Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga odsetkowa

jolana

Recommended Posts

Witaj,

podstawowym kryterium jest zakończenie budowy w ciągu trzech lat, licząc od końca roku, w którym zostało wydane zezwolenie na budowę. Odsetki będziesz mogła zacząć odliczać po zakończeniu inwestycji oraz zgłoszeniu tego do US.

Poniżej podaję ci link, w którym jest więcej informacji:

http://podatki.onet.pl/1120775,plac_mniej.html

Dodatkowo w jednym z Muratorów była ocena tej ulgi, jak znajdę to podam Ci numer.

Pzdr

Żaba

Dzięki, poczytałam sobie.

A teraz kolejny problem. Co będzie, jeżeli w tym roku nie odbiorę domu, a od przyszłego zlikwidują tą ulgę (a na to się zanosi). Czy ważny jest rok rozpoczęcia płacenia odsetek, by nabyć prawo do ulgi, czy rok rozpoczęcia korzystania z ulgi. Czy ktoś wie ??

niektórzy "na gwałt" wbijali pierwszą łopatę w działkę, aby załapać się na starą ( poprzednią tzw. dużą ) ulgę budowlaną i nie zależnie od terminu ukończenia budowy ( poza ustawowym ) korzystają z niej.

Wydaje się, zgodnie z konstytucją, że nabytych praw nie można odebrać, więc raczej możesz spać spokojnie, jeśli spełnisz pozostałe warunki.

CZ.

Jolana,

a proszę bardzo,

jestem "stałym bywalcem" Forum, inwestorem praktykiem ( nie rozważajacym o abstrakcyjnej budowie teoretykiem lub sprzedawcą materiałów ) i wciąż laikiem, chociaż ciągle edukującym się ...

Pozdawiam

CZ.

Zaraz, zaraz ale jak załapać się na ulgę odsetkową, zakładajac, że od przyszłego roku ulg nie będzie a ja biore kredyt w tym roku i zaczynam budowę w tym roku (2003). Nie mogę jednak nic odliczyć do roku w którym nie zakończę budowy. Planuję ze będzie to 2004. Co powinnam zrobić w tej sytuacji. Może złożyć jakieś oświadczenie do US?

Witam ponownie, juz odpowiadam.

Według informacji z US nawet gdyby została zlikwidowana ulga odsetkowa, to biorąc obecnie kredyt będziemy miec do niej prawo.

Przyznam się że tak do końca to nie byłabym tego pewna, gdyż w chwili obecnej nie mozna sie w żaden sposób zabezpieczyć.

Sądzę iż najwcześniej będzie wiadomo coś więcej po 10 czerwca, kiedy zostanie przedstawiony projekt ministra finansow odnośnie ulg podatkowym w przyszłym roku.

Żaba

• 2 months później...
Wyczytałem w Muratorze (dodatek o kredytach), że do nowej ulgi odsetkowej nie mają prawa osoby które odliczały między innymi zakup działki. Chyba każdy coś tam kiedyś odliczał i w związku z tym nie ma prawa do korzystania z ulgi? Czy chodzi może o odliczenia od jakiegoś roku. Było by to nie sprawiedliwe, bo przecież odliczenie zakupu działki to nie taka kwota co budowa domu. Ja kupiłem działkę w 1999r. czy w związku z tym że odliczyłem zakup też nie mam prawa do ulgi?

Niestety tak. Nie ma znaczenia, w którym roku ktoś korzystał np. z ulgi na zakup działki. Podobnie jest w przypadku gdy np. przed zawarciem małżeństwa jedno z małżonków korzystało z ulgi (budowlanej, na zakup działki, kasa mieszkaniowa) automatycznie wtedy traci się prawo do ulgi odsetkowej (oboje małżonków)

• 1 month później...

To nie powinien być nasz problem, gdyż my rozliczamy rzeczywiście zapłacone odsetki i w gestii banku jest czy wymaga faktury czy też nie.

Natomiast w deklaracji trzeba wpisać rzeczywiście posiadane faktury, ale ich ilość zależy od nas. Policja skarbowa co najwyżej może kontrolować skąd mamy pieniądze (kredyt :D ), a nie dlaczego nie mamy faktur, przecież mogliśmy kupować na paragon. :wink:

Witam!

Jestem wlasnie przed tym dylematem - czy potrzebuje faktury VAT do ulgi odsetkowej?

Jesli tak, to do jakiej wysokosci (w domysle czy do pelnej wysokosci kredytu a moze do max. limitu 189kPLN, jezeli mam wiekszy kredyt)?

Oczywiscie sprawa jest wazna - mozna teraz miec troche luzniej bo bez faktury, a potem tracic co roku kilka tys...

Moze jakis fachowiec od podatkow sie wypowie?

pozdr

Kisiel

Witam

Moim zdaniem faktury nie mają nic wspólnego z odliczeniem odsetek od kredytu od podatku gdyż biorą kredyt np 15 lat będziemy mogli odliczać od podatku do końca spłaty kredytu. A więc odsetki za 3 lata będą wynosić np 20tys od tego odliczamy 19% od podatku daje nam to 3 800zł zwrotu z US. A fakrtury które i tak będziemy posiadać chcąc czy nie będą napewno większe niż kwota zwrotu z US.

Pzdr

• 4 weeks później...

Gazeta Prawna 07/29/2002

Zwróciłeś odliczenia, więc nie skorzystałeś z ulgi

Tomaszewski Krzysztof

Jeżeli podatnik skorzystał z odliczeń mieszkaniowych, a następnie zwrócił

je z odsetkami za zwłokę, to faktycznie nie skorzystał z ulg, gdyż poniósł

konsekwencje finansowe związane z zapłaceniem w latach ubiegłych niższego

podatku - wyjaśniło Ministerstwo Finansów w piśmie z 13 czerwca 2002 r. (PB

5/IMD-033-154/02).

Czy to oznacza że jak oddam to co mi dali z odsetkami karnymi to nabywam prawo do ulgi odsetkowej?