Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hypokaustum pędzone kominkiem.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 317
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedyne "kozy" do zastosowania w takim domu to te nieliczne z poborem powietrza z poza budynku... ale tu już cena jest spora. Generalnie to większość wkładów kominkowych, tych dostępnych na naszym rynku , odpada z powodu konstrukcji uniemożliwiających takie podłączenie powietrza. Niestety wielu producentów taki "drobny szczegół" jak konieczność dostarczenia tlenu do domu z paleniskiem traktuje po macoszemu.

zakładając kominek/piecokominek z szczelnym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz czy można wykonać wentylację wywiewną ?

Byłoby to potencjalnie niebezpieczne w momencie otwierania kominka przy jego obsłudze (kominek mógłby zamienić się w miotacz płomieni :().

Powinna być wentylacja nawiewno-wywiewna zrównoważona.

czy oprócz momentu dokładania paliwka do kominka/piecokominka (otwarte drzwiczki) są jakieś inne przeciwwskazania ?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

§ 150. ....

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

... Z tym miotaczem płomieni to bardzo dobre ! Jaki układ wywiewny proponujesz ? Ile metrów na godzin ma wypompować ? Po jakim czasie przewidujesz takie wyssanie powietrza że aż się udusisz ? Oczywiście nie życzę TOBIE abyś sie udusił , jedynie zadaje pytanie o podciśnienie mogące wyciągnąć płomień z paleniska . Darek B http://www.kafle-zdun.com

... Z tym miotaczem płomieni to bardzo dobre ! Jaki układ wywiewny proponujesz ? Ile metrów na godzin ma wypompować ? Po jakim czasie przewidujesz takie wyssanie powietrza że aż się udusisz ? Oczywiście nie życzę TOBIE abyś sie udusił , jedynie zadaje pytanie o podciśnienie mogące wyciągnąć płomień z paleniska . Darek B http://www.kafle-zdun.com

Po pierwsze nie proponuję instalacji wywiewnej, bo jak wyżej zacytowałem jest to dla palenisk na paliwo stałe zabronione.

Próbowałem tylko wytłumaczyć, może trochę przesadnie, do czego łamanie tego zakazu może prowadzić.

• 2 weeks później...

Witam.

W myśl powiedzenia "mówisz i masz" zrobiłem kominek, którego część obudowy działa na zasadzie hypokaustum właśnie. W zminimalizowanej można by powiedzieć wersji. Tutaj ogrzane, gorące powietrze przepływa przez oparcie ławy grzewczej i blat ławy, nagrzewając je do temp. ok. 50-60 st. C. Oprócz tego nagrzewa się obudowa wykonana z masy kumulacyjnej. I o to w tym chodzi że grzeje i jest ładne. Na podobnej zasadzie można robić "kaloryfery" radiacyjne w każdym prawie zakątku domu (wbrew pozorom było by to prostsze technicznie niż w przypadku tej ławy). Więcej do zobaczenia we Wnętrzach i temacie: Kominki Nasze.

Pozdrawiam.

http://foto2.m.onet.pl/_m/a8115f6ced07fc8129e2086b02f7d3fa,10,19,0.jpg

Zraz zaraz ...moment ! To co widzę to typowy kominek z kafli gdzie część ciepła jest przekazywana w drodze promieniowania a reszta przez ruch powietrza , świadczy o tum kratka w prawym dolnym rogu . Hipokausta ko całkowicie zamknięty system przekazujący ciepło JEDYNIE w drodze PROMIENIOWANIA. Zastosowany wkład , Tarnava Comfort 16kW , nie jest możliwy do zabudowania w hipokauście zabrania tego producent. Oczywiście w kominku z ciepłą obudowa z szamotu i kafli jest całkowicie OK. Ciesze sie że kolega Forest wybrał właściwy kierunek w rozwoju firmy , kominki ciepłe i bez wełny mineralnej tylko z naturalnych obojętnych dla zdrowia materiałów to to co powinni mieć wszyscy w ofercie. Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Witam.

Zraz zaraz ...moment ! To co widzę to typowy kominek z kafli gdzie część ciepła jest przekazywana w drodze promieniowania a reszta przez ruch powietrza , świadczy o tum kratka w prawym dolnym rogu . Hipokausta ko całkowicie zamknięty system przekazujący ciepło JEDYNIE w drodze PROMIENIOWANIA. Zastosowany wkład , Tarnava Comfort 16kW , nie jest możliwy do zabudowania w hipokauście zabrania tego producent.

Darku - źle widzisz. Jak napisałem wyżej w tym kominku część obudowy działa na zasadzie hypokaustum. I właśnie jest to kaflowa ława. Reszta obudowy działa jak najbardziej wedle zaleceń producenta wkładu.

Dlatego pod względem technicznym było to dosyć trudne do zrobienia.

Zanim zabrałem się do roboty "odrobiłem pracę domową" - porozmawiałem z jedną z dwóch chyba w tej chwili osób w naszym kraju, która naukowo i na poważnie (w kontekście historycznym) zajmuje się hypokaustami, przeczytałem kilka opracowań tegoż autora (autorki właściwie), no i okazało się że dawne hypokausta (przynajmniej te z terenu naszego kraju) ogrzewały również poprzez konwekcję. Dzięki temu można było ciepło szybciej rozprowadzić po pomieszczeniach, no i tym sposobem można było co nieco regulować ilość ciepła np. w miesiącach jesiennych i wiosennych.

Pozdrawiam.

System o który pisze to zamknięta kubatura oddająca ciepło w postaci promieniowania . Urządzeni które zamieściłem wyżej , moja ostatnia praca, mozna także wykonać tak aby oddawało część ciepła rychem powietrza przez kratki ale to juz nie będzie hipokausta.. Wszystko co buduję , widać takie prace na moich stronach internetowych , wykonane jest w ten sposób że grzeje ruchem powietrza do DGP + PROMIENIOWANIEM obudowy ale wtedy nazywam to KOMINEK nie zaś hipokausta . mistrz zduński Darek B http://www.kafle-zdun.com

• 1 month później...

Wracając do tematu z wykorzystywaniem ciepła spalin w domku który remontuję były wykorzystane spaliny kuchni kaflowej do ogrzewania ok 4m2 ściany. Prosta konstrukcja zamiast prosto do komina spaliny skierowane były do [] mniej więcej takiego przekroju "pustej" ściany, a dopiero póżniej do komina. Sciana po obu stronach (dwóch pomieszczeniach) była po prostu ciepłym kaloryferkiem mimo tego, że nie było dużej ilości (wagi) "masy kumulacyjnej" część ciepła, która normalnie uciekła by do komina miała dłuższą drogę i była oddawana do pomieszczeń jeszcze długo po wygaszeniu kuchni. Obok kominka mam zostawioną drugą taką wnękę i myślę, że po niewielkiej modyfikacji da się ją fajnie wykorzystać :wink: i nie marnować całej energii. Ogrzewana ściana (ze zwykłej nie szamotowej cegły) nie jest popękana. widać tylko, że co jakiś czas uszczelniano tynk.

Zamiast drogiego materiału szamotowego w wielu miejscach palenisk były wykorzystane kamienie rzeczne "otoczaki".

Ale na dzisiejsze czasy to już starożytne rozwiązania :wink:

• 2 months później...

Spokojnie! :lol:

Zobacz w przebudowach i remontach, remont starego domu.

LuiLin tam właśnie skorzystała z tej wiedzy. Są fotki.

Nowe konstrukcje tego rodzaju jakoś na razie jeszcze nie zostały ukończone, ale ja wiem o dwóch planowanych i postanowionych. Teraz jednak jest tam tylko przewód dymowy. Reszta chyba od wiosny.

Adam M.