Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast soli na podjazd?

Recommended Posts

Witam!

Nie chciało mi się zawczasu ułożyć kabli grzejnych, to teraz mam. Czym można potraktować lód, coby go rozpuścić (lub przynajmniej pozbawić śliskości)? Sól odpada, bo wkoło trawnik. Tylko piasek? Nie ma jakieś skutecznej a przyjaznej zielenii chemii?

Pozdrawiam,

Maciek

Octan potasu - stosowany masowo do odladzania lotnisk. Może być też sodu, ale jest mniej korzystny.

Mogą też być mieszanki wodno glikolowe, ale to droga zabawa.

MALWOWA- dzięki, sprawdziłem, o to mi chodzi, ale koszt transportu ilości detalicznej do W-wy przekracza wartość towaru... :(

Sp5es - a gdzież na Mazowszu rzeczony octan potasu dostać?

Pozdrawiam,

Maciek

Octan potasu - stosowany masowo do odladzania lotnisk. Może być też sodu, ale jest mniej korzystny.

Mogą też być mieszanki wodno glikolowe, ale to droga zabawa.

MALWOWA- dzięki, sprawdziłem, o to mi chodzi, ale koszt transportu ilości detalicznej do W-wy przekracza wartość towaru... :(

Sp5es - a gdzież na Mazowszu rzeczony octan potasu dostać?

Pozdrawiam,

Maciek[/quote

Z głowy nie powiem.

Można się pytać lotnisk (może odsprzedadzą). Produkuje BP oraz Clariant lub ich pogrobowiec - kiedys widziałem bodaj że na Śląsku jakiegoś dystrybutora, ale kontaktów nie zapisywałem.

Roztwory octanu sodu robią zakłady chemiczne Dwory. Można też szukać przy producentów / dystrybutorów marynat spożywczych - używany jest do buforowania.

W Warszawie można jeszcze szukać w firmie Chemia/ ul.Powązkowska, Cheman - bud. Ciech/też Powązkowska, ew lokalny Przedstawiciel firmy Brenntag , biura maja na Ursynowie na Migdałowej.

Piszę potencjalne źródłą, trzeba podzwonić.