Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi składane

Bluszczowcy

Recommended Posts

Czy ktoś z was szukał drzwi składanych?

Pomiędzy salonem, a pokojem nie mam pełnej ściany, ale duży otwór 245 x 290 cm,

http://img373.imageshack.us/img373/7232/domek1092dp5.jpg

w którym chciałabym założyć drzwi składane podobne do tych z Pol-Skone:

http://img262.imageshack.us/img262/9117/polskonedrzwiskadaneqh1.jpg

Czy znacie drzwi podobnego typu z innych firm? Nie koniecznie całe przeszklone.

właśnie pod garderobami szukałam, ale wszystko to nie to; zalezy mi na podobnych do tych na moim zdjeciu.

Większość drzwi składanych złożona jest z takich wąskich części, które mi sie nie podobają. Otwór który chce zabudowac jest dość szerki 290 cm i nie chcę żeby na środku wypadł słupek, dlatego nie takie to proste.

Podobno takie drzwi są zdecydowanie mniej wytrzymałe od tradycyjnych i nie nadają się do częstego otwierania i zamykania. Warto o to zapytac odpowiedzialnych fachowców.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale zalezy mi na tym, aby od czasu do czasu je otworzyc np. na jakieś przyjęcie i mieć w ten sposób powiększony salon.

Poza tym do tego małego pokoiku jest drugie wejście ze zwykłymi drzwiami, z którego zamierzamy korzystać.

• 2 weeks później...

cześć,

ja mam podobny dylemat. szukam drzwi rozdzielających salon i kuchnie - też pełne, raczej drewniane. To co mi się udało znaleźć to garderobiane, czteroczęściowe drzwi o szerokości 200 cm. porta >>> drzwi >>> garderobiane. Ale dla mnie to za mało, nadal szukam szerszych, ok 250 cm. Czasem faktycznie niektóre drzwi wyglądają na nietrwałe i niesolidne, które przy codziennym otwieraniu i zamykaniu za jakiś czas mogą się rozsypać, niemniej jednak drzwi garderobiane nie są otwierane rzadko, więc ja jeśli się będę na nie decydował, to raczej nie będę się martwił o ich żywotność. Poza tym też nie będę zamykał/otwierał ich codziennie, do kuchnie mam osobne wejście.

pozdrawiam

Krzysiek

• 2 years później...

Takie drzwi nazywa sie tez harmonijkowymi.

Tutaj sa analogiczne rozwiazania z "okiennicami", jezeli dzwiekoszczelnosc nie jest priorytetem (np. fotki w 3 i 4 rzedzie, tu akurat na oknie). Na zdjeciu wyglada to solidnie. Mysle, ze jezeli firma ma system to juz sama forma skrzydla nie powinna byc problemem.

http://www.gamastyl.pl/shutters,1,1,79.html

Podobno takie drzwi są zdecydowanie mniej wytrzymałe od tradycyjnych i nie nadają się do częstego otwierania i zamykania. Warto o to zapytac odpowiedzialnych fachowców.

kilka ciekawostek:

1. to sa drzwi łamane a nie harmonijkowe ich jaość jest zupełnie inna (czyt. duzo lepsza)

2. zdjęcia które tu widziałem są z katalogu kilku firm m.in. Sapelli te z kratką w wypełnieniu fajne ale drogie i długo się czeka.

3. ostatni mój klient potrzebował drzwi Porty w naturalnej okleinie i do tego drzwi łamane Porta nie robi za bardzo drzwi łamanych więc kupił suwane ale przy okazji stwierdziliśmy ze złożymy zapytanie do fabryki o taki kontrakt i co się okazało porta z prawie każdego swojego modelu jest w stanie zrobić drzwi łamane. Zaskoczyło nas to bardzi miło.

Co do samego systemu odradzam kombinację z doravbianiem przez stolarza róznie bywa z efektem końcowym.

Mam takie drzwi do kuchni od 8 lat. Nie zauważyłam żeby coś się z nimi działo, chodzą jak burza. Producenta niestety nie pamiętam.

Mam takie drzwi do kuchni od 8 lat. Nie zauważyłam żeby coś się z nimi działo, chodzą jak burza. Producenta niestety nie pamiętam.

witam. skoro zachwalasz to producent przydałby sie szkoda ,że nie pamiętasz. pozdrawiam. ana

3. ostatni mój klient potrzebował drzwi Porty w naturalnej okleinie i do tego drzwi łamane Porta nie robi za bardzo drzwi łamanych więc kupił suwane ale przy okazji stwierdziliśmy ze złożymy zapytanie do fabryki o taki kontrakt i co się okazało porta z prawie każdego swojego modelu jest w stanie zrobić drzwi łamane. Zaskoczyło nas to bardzi miło.

Porta zmieniła dla mnie okładzinę na drzwi .... też myślałam, że nie będa chcieli a tu taka niespodzianka.

• 3 weeks później...

witam. skoro zachwalasz to producent przydałby sie szkoda ,że nie pamiętasz. pozdrawiam. ana

naprawdę tu nie musisz się bać są to drzwi dużo solidniejsze niż harmonijkowe.

Na upartego nawet Porta robi standardowe drzwi łamane białe tanie z hamulcami własnym systemem i ościeznicą na pewno długo Ci posłużą.

Porta zmieniła dla mnie okładzinę na drzwi .... też myślałam, że nie będa chcieli a tu taka niespodzianka.

To ma coś jeszcze lepszego ostatnio tłumaczyłem klientowi że nie da rady na wymiar zrobić drzwi zwłaszcza jednej sztuki i co się okazało nie miałem racji drzwi na otwór 95 x 214 od dwóch tygodni są w produkcji. A teraz kolega z naświetli składa całą ściankę.