" z US. 1. Faktura vat jest?- jest. Zapłacona?- zapłacona (mam na myśli zapłatę 100%). Więc czym się różni od nie zaliczkowej?- tylko tym , że towar będzie później. 2. Jeżeli chodzi o księowanie faktur zaliczkowych ( w rachunkowości) to z zakupowej faktury zaliczkowej można odlizyć sobie zapłacony vat- więc analogicznie powinno chyba być z odzyskiwaniem vatu z wydatków budowlanych 3. Uprawnionymi do ubiegania się o zwrot vat są , cyt."osoby fizyczne, które PONIOSŁY WYDATKI na zakup materiałów budowlanych w związku z inwestycją..." 4. US skarbowy ma obowiązek wydać decyzję o zwrocie vat-u w ciągu 6 m-cy(ale może wczesniej) więc odzyskane pieniądze nie koniecznie muszą być po sezonie budowlanym. Pamiętać należy, że o zwrot vat-u można występować raz w roku lub po zakończonej inwestycji. Tak więc w Twoim przypadku nie można zaznaczać, że jest to po zakończonej inwestycji- bo skoro materiałów budowlanych jeszcze nie otrzymałeś- to jak zkończyłeś inwestycję? Reasumując- ja bym dołączyła tę fakturę zaliczkową do innych i rozliczyła. W najgorszym wypadku to wezwą Cię do wyjaśnienia i wtedy można podać swoje argumenty. Jeżeli im to nie wystarczy , to wycofać tę fakturę zaliczkową i rozliczyć ją w następnym zeznaniu(razem z fakturą końcową- tą z kwietnia). Nie powinno być żadnych konsekwencji, bo nie jest to zeznanie podatkowe (jak PIT-37) tylko wniosek o zwrot vat-u (do którego US może się przychylić lub nie). W US też siedzą ludzie i mogą nawet przeoczyć , że jest to faktura zaliczkowa i przepuścić ją. A jak decyzja zostanie wydana to dwa tygodnie się uprawamacnia i jak nie wniesie nikt zastrzeżeń to już nie ma odwrotu od decyzji. Nawet jak po tym czasie US dopatrzy się swojego błędu to nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts