am76 12.01.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Powiedzcie mi gdzie tu logika?Najpierw buduje się systemowy komin z lekkich kształtek, np Schiedel czy tam jakiś inny z ociepleniem w środku z wełny. Potem żeby jednak całe ciepło nie uciekało z piecyka przez komin na zwenątrz buduję się obok niego tak jakby drugi komin, np: http://www.kominek.wroclaw.pl/oferta,63,Akumulacja-ciepła Powiedzcie mi jako fachwocy - po co to wszystko? Czy nie lepiej wymurować komin z cegły, wstawić w nim jakiś przewód ceramiczny i po sprawie? Będzie i komin i akumulacja. Na dodatek taki komin będzie oddawał ciepło na parterze i na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 13.01.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Oprócz tego nowe rozwiązanie wodne (Varia 1V H2O XL i XXL) z podwójną szybą, pełnym sterowaniem procesu spalania i dodatkowym płaszczem zewnętrznym ograniczającym oddawanie zbyt dużych ilości ciepła jest dedykowane budownictwu pasywnemu i łączeniu z buforami wodnymi o dużej pojemności. http://www.spartherm.de/pdf/download/varia1v-h2o.pdf . Forest, a czy miałeś juz styczność z tymi kominkami - Spartherm Varia h2o ? Jest to chyba jedyny aktualnie kominek, który wizualnie mi z grubsza odpowiada, ale zastanawiam się czy wart jest swojej kosmicznej ceny ( zwłaszcza kosmicznej przy obeznym kursie euro ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grum 10.08.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Forest nie odpowiedział to ja się skuszę: jest takie mądre powiedzenie które pasuje do wszystkiego do wkładu kominkowego też: cena jest wykładnikiem jakości [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.08.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 A może taki kominek wypełnić od wewnątrz kamieniami polnymi? Mam tego od cholery, tylko pozbierać trzeba I ojciec by się ucieszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.08.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Zobaczysz nasze kanały szamotowe..o kamieniach przestaniesz myśleć . Możesz mieć mieć cały system .. sprawdzony i trwały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.08.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Temat powstał 28-01-2007Szkoda, ze został "opuszczony", a przecież wiele w nim informacji i pomysłówPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 09.06.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witam,Udało mi się przebrnąć przez te szesnaście stron. jako laik mam pytanie czy dobrze wywnioskowałem z powyższego: odzysk ciepła ze spalin poprzez wydłużenie i "zakrzywienie" oraz obudowanie materiałem akumulacyjnym przewodu dymnego/komina orazakumulacja ciepła poprzez zbudowanie paleniska z tychże materiałów,a nie obudowywanie wkładu kominkowego? Może uda mi sie temat przywrócić do życia po latach.pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Godzic 09.06.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Odzysk ciepła następuje w specjalnych kanałach dymowo-grzewczych, wybudowanych obok paleniska. Samo palenisko może być stalowo-szamotowe, żeliwno-szamotowe, lub wykonane samego z szamotu. Ciepło akumulowane jest w kanałach oraz w palenisku. Obudowa wykonana z materiałów ceramicznych nie stanowi akumulatora. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz firmę w swojej okolicy, gdzie wszystkiego dowiesz się z najmniejszymi szczegółami, zobaczysz i "pomacasz" wszystko co cię interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 10.06.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 chodzi o pewną firmę z Olkusza? nic innego nie znalazłem. jest jeszcze jedna firma po dhasłem ciepłe kominki katowice, ale siedzibę mają w... Zielonej Górze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.06.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) chodzi o pewną firmę z Olkusza? nic innego nie znalazłem. jest jeszcze jedna firma po dhasłem ciepłe kominki katowice, ale siedzibę mają w... Zielonej Górze:) Edytowane 12 Czerwca 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 10.06.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 lub też w 2-gą stronę w Bielsku też jest magik od tych tematów (Kućmierz), masz ich przynajmniej kilku (tych znanych i cenionych) w obrębie 50km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 11.06.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 dzięki za info Panowie! w BB bywam nad wyraz często więc zajrzę w wolnej chwili. jak dojdzie co do czego to z pewnością nie omieszkam odwiedzić wszystkich speców:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Kućmierz to faktycznie jeden z niewielu zduńskich czarodziejów, podobnie jak Godzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 15.06.