Zdun Darek B 03.02.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Systemy kumulacyjne z paleniskami szamotowymi typu BIOPALENISKA oraz HYPOCAUSTUM z zastosowaniem odpowiednich palenisk piecowych wykonuje . W ofercie posiadam odpowiednie paleniska do ZAMKNIĘTYCH zabudów bez cyrkulacji powietrza , do łączenia z systemami kanałów kumulacyjnych lub krążków bezpośrednio nad paleniskiem. Paleniska posiadają moce regulowane w zakresie 2-12kW , bezpośredni pobór powietrza do spalania z poza pomieszczenia oraz jako opcję automatyczną regulację palenia . Ceny palenisk od 994 Euro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 http://images3.fotosik.pl/161/0cbbb078b15100dbm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.02.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 a jakby zrezygnowac z tego poejmnosciowego szamotu taylko zrobic 2 wezownice na powietrze i jedna grzac CWU a druga CO oczywiscie przez jakis wymiennik? I jeszcze jedno taka wezownica musi miec gdzies wejscie powietrza prawda? no i ile taka wezownica bedize kosztowac oczywiscie wraz z doprowadzeniem do kotlowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 03.02.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 o tym się mówi właśnie ponoć sprawność przekazania do bufora powietrze woda bedzie mała adamiea co gdyby zrobić nawiew na PC tą mini i ona z dużą sprawnościa przeniesie wodę do bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2007 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Sorry Zgubiłem się i nie trybię... Możesz prościej? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 03.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 jak móiłem chyba zrobię schiedla z tym nieszczęsnym wpięciem z kolana - nad stropem ale mi chodzi o to że wspominałeś że jest taka mini pompa ciepła (powietrze woda) - może da się ją tak skonstruowac aby odbierała ciepło nawiewane z nad kominka i potem wpompowywała do bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2007 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Proponujesz, żeby powietrze o temperaturze około 120stC chłodzić pompą ciepła do około 0stC i "zassane" do gazu w tej pompie ciepło transportować do skraplacza, gdzie ogrzeje wodę, która ogrzeje bufor do jakichś 80stC? Można.Tylko po co? Temperatura już jest. Tronsformatora temperatury (pompy ciepła) bym już nie dawał. Technicznie- do wykonania.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.02.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 o, w necie takie cos znalazlam (http://www.grum.pl) nazwali to w gazecie wlasnie hypokaustumhttp://www.grum.pl/UserFiles/Image/galeria/piecokominki/big/pk21.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 03.02.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Nawet dokładnie coś takiego stoi w ich firmie w Poznaniu, może kolory trochę inaczej wyglądają, ładniej. Nawet dotykałem to cudo, gdzieś tak ok.75C na obudowie ale bynajmniej nie parzy. Firmy nie polecam, wg właściciela najlepiej jakby budować kanały z materiałów firmowych (ortner), czytaj b.drogich, wkład oczywiście tylko brunner. Temu panu zdunowi najlepiej coś zaproponować klientowi jak dom już stoi, na rysunki jakoś nie chiał nawet spojrzeć Bardzo ciężko mi się rozmawiało Ja osobiście nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek.dr 04.02.2007 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Dobrze! To maleństwo podobne do kulerrka na procku kompa (mają po srednio 500m3/godz). Da se radę i weźmie tak może z 5W. Niechby i 8W. Adam M. Czy nie ma tu pomyłki. Przecież w rurze kanalizacyjnej o średnicy 200 dla 500m3 uzyskamy prędkość ok 4m/s, to dla 50 będzie 4*4*4m/s=64m/s. Czy rzeczywiście kulerek od procka przewali tyle powietrza. Hałas byłby nie do wytrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.02.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Pierwszą firmą promującą swoje wkłady piecowe na naszym rynku był Brunner . Niestety te niemieckie paleniska , zresztą bardzo udane , mają również niemiecką cenę która w połączeniu z kanałami austriackimi jest trudna do przełknięcia przez wielu klientów. Na szczęście nie są to jedyne paleniska tego typu dostępne na naszym rynku. Kanały szamotowe są alternatywą dla KMS a w porównaniu ceny to istny nokaut . Proponowane przez nas paleniska są opracowane z myślą o zabudowach typu hypokaustum , wykonane są oczywiście z materiałów o niebo lepszych od zwykłych wkładów kominkowych tak aby "nie rozpłynęły się " gdy brak wentylacji . Zwykłe wkłady kominkowe z reguły wymagają chłodzenia odpowiednio wielkimi kratkami i zmniejszenie powierzchni kratek jest najczęstszym powodem do nieuznania reklamacji . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 04.02.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 spartherm zamiast Hipokaustum proponuje MAGNATHERM - to sypka materia lub kamienne płytki które bardzo długo się nagrzewają - buduje się nad kominkiem obudowe którą zasypuje się tym M z badań Spartherma wynika że paląc 6 godzin w kominku po jego wygaśnięciu następuje oddawanie przez ten magnatherm prz 4-5 godzin z mosą 3-4 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.02.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Opisany system spartherma ma do hypocaustum tyle co mleko do mlecznej drogi. Jest to system oddający ciepło przez ruch powietrza a nie promieniowanie. Hypokastum to przede wszystkim palenisko o bardzo wysokiej temperaturze spalania [ czytaj wysoka ekonomia paleniska] plus masa kumulacyjna magazynująca i oddająca ciepło w formie promieniowania. Podobne systemy do tego z zasypka posiada jeszcze kilka firm ale jest to tylko dodatek do systemu powietrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 04.02.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam, nie jestem pewien jak to się ma do dyskusji ale może się przyda: http://www.stove.ru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 05.02.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 generalnie u mnie coś takiego jak powyżej mołgoby być jedną komore robie na parterze a drugą na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.02.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 "Ile" różni się cegła szamotowa od zwykłej? Chodzi mi o porównanie liczbowe akumulacyjności itp. Wydaje mi się, że dużej różnicy nie ma. Może ktoś się już przez ten temat przedarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.02.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 am00,Weź do ręki obie cegły, wtedy będziesz wiedział więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.02.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 am00, Weź do ręki obie cegły, wtedy będziesz wiedział więcej... Prosiłem o dane liczbowe, a nie subiektywne odczucia. Bo jakoś nie mogę uchwycić w czym tkwi fenomen szamotu i jego przewaga nad kamieniem i cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.02.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Na zdolności do pracy w wysokich temperaturach do np 1350 st C oraz do kumulowania ciepła . Dodatkowo łatwości formowania i obrabiania . Jeśli to mało to zaproponuj coś innego do np pieców hutniczych , elektrociepłowni etc. Czy kamienie lub zwykła cegła zdałyby tam egzamin ? Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.02.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Darku B. Nie mówimy tu o piecach hutniczych, tylko o hypokaustum gdzie gorące powietrze nie ma więcej niż 300 stopni. W kominie z cegły tez się sadza może zapalić, więc chyba 1000 stopni wytrzyma. Bardziej chodzi mi o porównanie akumulacyjności np. w kW/kg/deg, chociaż wątpię, czy zależność jest liniowa w odniesieniu do różnicy tempertatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts