Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec na fundamentach

Recommended Posts

Mam jedną ścianę fundamentową, tzw. oporową. Majster zauważył, że w projekcie nie ma zbrojenia dla tej ściany (jest to zarazem ściana piwnicy). Dzwonimy do projektanata, a on na to, że zbrojenie nie jest konieczne, ale jeśli już chcemy, to dla świętego spokoju możemy sobie włożyć pionowo dwie gotowe siatki zbrojeniowe i zalać to betonem...

No i mam problem. Nasz projektant mówi,że zbrojenie ściany nie jest konieczne. Olmiś napisz czym różni się ścinana z bloczków od niezbrojonej ściany fundamentowej z betonu litego. Ściana jest taka gruba bo ściany zewn. są trójwarstwowe w sumie 46,5 cm. Jeśli pytanie jest godne laika wybacz blondynce.

Agi, Ściana z bloczków - to kilkaset bloczków betonowych (klasy 15 -20) o wymiarach np. 38x24x12 ułożonych na zaprawę w kilku-kilkunastu warstwach. Przy pechu bloczki mogą się różnić wytrzymałością, zaprawa będzie niejednolita itp. Natomoiast ściana wylewana - jakby nie patrzeć sztywny monolit jednakowej jakości. Uwaga - trzeba go dobrze pielęgnować.

Nie jestem specjalistą, ale wg mojej wiedzy:

Wieniec na ścianie z bloczków ma na celu jej usztywnienie i "spięcie"ścian.

Ściana wylewana jest sztywniejsza, ale beton sam z siebie nie jest elastyczny - zbrojenie ma pomóc przenosić i rozkładać naprężeniana większy obszar. W gruntach wysadzinowych (glina) potrafi się zdarzyć, że zamarzający grunt uniesie ławy - jak są zbrojone to nic im się nie powinno stać. Ściana fundamentowa potrafi w takich wypadkach popękać.

Być może przy takiej grubości ścian fundamentowych nie trzeba zbrojenia - projektant powinien się na tym znać lepiej ode mnie. Ja bym jednak dawał zbrojenie choćby w postaci prętów bez strzemion.