Olmiś 24.05.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Czy robiliście wieniec na ścianie fundamentowej z bloczków betonowych? Jakich wymiarów i jakie zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik 26.05.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu...Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 26.05.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Ja będe robił , bo mam w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 26.05.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Po co. Wywalone pieniądze. Może ja się robi piwnice i strop?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 27.05.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 U mnie na szkodach górniczych taki wieniec jest obowiązkowy + zalecane wylwane na mokro słupki, narożniki ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 27.05.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 oczywiście, jeżeli jest piwnica - trzeba zrobić wieniec (oczywiście na poziomie stropu, a nie podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witam. Ja mam ławy zazbrojone 4x12, wieniec na fundamencie 4x12, wieniec na stropie 4x12, i murłata ze słupkami łączącymi z wieńcem, zachodząca po 2-3m. na ściany szczytowe, wszystko równiez 4x12.Efekt jest taki, że nic nie pęka a ja nie mogę się nadziwić co za patałachy budowały domy ludziom, którzy pytaja o pękające ściany na forum...Koszt niewielki, prawie żaden, a spokój na długo.Miałem sąsiada, który posadowił dom na rodzynkowych fundamentach na głebokości 40cm pod ziemią, bez ław i żadnych zbrojeń. Stoi już 20 lat i nic nie pęka. Tylko czy warto tak ryzykować? Rozsądźcie sami... a wczesniej przejrzyjcie wątki o pękających ścianach.Powodzenia! Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 04.06.2003 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Odświeżam wątek i czekam na więcej fachowych opini. Bo jak komuś mówię, że chcę wieniec na fundamencie z bloczków (7-8 warstw) bez piwnic - to tak jakoś dziwnie na mnie patrzą... To co dopiero powie moja ekipa jak już przyjdzie co do czego... (2,5 tyg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.06.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Jeśli masz zbrojoną ławę, a podłogę na gruncie, to taki wieniec w tym miejscu niewiele daje. Wieńce przy stropie czy murłacie mają zupełnie inne zadania. Ja będę robił tzw. fundamenty oszczędnościowe (Murator, wydanie specjalne, 2001) i tam nie ma ław, a wieniec przenosi obciążenia na słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 po cholere taki wieniec? aaa... żeby sobie w portfelu ulżyć... a to popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 A może ten wieniec jest po to, aby wyrównać (wypoziomować) ściany. Załóżmy, że ława wyszła nam krzywo, na etapie ścian fundamentowych nie wyprostowaliśmy tego, więc teraz. A skoro już robimy szalunek i lejemy beton to zawsze można wrzucić troszkę stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Mam nadzieję, żei ławy i fundament wyjda prosto ( okaże się za 3 tyg).Ja w projekcie mam napisane, że jak fundament z bloczków, to wieniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 05.06.2003 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Tu wyżej to ja Olmiś - dziwnie wyszedł mi Gość. Ten jeszcze wyżej, to juz nie ja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Ja mam podłoge na gruncie i ściany z bloczka i nie mam wieńca i nigdzie nie widziałem żeby ktoś tak robił. Mam za to zbrojenie w ławach. Jak krzywo było wylane to można na spoinie w bloczkach wyrównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 11.06.2003 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ok, wnioskuję, że jednak mało kto robi taki wieniec. W moim projekcie napisano, że jak ścianki z bloczków, to zrobić wieniec zbrojony. A bloczków będzie jakieś 9-10 warstw, z czego jakieś 4-5 nad gruntem (obecnym). Potem podsypię ze 30 40 cm ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Tomas 18.06.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Mam projekt d-54,ściana fundamentowa ma 1,6 i co piątą warstwę zalecają zbrojenie pręt 6mmx2,bez wieńca,ale teraz jak pokazały się rysy na bloczkach to tez się zastanawiam czy nie walnąć wieńca,chociaż ludzie różnie mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 18.06.2003 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 U mnie konstruktor taki wieniec zaprojektował (nad ścianką fundamentową o wys. 80 cm). Majster się dziwi - mówi że tyle domów zrobił i czegoś takiego nie widział. Inspektor nadzoru twierdzi, że napewno to nie zaszkodzi, ale cośtam zakosztuje. Majster mi radzi - nie robić wieńca, albo dać zbrojenie między bloczkami. A ja tam dalej nie wiem. Niby pod Warszawą szkód górniczych nie ma. Ale w sumie fundament to taki drażliwy element (później trudno go naprawić), że warto go chyba zrobić za dobrze niż ryzykować że będzie na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jasto 20.06.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Ja takze mam wieniec w projekcie. Moj architekt przekonal mnie, ze do fundamentu nie bede sie dotykac do konca moich dni. Grun jest ilowaty i podmokly wiec wieniec koniecznie. Druga opcja jest wylanie calej scianki (80 cm) z betonu z zazbrojeniem gory, ale nie wiem czy taniej. Czy to ktos przeliczyl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.06.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Zrobiłem taki wieniec z własnej inicjatywy - właśnie dlatego, że to doprawdy niewiele stali, a znakomicie zabezpiecza przed niespodziankami odwleczonymi w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.06.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 W moim projekcie jest wieniec i ekipa wykonała go bez szemrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts