jolana 24.05.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Czy ktoś wie coś dokładniej na temat tej ulgi, a może ktoś już korzysta. Wzięłam kredyt na budowę i chciałabym odliczać odsetki od dochodu. Czy są jakieś szczególne kryteria do spełnienia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 24.05.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Witaj,podstawowym kryterium jest zakończenie budowy w ciągu trzech lat, licząc od końca roku, w którym zostało wydane zezwolenie na budowę. Odsetki będziesz mogła zacząć odliczać po zakończeniu inwestycji oraz zgłoszeniu tego do US.Poniżej podaję ci link, w którym jest więcej informacji: http://podatki.onet.pl/1120775,plac_mniej.html Dodatkowo w jednym z Muratorów była ocena tej ulgi, jak znajdę to podam Ci numer. PzdrŻaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 28.05.2003 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dzięki, poczytałam sobie.A teraz kolejny problem. Co będzie, jeżeli w tym roku nie odbiorę domu, a od przyszłego zlikwidują tą ulgę (a na to się zanosi). Czy ważny jest rok rozpoczęcia płacenia odsetek, by nabyć prawo do ulgi, czy rok rozpoczęcia korzystania z ulgi. Czy ktoś wie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 niektórzy "na gwałt" wbijali pierwszą łopatę w działkę, aby załapać się na starą ( poprzednią tzw. dużą ) ulgę budowlaną i nie zależnie od terminu ukończenia budowy ( poza ustawowym ) korzystają z niej. Wydaje się, zgodnie z konstytucją, że nabytych praw nie można odebrać, więc raczej możesz spać spokojnie, jeśli spełnisz pozostałe warunki. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 28.05.2003 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dzięki, Cz. kimkolwiek jesteś. Mi też tak się wydaje, ale z naszym państwem, a zwłaszcza z ministrem finansów, nigdy nic nie wiadomo. Pożyjemy, zobaczymy.A jak któs ma informacje z pierwszej ręki, to proszę się podzielić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Jolana, a proszę bardzo,jestem "stałym bywalcem" Forum, inwestorem praktykiem ( nie rozważajacym o abstrakcyjnej budowie teoretykiem lub sprzedawcą materiałów ) i wciąż laikiem, chociaż ciągle edukującym się ... PozdawiamCZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 28.05.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Zaraz, zaraz ale jak załapać się na ulgę odsetkową, zakładajac, że od przyszłego roku ulg nie będzie a ja biore kredyt w tym roku i zaczynam budowę w tym roku (2003). Nie mogę jednak nic odliczyć do roku w którym nie zakończę budowy. Planuję ze będzie to 2004. Co powinnam zrobić w tej sytuacji. Może złożyć jakieś oświadczenie do US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 28.05.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witajcie,rzeczywiście trzeba przynajmniej się spróbować zabezpieczyć.Jutro dzwonię do Urzędu Skarbowego i zobaczymy co odpowiedzą. PzdrŻaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 29.05.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Żaba!Koniecznie napisz co Ci powiedzieli w US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 30.05.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Witam ponownie, juz odpowiadam.Według informacji z US nawet gdyby została zlikwidowana ulga odsetkowa, to biorąc obecnie kredyt będziemy miec do niej prawo.Przyznam się że tak do końca to nie byłabym tego pewna, gdyż w chwili obecnej nie mozna sie w żaden sposób zabezpieczyć.Sądzę iż najwcześniej będzie wiadomo coś więcej po 10 czerwca, kiedy zostanie przedstawiony projekt ministra finansow odnośnie ulg podatkowym w przyszłym roku. Żaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 22.08.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Wyczytałem w Muratorze (dodatek o kredytach), że do nowej ulgi odsetkowej nie mają prawa osoby które odliczały między innymi zakup działki. Chyba każdy coś tam kiedyś odliczał i w związku z tym nie ma prawa do korzystania z ulgi? Czy chodzi może o odliczenia od jakiegoś roku. Było by to nie sprawiedliwe, bo przecież odliczenie zakupu działki to nie taka kwota co budowa domu. Ja kupiłem działkę w 1999r. czy w związku z tym że odliczyłem zakup też nie mam prawa do ulgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 23.08.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Niestety tak. Nie ma znaczenia, w którym roku ktoś korzystał np. z ulgi na zakup działki. Podobnie jest w przypadku gdy np. przed zawarciem małżeństwa jedno z małżonków korzystało z ulgi (budowlanej, na zakup działki, kasa mieszkaniowa) automatycznie wtedy traci się prawo do ulgi odsetkowej (oboje małżonków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 03.10.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Inne pytanie: do ulgi odsetkowej trzeba wypełnić pIT 2K a w nim wydatki udokumentowane fakturami... itd. Co z tym? Jak się buduje metodą gospodarczą to na kupę wydatków faktur.. nie ma. To może jednak lepiej odpuścić sobie ulgę niż ryzykować jakieś kontrole "policji skarbowej"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 07.10.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 To nie powinien być nasz problem, gdyż my rozliczamy rzeczywiście zapłacone odsetki i w gestii banku jest czy wymaga faktury czy też nie. Natomiast w deklaracji trzeba wpisać rzeczywiście posiadane faktury, ale ich ilość zależy od nas. Policja skarbowa co najwyżej może kontrolować skąd mamy pieniądze (kredyt ), a nie dlaczego nie mamy faktur, przecież mogliśmy kupować na paragon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 07.10.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Witam! Jestem wlasnie przed tym dylematem - czy potrzebuje faktury VAT do ulgi odsetkowej? Jesli tak, to do jakiej wysokosci (w domysle czy do pelnej wysokosci kredytu a moze do max. limitu 189kPLN, jezeli mam wiekszy kredyt)? Oczywiscie sprawa jest wazna - mozna teraz miec troche luzniej bo bez faktury, a potem tracic co roku kilka tys... Moze jakis fachowiec od podatkow sie wypowie?pozdr Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slayter 09.10.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Witam Moim zdaniem faktury nie mają nic wspólnego z odliczeniem odsetek od kredytu od podatku gdyż biorą kredyt np 15 lat będziemy mogli odliczać od podatku do końca spłaty kredytu. A więc odsetki za 3 lata będą wynosić np 20tys od tego odliczamy 19% od podatku daje nam to 3 800zł zwrotu z US. A fakrtury które i tak będziemy posiadać chcąc czy nie będą napewno większe niż kwota zwrotu z US.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 04.11.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Gazeta Prawna 07/29/2002 Zwróciłeś odliczenia, więc nie skorzystałeś z ulgiTomaszewski Krzysztof Jeżeli podatnik skorzystał z odliczeń mieszkaniowych, a następnie zwróciłje z odsetkami za zwłokę, to faktycznie nie skorzystał z ulg, gdyż poniósłkonsekwencje finansowe związane z zapłaceniem w latach ubiegłych niższegopodatku - wyjaśniło Ministerstwo Finansów w piśmie z 13 czerwca 2002 r. (PB5/IMD-033-154/02). Czy to oznacza że jak oddam to co mi dali z odsetkami karnymi to nabywam prawo do ulgi odsetkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 04.11.2003 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Czy to oznacza że jak oddam to co mi dali z odsetkami karnymi to nabywam prawo do ulgi odsetkowej? Czytając wprost treść pisma MF - to tak. Tylko czy nasze przepisy podatkowe można czytać wprost... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts