Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - piec gazowy dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny ?

KW100

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety jest z otarta komora spalania a takich nie powinno się montować w nowobudowanych domach pyzatym OK

Mówisz, że piec jest OK ? Wiesz coś o awaryjności tego modelu i Junkersów ogólnie ?

dlaczego nie z otwartą komorą ? U mnie ma on wisieć w pomieszczeniu gospodarczym 4,5 m2 (11 m3 kubatury).

Niestety jest z otarta komora spalania a takich nie powinno się montować w nowobudowanych domach pyzatym OK

witam niezły, naprawdę? a piece bez gwarancji powinno się montować ? gdzie jest moja gwarancja na piec który mi sprzedałeś ?zepsuł mi się zbiornik hydroforowy który mi zamontowałeś, może byś coś doradził łobuzie ? grzejniki ktróre zamontowałeś nie wystarczją do ogrzania - kuj sciany i montuj dodatkowe !

• 2 weeks później...

Odświeżam temat. Spotkałem się już z dwoma instalatorami i raczej zanosi się na to, że będzie piec jednofunkcyjny + zasobnik.

Teraz trzeba tylko dokonać wyboru jaka marka.

Myślę o tych producentach:

Viessmann

Vaillant

Wolf

Brötje

Immergas

Termet

Junkers

Trzeba będzie zobaczyć, który z nich w momencie zakupu będzie miał jakąś fajną ofertę na cały zestaw.

No chyba, że do tematu włączy się któryś z forumowych fachowców i napisze to i tamto :roll:

Mi ostanio zaproponowani Berettę Komfort II z zasobnikiem Irda 120s (120l), która w pakiecie ma już trochę elektroniki, ułatwiającej sterowanie. Cena takiego zestawu to ok. 4500zł brutto. Beretta - marka włoska, produkana w Polsce.

Może wypowiedzą się jacyś użytkownicy Beretty?

Zestaw Vaillanta o podobnej charakresytyce to wydatek około 6000zł.

pzdr.

Może wypowiedzą się jacyś użytkownicy Beretty?

Zestaw Vaillanta o podobnej charakresytyce to wydatek około 6000zł.

pzdr.

mam Berettę Kompact Green 25KW (kondensat z pogodówką) + zasobnik QIK + moduł 2 stref grzewczych (podłogówka + grzejniki) + programator bezprzewodowy PT21(podłogówka) i drugi programator Eurostar (grzejniki).

Całość działa bardzo dobrze, jest parę osób na forum co mają nowsze modele kotłów Beretty produkowanych w Polsce i są zadowoleni.

Ja po maglowaniu tematu postanowiłem wybrać pomiędzy następującymi kotłami jednofunkcyjnymi Turbo ( nie kondesaty):

1. Brötje 24 TE Energy

2. Buderus U022-24K

3. Buderus U052-24

4. Junkers Ceraclass ZS 14-2 DV AE23

5. Vaillant TURBOmax Plus VU 152-2

6. Viessmann Vitopend 100-WH1B*

7. Viessmann Vitopend 100-WHEA*

8. Wolf TopLine TGG-18

Ponieważ każdy z nich jest porządnym sprzętem, o osteteczniej decyzji przesądzi:

- energooszczędność

- cena zestawu (np kocioł+regulator+zasobnik)

- bliskość i dostępność serwisu

- stylistyka i wymiary (cieniutko u mnie z miejscem...)

* - czy ktoś wie czym te dwa się różnią :roll: Bo niestety nie mogłem tego doczytac na stronie intrnetowej Viessmanna

Witam,

ja osobiście jestem za kotłem 2-f z wbudowanym zasobnikiem, podoba mi się:

Kotol Tiger 12 KTZ o parametrach

T

yp plynový

Prevedenie závesné

Výkon min. 3.5 kW

max. 11.5 kW

Odvod spalín turbo

Rozmery šírka 410 mm

výška 900 mm

hĺbka 570 mm

Množství TUV objem zásobníka 45 l

prietok 9.2 l

Cena* 32500 Sk (znajomy kupoł go 28000 Sk~~ 3 tys.)

a dlatego taki, gdyż mam tylko jedną łazienkę z prysznicem, male mieszkanko 80m2 dobrze docieplone, zakładam że kocioł o tak małem mocy minimalnej będzie przez wiekszość czasu pracowal z duża sprawnością.

Wbudowany zasobnik 45l wg opini moich znajomych z Słowacji w zupełności spełni moje oczekiwania.

Jednak mam problem, kociołek ten mogę kupić na Słowacji (producent to http://www.protherm.sk ) w Polsce chyba nie ma przedstawicielstwa, jak to jest z gwarancją , czy musi być wyznaczony przez producenta, czy jak znajdę sobie jakiegoś na miejscu to on może mi go zamontować?