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Próbuję się zgłębić w temat. Na stronie jednego z producentów znalazłem następujące możliwości wykorzystania ciepła generowanego przez kominek: - Ciepły kominek z płytami szamotowymi - Ciepły kominek z płytami i kręgami szamotowymi - Ciepły kominek z piecokominkiem i kręgami szamotowymi - Ciepły kominek z kanałami szamotowymi - Ciepły kominek z piecokominkiem i kanałami szamotowymiCeny różnią się dość mocno. Z tego co do tej pory wywnioskowałem z czytanych informacji, Wiem że piecokominek jest inaczej skonstruowany niż przeciętny wkład kominkowy - jest głębszy, mniejsza powierzchnia szyby w drzwiczkach (dodatkowo jest to podwójna szyba). Jakie są inne różnice? Lubimy palić w kominku i nie chciałbym mieć w salonie małego "wizjera" z wgladem na żar,a jednak widzieć płonący spokojnie płomień (żar na noc i poranek). Czy zastosowanie masy akumulacyjnej i kanałów dymno-grzewczych przy tradycyjnym wkładzie, a nie piecokominku jest rozsądnym wyborem? Czy wkład typu Basia znanej firmy (używamy w tradycyjnym kominku u teściów i jesteśmy mega zadowoleni) sprawdziłby się w/w zabudowie? Pod kominek z masą akumulacyjną (ze względu na masę) musi być wylany fundament, tak? Czy przy wykorzystaniu masy akumulacyjnej i kanałów dymno-grzewczych jest sens obudować komin (jaki komin w ogóle, z czego) szamotem na piętrze? Czy to nie za bardzo wystudzi spaliny?Z góry przepraszam za być może naiwność pytań, ale kto pyta....Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.06.2014 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Wkład kominkowy nadaje się do piecokominka. Nie powinna to być jednak Basia, bo jest to wkład do innych zastosowań. Jeśli tej firmy (Kratki pl) to raczej Nadia.Myli Ci się trochę pojęć, ale nie dziwię się, bo nawet firmy wykonawcze maja problem z odróżnieniem wkładu piecowego (z szybą) od wkładu kominkowego. Próbowałem to jakoś ogarnąć, pisząc "trylogię" na temat piecokominka;) http://www.kominki.org/blogi/niepokorny-o-kominkach/art,4478,niepokorny-o-kominkach-piecokominek-czesc-pierwsza.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.06.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam. "Piecokominek" i "ciepły kominek" to raczej nazwy umowne, które przyjęły się od pewnego czasu w naszym kraju w stosunku do domowych urządzeń ogniowych, których różnorodności nie za bardzo rozumie zarówno przeciętny człowiek wyrażający chęć posiadania kominka ... jak i przeciętny wykonawca kominka mający mało do czynienia z takimi rzeczami ... Klasyfikacji można mnożyć w nieskończoność, a dla zupełnego uproszczenia wystarczy rozumieć trzy rzeczy: - każdy kominek móżna wykonać z szmotu lub betonu szamotowego ... wtedy będzie ciepły ... albo z materiałów izolacyjnych ... wtedy będzie "zimny" - wkłądy "kominkowe" mają w swoim domyśle jedno zadanie - maksymalny odzysk ciepła w swoim korpusie i przez to uzyskanie jak najmniejszej temperatury na wylocie - wkłady "piecowe" wręcz odwrotnie - mają za zadanie uzyskać jak największą temperaturę na swoim wylocie a odzysk ciepła realizuje się pomiędzy nimi a wlotem do komina, za pomocą przeróżnej maści urządzeń ... pomiędzy tym wszytskim są rzeczy pośrednie i konstrukcje mieszane ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 16.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ponownie dzięki za odpowiedzi. Powoli odkrywam jaką sztuką przez duże "S" jest jest cała ta dziedzina (dzięki za link do bloga)! Pewien jestem też, że tylko fachowiec najwyższej klasy - prawdziwy zdun - będzie w stanie doradzić i zbudować efektywny i efektowny piecokominek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 03.02.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) odgrzeję kotleta, wcześniej tu nie trafiłem.planuję dom pasywny a że nie widzę domu bez kominka a teraz mam i nie nerw mnie szarpie bo nie mogę się pozbyć sadzy na szybie to chcę to rozpoznać wcześniej1. zacznę od rzeczy najbardziej zbliżonej do tematu. czy zrobienie kanału zamkniętego omywającego elementy akumulacyjne-potem nad stropem, kanałami w ścianie do dołu i powrót przez płytę fundamentową poleci na grawitacji? zakładamy, że kanał byłby całkowicie szczeny. chodzi o przeniesienie części ciepła do północnej części domu, zakładam, że kanały w ścianie byłyby nieocieplone i byłyby takim ściennym grzejnikiem. czy to ma szansą zadziałać? 2. a może przez pomieszczenie z elementami akumulacyjnymi (mam możliwość wykonania kanału akumulacyjnego w niewielkim pomieszczeniu za ścianą) przepuścić powietrze wentylacyjne robiąc z niego taki bufor uruchamiany jak temp. w pozostałej części domu spadnie?3. czy użytkownicy kominków z podwójną szybą mogą potwierdzić, że to zapobiega brudzeniu szyby? albo inaczej, jakie rozwiązanie wybrać, żeby mieć gwarancją czystej szyby. nie chcę kominka, do grzania tylko, żeby mieć żywy ogień i myślę o tym jak rozwiązać "problem" dużego ciepła ze spalania. znam temat jakości drewna, wiem, że mam teraz za duży kominek, wiem, że płaszcz wychładza ale obserwując kominku u znajomych, którzy mają teoretycznie inne modele (mniejsze, bez płaszcza, z szamotem) i nie powinni mieć opisanych problemów i nikogo jednak nie działa to dobrze. czyżby to dlatego, że wszyscy mamy wkłady kominkowe? jeśli jest ktoś z okolicy trójmiasta i zajmuje się tematem to proszę o kontakt na PW Edytowane 3 Lutego 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts