KICIUŚ 24.05.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Droga redakcjo. Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, sądzę , że to ja się mylę.Podajecie pezepis na beton np. B7,5 i piszecie ,że wg przepisów powinien on zawierać 170 kg cementu ,831kg piachu i 831 kg żwiru oraz 141l wody. Ja skupię się tylko na cemencie choć zawartość innych składników też mi nie pasuje.Następnie podajecie przpis w przeliczeniu na 250litrową betoniarkę ( 0,25m3 ) i piszecie że należy wsypać jeden 25 kilogramowy worek cementu. Jeżeli teraz pomnożę ilość betoniarek wchodzących na jeden m3 betonu ( 1/0,25=4 ) to otrzymuję 4x25kg= 100kg cementu na 1 metr sześcienny, a nie jak piszecie 170 kg. To samo jest w przypadku innych składników oraz betonu B15. Proszę o wyjaśnienie, czy ja nie umię liczyć?. Jest to dla mnie o tyle istotne, że zamierzam w tym roku zalewać fundament własnymi siłami.Pozdrawiam sympatyk forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
target 11.06.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Dokladnie! Na to samo zwrocilem uwage i nijak nie che sie zgodzic ilosc ani cementu ani innych skladnikow. Moze robimy jakis blad logiczny... tylko gdzie! Zapodalem temat specjaliscie od betonu Jak dostane od niego odpowiedz to ja wrzuce tu na forum. Swoja drogą faktycznie autor atrykułu mogłby sie jakoś odnieść do tej niezgodności. Poprosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arogantisch 27.02.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Pewnie juz jest po frytkach bo jest to dość dawny post. ale...niestety nie mam tego Muratora ale z tego co napisales to ten przepis jest na betoniarke 0.25m3 a nie na 0.25m3 betonu... co znaczy w ze betoniarka nie bedzie pełna (i nigdy nie powinna byc jezeli chce się dobrze wymieszac mieszanke) ( z 25 kg cementu i tego przepisu bedzie ok 150 l mieszanki betonowej ) pozatym ma to ten + ze cement daje sie calymi workami i nie bawi sie w dzielenie, a kruszywo i cement po wsypaniu do betoniarki beda zajmowalu ok 180 l ( spulchnienie) dopiero po dodaniu do nich wody bedą zajmowac ok 150. pozatym przeliczajac składniki dozowane wagowo nie uwzględniasz ich gęstośc ( tak mozna postepowac tylko z wodą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 02.12.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 czyli jakie są prawidłowe proporcje na betoniarkę aby ukręcić b 7,5 i b 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts