adam_mk 03.11.2007 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 03.11.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Byłam w lesie widziałam kamienie na mój kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.11.2007 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Kamienie... W lesie wyrosły.... No to kominek otwarty! Znaczy - PRAWDZIWY! Wyzwanie spore, ale jak dobrze zrobiony... Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.03.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Po przeczytaniu kilku informacji o budowaniu z kafli postanowiłem jednak powrócić na forum.. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszB 04.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Czy ten wątek śledzi może p. Rajmund W. z Mazur, który - powołując się na forum Muratora - napisał do mnie maila z zapytaniem? Jeśli tak, to próbuję do Pana wysłać odpowiedź, ale wraca z komentarzem: This report relates to a message you sent with the following header fields: To: [email protected] Subject: Re: Hypokausta Your message cannot be delivered to the following recipients: .................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.11.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 się czym prędzej wpisz bo mi znowu wątek ucieknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec121 03.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Budynek pasywny (dobry budynek energooszczędny) ma niskie zapotrzbwanie na ciepło. Z tego wględu kominek powinien akumulować jak najwięcej energii w ścianach, obudowie itp, a jka najmniej ciepła wypromieniowywac do pomieszczenia przez szybę czy drzwiczki. Jeśli w energooszczędnym budownictwie umieścimy kominek, który oddaje większość ciepła naa miejscu do pomieszczenia, szybko pomieszczenie to się przegrzeje. Problemu tego nie ma w "zwykłym" budownictwie, bo ciepło ucieknie z pomieszczenia poprzez gorzej zaizolowane prze przegrody. Dla DP moc cieplna oddawana do pomieszczenie nie powinna przekraczać 1,5-2 kW. Przy mniej energooszczędnym budownictwie może być więcej. O tym jaki kominek powinien mieć dom pasywny jest nieco na stronie: http://www.budynkipasywne.pl/ http://www.budynkipasywne.pl/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=5&page_id=62 Często zapomina się o stratach ciepła gdy kominek jest nieużywany - cyrkulacja grawitacyjna powietrza, która wychadza kominek. Z tego wzglądu przewody kominowe powinny być izolowane min 10cm wełny, weżny jest też szyber odcinający rych powietrza. Interesowałem się systemami kominowymi dostępnymi na rynku jest system "Absolut" Schiedla, którego ta firma nie sprzedaje jeszcze niestety w Polsce http://www.schiedel.de/Bestandteile.4764.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.01.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Dla DP moc cieplna oddawana do pomieszczenie nie powinna przekraczać 1,5-2 kW. Raczej na cały dom... Jednym z wymogów budynku pasywnego jest moc cieplna źródła ciepła do ogrzewania nie większa, niż 10W/m^2 powierzchni domu. No chyba że ktoś buduje dom pasywny z pokojem o powierzchni 150-200 metrów kwadratowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 03.01.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Może trochę nie na temat ale w tym watku często odchodziliście od tematu. Zaznaczam tez że jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. Chodzi o zakumulowanie nadmiaru ciepła gdy palimy w kominku i oddaniu go pomieszczeniom mieszkalnym gdy przestajemy palić. Zapobiegłoby to temu że w trakcie palenia w salonie mamy saunę a po zakończeniu palenia po kilkunastu kilkudzięsięciu godzinach zimno czy tak?. Oprócz tego że sam wkład krócej lub dłużej oddaje ciepło proponowaliście obudowanie tego wkładu szamotem co złagodziłoby znaczne wahania temperetury w okresie palenia i po jego zakończeniu.A gdyby tak do obudowy nad wkładem kominkowym z DGP grawitacyjnym (obudowa z płyt GK izolowana od środka specjalnymi płytami z waty) w wolną przestrzeń wsypać gruby żwir lub kamyczki. Jak bardzo akumulowałoby to coś ciepło? Czy byłoby sprawne? Rury z DGP oczywiście pozostałyby i były podgrzewane po zakończeniu palenia przez ciepło oddawane przez "zasypkę z kamyczków". Myślę że tanie rozwiązanie tylko czy da jaikolwiek wymierny efekt? Proszę specjalistów o wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.01.