Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pyt.o długość okapu-PILNE!

walker

Recommended Posts

Jak daleko może wychodzić dach poza obrys ścian domu, jeśli budynek będzie zlokalizowany z jednej strony 1,5m od granicy?? Wiem że przy odległościach ścian 3 lub 4m granicy,nie może wystawać więcej niż 80cm. A jak jest w mojej sytuacji??Nie mogę jakoś znaleźć przepisu. Pytam bo w projekcie dom miał 1m dł.okapu i został przez projektanta skrócony do 30cm, a w Starostwie chcą żeby go jeszcze skrócić a właściwie zlikwidować:-?

Dodam że sąsiednia działka jest niezabudowana.

Nie chcę wprowadzić w błąd, ale z tego co pamiętam z rozmów z moim architektem, nie było ograniczeń odnośnie szerokości okapu, ale szerokość przekraczająca bodajże 50 cm "przesuwała" ścianę do granicy o tą wielkość.

Na przykładzie - ściana ślepa w odległości 3,5m od granicy, okap o szerokości 1m - za odległość ww ściany od granicy przyjmuje się 3m.

Tak więc w Twoim przypadku zasadniczym parametrem jest uzgodniona odległość budynku od granicy - tak trzeba manewrować odległością ściany od granicy i wielkością okapu, by zmieścić się w uzgodnieniach.

szerokość przekraczająca bodajże 50 cm "przesuwała" ścianę do granicy o tą wielkość.

Na przykładzie - ściana ślepa w odległości 3,5m od granicy, okap o szerokości 1m - za odległość ww ściany od granicy przyjmuje się 3m.

Tak więc w Twoim przypadku zasadniczym parametrem jest uzgodniona odległość budynku od granicy - tak trzeba manewrować odległością ściany od granicy i wielkością okapu, by zmieścić się w uzgodnieniach.

Obecnie odległość ściany od granicy nie może być pomniejszona o 80cm(jeśli chodzi o okap),ale dotyczy to sytuacji oddalenia ściany od granicy na 3 lub 4m.Nie wiem i nie mogę nigdzie znaleźć o ile okap może zmniejszać tę odległość przy postawieniu ściany 1,5m od granicy

Mój domek ma stać jak jest obecnie naniesiony na mapkę i ani drgnąć(!),bo działka jest wąska.Z jednej strony mam 4m z drugiej 1,5m (pozostałe dwie granice są duużo dalej)