Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec na fundamentach

Recommended Posts

Witam.

Ja mam ławy zazbrojone 4x12, wieniec na fundamencie 4x12, wieniec na stropie 4x12, i murłata ze słupkami łączącymi z wieńcem, zachodząca po 2-3m. na ściany szczytowe, wszystko równiez 4x12.

Efekt jest taki, że nic nie pęka a ja nie mogę się nadziwić co za patałachy budowały domy ludziom, którzy pytaja o pękające ściany na forum...

Koszt niewielki, prawie żaden, a spokój na długo.

Miałem sąsiada, który posadowił dom na rodzynkowych fundamentach na głebokości 40cm pod ziemią, bez ław i żadnych zbrojeń. Stoi już 20 lat i nic nie pęka. Tylko czy warto tak ryzykować? Rozsądźcie sami... a wczesniej przejrzyjcie wątki o pękających ścianach.

Powodzenia!

Sebastian

Jeśli masz zbrojoną ławę, a podłogę na gruncie, to taki wieniec w tym miejscu niewiele daje. Wieńce przy stropie czy murłacie mają zupełnie inne zadania. Ja będę robił tzw. fundamenty oszczędnościowe (Murator, wydanie specjalne, 2001) i tam nie ma ław, a wieniec przenosi obciążenia na słupki.

A może ten wieniec jest po to, aby wyrównać (wypoziomować) ściany. Załóżmy, że ława wyszła nam krzywo, na etapie ścian fundamentowych nie wyprostowaliśmy tego, więc teraz. A skoro już robimy szalunek i lejemy beton to zawsze można wrzucić troszkę stali.

Ja mam podłoge na gruncie i ściany z bloczka i nie mam wieńca i nigdzie nie widziałem żeby ktoś tak robił. Mam za to zbrojenie w ławach. Jak krzywo było wylane to można na spoinie w bloczkach wyrównać

U mnie konstruktor taki wieniec zaprojektował (nad ścianką fundamentową o wys. 80 cm). Majster się dziwi - mówi że tyle domów zrobił i czegoś takiego nie widział. Inspektor nadzoru twierdzi, że napewno to nie zaszkodzi, ale cośtam zakosztuje. Majster mi radzi - nie robić wieńca, albo dać zbrojenie między bloczkami. A ja tam dalej nie wiem. Niby pod Warszawą szkód górniczych nie ma. Ale w sumie fundament to taki drażliwy element (później trudno go naprawić), że warto go chyba zrobić za dobrze niż ryzykować że będzie na styk.

Gość jasto
Ja takze mam wieniec w projekcie. Moj architekt przekonal mnie, ze do fundamentu nie bede sie dotykac do konca moich dni. Grun jest ilowaty i podmokly wiec wieniec koniecznie. Druga opcja jest wylanie calej scianki (80 cm) z betonu z zazbrojeniem gory, ale nie wiem czy taniej. Czy to ktos przeliczyl ?