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam. Łączenie zabudowy izolowanej (z płyt GK izolowanych wełną) z akumulacją ciepła jest kiepskim pomysłem...nieracjonalnym raczej. To o czym piszesz jest na rynku dostępne w postaci "płaszczy akumulacyjnych" wypełnianych sypkim materiałem szamotowym, dostosowanych do konkretnych modeli wkładów firmy Spartherm. W tym roku firma ta ma również do zaoferowania dwa wkłady do domów pasywnych (Linear Mini M1 i M2), opracowane specjalnie z myślą o coraz większej ich popularności. http://www.spartherm.de/pdf/download/mini_m1m2.pdf Oprócz tego nowe rozwiązanie wodne (Varia 1V H2O XL i XXL) z podwójną szybą, pełnym sterowaniem procesu spalania i dodatkowym płaszczem zewnętrznym ograniczającym oddawanie zbyt dużych ilości ciepła jest dedykowane budownictwu pasywnemu i łączeniu z buforami wodnymi o dużej pojemności. http://www.spartherm.de/pdf/download/varia1v-h2o.pdf Inne firmy niemieckie, austriackie i szwajcarskie (np: Leda, Brunner, Ruegg) też albo mają już albo pracują nad rozwiązaniami do domów pasywnych. W naszej rzeczywistości budowlanej, dobre firmy kominkowo-zduńskie, orientujące się również w tematyce domów pasywnych i wykonujące ciepłe zabudowy kominków i pieco-kominków też jak najbardziej są w stanie zaproponować rozwiązania do domów pasywnych w postaci albo gotowych pieców i piecyków (na drewno i pellets) albo w postaci zaprojektowanych i wykonanych przez siebie instalacji akumulujących ciepło opartych na wkładach przeznaczonych do tego typu instalacji lub na systemach z szamotowymi paleniskami murowanymi. Znam kilka takich firm i sam również takie rzeczy wykonuję. Tyle że prawdziwych "passiv-haus'ów" to u nas jeszcze niewiele... Ale za parę lat... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 hmm, czy to takie dobre (akumulacyjne kominki) do domów pasywnych Mam domek ocieplony lepiej niż energoszczędny, ale troszkę gorzej od pasywnego i kominek "zwykły powietrzak" (jedyne ogrzewanie) Z obserwacji moich potrzeb na ciepło domku widzę plusy takiego rozwiązania a minusy akumulacyjneo reaguje on szybciej, w dniu dzisiejszym przygrzało słoneczko rozpaliłem dopiero o 15,oo Jak odciąć szybko rozgrzane akumulacyjne jak przewidzieć czy jutro słoneczko będzie zaglądało przez okna Dom pasywny potrzebuje bardzo mało ciepła, mam troszkę gorszy dom i przy obecnych temperaturach tylko lekko rozpalam w kominku: rano przy braku słoneczka po 15,00 i na noc trochę więcej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.01.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam. Nic nie stoi na przeszkodzie by łączyć systemy kumulacyjne i konwekcyjne. Do najbardziej popularnych rozwiązań w domach pasywnych w Niemczech należą pieco-kominki i piecyki na pellets. Niemal całkowicie bezobsługowe i np. ze sterowaniem pogodowym, co rozwiązuje Twoje wątpliwości Mówiąc o kumulacji nie miałem tylko na myśli mas i materiałów szamotowych, ale i też bufory wodne, w które wyposażone są domy pasywne niemal w stu procentach. A co do plusów akumulacji...pali się tylko 2 godzinki (nie przegrzewając domu), tak wieczorkiem...przez kolejne 8-10 godzin (nocnych) "samo" oddaje nagromadzone ciepło, a w dzień, kiedy domownicy są w pracy, "pracuje" również w pasywnym domku (albo zwykłym - tyle że mniej) właśnie wymienione przez Ciebie słoneczko. Ty musisz w tym czasie zapalać kilka razy jak wspomniałeś... No, przy większych mrozach i w domach starszej konstrukcji (źle izolowanych) trzeba zapalać dwa razy na dobę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam. Nic nie stoi na przeszkodzie by łączyć systemy kumulacyjne i konwekcyjne. Do najbardziej popularnych rozwiązań w domach pasywnych w Niemczech należą pieco-kominki i piecyki na pellets. Niemal całkowicie bezobsługowe i np. ze sterowaniem pogodowym, co rozwiązuje Twoje wątpliwości Mówiąc o kumulacji nie miałem tylko na myśli mas i materiałów szamotowych, ale i też bufory wodne, w które wyposażone są domy pasywne niemal w stu procentach. A co do plusów akumulacji...pali się tylko 2 godzinki (nie przegrzewając domu), tak wieczorkiem...przez kolejne 8-10 godzin (nocnych) "samo" oddaje nagromadzone ciepło, a w dzień, kiedy domownicy są w pracy, "pracuje" również w pasywnym domku (albo zwykłym - tyle że mniej) właśnie wymienione przez Ciebie słoneczko. Ty musisz w tym czasie zapalać kilka razy jak wspomniałeś... No, przy większych mrozach i w domach starszej konstrukcji (źle izolowanych) trzeba zapalać dwa razy na dobę Pozdrawiam. Witam Pasywny może się obejść bez ogrzewania (jej instalacji) takie jest podstawowe założenie domów pasywnych Każdy dom jest inny, inne podejście i inne możliwości czy potrzeby, oczekiwania mogą mieć jego mieszkańcy. Jestem ciekawy jak byś zrobił w mojej ruince, (sam mam wątpliwości, może coś zmienię) Teraz planuję tylko parter 220m2 i częściowo piętro 60m2 (może zmienię i będzie 180m2) Bardzo ciepły, ale tylko prawie pasywny Ogrzać chcę tylko kominkiem Zakładam kilka kominków, bo.... są stare piece do wykorzystania, Parter 4 kominki, jeden podstawowy, dwa rezerwowe .... bo piecami też były a czwarty to tylko "ogród zimowy" (dodatkowe 30m2) i mój ulubiony kominek z kamienia tylko tu pasuje Na piętrze jeden na 60m2 do "ogrzania".....(i dwa na dwa pokoiki po 70m2 - może) Najlepiej żeby ten jeden podstawowy załatwił całość + cwu reszta tylko dla "jaj" i rezerwy taktycznej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.01.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 [Pasywny może się obejść bez ogrzewania (jej instalacji) takie jest podstawowe założenie domów pasywnych Tak nie do końca - troche potrzebują ale całe nic. Chałupa Lipińskich ma obliczeniową moc sytemu grzewczego 1,9 kW. Moja 3,5 kW. I tu jest wyzwanie dla zdunów żeby zrobić taki kominek który zapewni komfort w domu tj nie przegrzeje go w ciągu pół godziny. Bo kominek w domu pasywnym nie ma sensu ze wzgledów ekonomicznych - nie ma tam potrzeby używania taniego i mało sterowalnego źródła ciepła. Ale niektórzy ludzie nie wybrożają sobie domu bez kominka - ja tez nie. Oczywiście mozna ciepło wyrzucać na zewnątrz ale, mogę się założyć, że właścicel pasywniaka prędzej umrze niz zmarnuje jakąś kWh Ratunkiem jest akumulacja ciepła i podgrzewanie CWU - o tego nie zrobi sie pierwszym lepszym kominkiem z Kratki.pl za pomocą pana Czesia co dzielnie kleci obudowy z gipskartonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 [Pasywny może się obejść bez ogrzewania (jej instalacji) takie jest podstawowe założenie domów pasywnych Tak nie do końca - troche potrzebują ale całe nic. Chałupa Lipińskich ma obliczeniową moc sytemu grzewczego 1,9 kW. Moja 3,5 kW. I tu jest wyzwanie dla zdunów żeby zrobić taki kominek który zapewni komfort w domu tj nie przegrzeje go w ciągu pół godziny. Bo kominek w domu pasywnym nie ma sensu ze wzgledów ekonomicznych - nie ma tam potrzeby używania taniego i mało sterowalnego źródła ciepła. Ale niektórzy ludzie nie wybrożają sobie domu bez kominka - ja tez nie. Oczywiście mozna ciepło wyrzucać na zewnątrz ale, mogę się założyć, że właścicel pasywniaka prędzej umrze niz zmarnuje jakąś kWh Ratunkiem jest akumulacja ciepła i podgrzewanie CWU - o tego nie zrobi sie pierwszym lepszym kominkiem z Kratki.pl za pomocą pana Czesia co dzielnie kleci obudowy z gipskartonu. przy -20 na zewnątrz, a jak będzie temperatura dodatnia na zewnątrz to samym promieniowaniem z szyby kominkowej przegrzejesz pasywniaka Jeden z tych planowanych zrobiłem i przy temperaturach w okolicy 0 stopni zużywam tyle drewna dziennie co w "normalnym" domu idzie na rozpałkę, tzn. wieczorem podpalam kilka sosnowych klepek (na połowę parteru, okna jeszcze do d... znaczy do wymiany ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Mam w domu bardzo małą akumulacyjność, prawie jak B / Wgregor kominek też prawie jak tego wyżej Czesia (prawie zero akumulacyjny) Mogę ogłosić że u mnie się "cuda" dzieją Dziś rano w kominku troszkę żaru z nocnego palenia, w domu 22 stopnie, na zewnątrz -10. przed chwilą temperatura zewnętrzna -4 a w domu 21. Rozpalę w kominku dopiero wieczorem (kominek to jedyne moje ogrzewanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.01.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Rozpalę w kominku dopiero wieczorem (kominek to jedyne moje ogrzewanie)Jak to się ma do "Warunków technicznych ..." ? §132 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.01.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 dworków z historią to nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 dworków z historią to nie dotyczy Tys prowda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.01.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Rozpalę w kominku dopiero wieczorem (kominek to jedyne moje ogrzewanie)Jak to się ma do "Warunków technicznych ..." ? §132 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Tak zaraz paragrafami a mi o "cuda" chodziło mam podstawowe elektryczne wyposażenie mam, gdzieś na strychu w kartonie leżą grzejniki a muszą być zamontowane, jakiś paragraf jest ? zima mnie zaskoczyła ps.mam kotłownię ...w planach, na.....coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts