Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuje porady prawnej - HELP

Edytax

Recommended Posts

Moj problem dotyczy pozwu jaki wytoczylam sasiadowi o wyciecie drzew. Pozew zostal odrzucony z tego co wiem mam 7 dni na odwolanie sie do wyroku i bardzo chce z tego korzystac bo czuje sie pokrzywdzona. Problem z sadiadem poruszlam juz w wczesniejszym poscie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=77075

MOje pytanie brzmi teraz tak: W ciagu 7 dni co musze dostarczyc do sadu ? (bo slyszalam ze musze dostarczyc wniosek o pisemne potwierdzenie wyroku) ale nie bardzo wiem jak sie z tym wszytkim uporac bo jestem lekko podlamana.

Bardzo prosze o Szybką najlepiej prawna odpowiedz bo te 7 dni mi juz leci :/ (bo nie zbyt sie znam na tym prawie)

Dobrze jest czytać pouczenia (zwłaszcza o środkach odwoławczych) które są drukowane na pismach sądowych, najprawdopodobniej wszystko jest tam wyjaśnione.

Jeśli to co dostałaś z sądu nazywa się "wyrok", możesz w ciągu 7 dni od jego doręczenia (zakładając, że nie byłaś obecna na ogłoszeniu wyroku i nie miałaś adwokata) złożyć wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku, a po otrzymaniu uzasadnienia masz 2 tyg. na złożenie apelacji.

Jeśli, jak mi się wydaje, nie odróżniasz odrzucenia pozwu od oddalenia powództwa, to sugerowałbym albo nic nie robić i w ten sposób oszczędzić sobie czasu i pieniędzy na opłaty sądowe, albo potraktować sprawę poważnie i zatrudnić prawnika

To jak wy widzicie jak mam sobie dac spokoj z tym skoro:

Krzaki są wysokości 4-6m. prawie 2m. szerokosci na moim terenie a na jesien nic nie robie tylko sprzatam te liscie a sasiad smieje mi sie w twarz po ost. sprawie.

Zaznaczam ze sa to wierzby ktore caly czas rosna a on nie ma zamiaru ich ani przycinac ani obcinac.. Czy uwazacie ze jest to naprawde nie uciazliwe i przyjemne?

Tych drzew jest okolo 20-30 sztuk. Grabienie lisci tylu drzew jest dosyc pracochlonne nie wspominajac oich przycinaniu zaznaczm, ze sa to mlode drzewa, posadzone przez sasiada ktory nie dba o ich pielegnacje. Drzewa nie maja 5 lat. Trudno nazwac to drzewami sa to wielkiie geste krzaki.