wodar 29.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witajcie,zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu dość nietypowej sprawy.Bardzo bliski mi członek rodziny kupił w październiku ubiegłego roku działkę pod Krakowem. W gminie nie było wówczas aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. Wg starego (wygasłego) planu działka ta była przeznaczona pod zabudowę. Taka informacja widnieje na dokumencie wydanym przez gminę tuż przez zakupem działki. Dodam jeszcze , ze leży ona pomiędzy innymi zabudowanymi już działkami, jest uzbrojona i ma dojazd od drogi powiatowej i z drugiej strony od gminnej, ładnie usytuowana - a więc działka marzenie. 15 stycznia w gminie wyłożono do wglądu projekt aktualnego planu. I tu pojawił się duży problem. Wg nowego projektu działka ta jest planowana jako łąki i pastwiska. Pracownik gminy tłumaczy to ponoć tym, że leży ona w pobliżu starego , rozpadającego się dworu i Wojewódzki Konserwator Zabytków i podobno analogicznie Konserwator Przyrody zaplanowali usytuowanie wokół niego strefy ochronnej, bez możliwości zabudowy. I teraz nasuwa mi sie kilka pytań:1. Będę chciał pomóc w napisaniu tej starszej już osobie (obecnemu właścicielowi) odwołania od zmiany tej decyzji w projekcie planu. Jakich użyć "trwardych argumentów" w takim piśmie?2.Jaka powinna być najbardziej "fachowa" nazwa takiego pisma: zarzut? odwołanie?3. Po jakim czasie gmina ma obowiązek udzielić pisemnej odpowiedzi?4. Czy przy czarnym scenariuszu i założeniu, iż to odwołanie będzie nieskuteczne mogę dochodzić w NSA odszkodowania z tytułu utraty wartości ziemi spowodowanej zmianą w planie? Wspomina o tym art. 101 ustawy o samorządzie gminnym. Mówi on, że jeśli czyjś interes prawny został naruszony, może on - po wcześniejszym wezwaniu rady do usunięcia naruszenia - wnieść skargę do NSA. A może mogę bazować na innych , nie znanych mi regulacjach prawnych?5. Czy przy odwołaniu składanym do gminy warto zaznaczyć , ze przy braku przywrócenia przeznaczenia ww. działki będę wnioskował o odszkodowanie na drodze sądowej, a jeśli tak to kto pokrywa wówczas wysokość takiego hipotetycznego odszkodowania ? Jeśli gmina to przecież z jej punktu widzenia nie jest to opłacalne? A może macie jakieś inne sugestie lub "przerabialiście" już taki problem. Za wszelkie "naprowadzenia" gorące dzięki. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 29.01.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Zmiana działi budowlanej na rolną powoduje, że właściciel tej działki traci na wartosci. Wobec tego gmina jest obowiązana wyrównać straty za zmianę warunków zabudowy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodar 29.01.2007 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Zmiana działi budowlanej na rolną powoduje, że właściciel tej działki traci na wartosci. Wobec tego gmina jest obowiązana wyrównać straty za zmianę warunków zabudowy działki. Dziękuję za pomoc. Jacku, a czy możesz jeszcze podpowiedzieć gdzie mogę szukać przepisów regulujących kwestię potencjalnego odszkodowania? Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts