agi 22.06.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 A co z wieńcem jeśli ściany fundamentowe są betonowe lite. Agi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 ja mam monolit...i zadnego wienca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 22.06.2003 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 A co z wieńcem jeśli ściany fundamentowe są betonowe lite. Agi W przypadku ściany fundamentowej monolitycznej, nie ma potrzeby wykonywania wieńca - oczywiście musi ona być dobrze uzbrojona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 23.06.2003 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Czy musi być też zbrojona ściana fundamentowa, czy wystarczy dobre zbojenie ławy. Ściana będzie mieć aż 48 cm. Agi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 23.06.2003 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Zbrojenie ław swoja drogą, ale wylewana ściana fundamentu MUSI być zbrojona. A dlaczego aż tak potężna ściana fundamentowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 24.06.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Mam jedną ścianę fundamentową, tzw. oporową. Majster zauważył, że w projekcie nie ma zbrojenia dla tej ściany (jest to zarazem ściana piwnicy). Dzwonimy do projektanata, a on na to, że zbrojenie nie jest konieczne, ale jeśli już chcemy, to dla świętego spokoju możemy sobie włożyć pionowo dwie gotowe siatki zbrojeniowe i zalać to betonem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 24.06.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 No i mam problem. Nasz projektant mówi,że zbrojenie ściany nie jest konieczne. Olmiś napisz czym różni się ścinana z bloczków od niezbrojonej ściany fundamentowej z betonu litego. Ściana jest taka gruba bo ściany zewn. są trójwarstwowe w sumie 46,5 cm. Jeśli pytanie jest godne laika wybacz blondynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 24.06.2003 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Agi, Ściana z bloczków - to kilkaset bloczków betonowych (klasy 15 -20) o wymiarach np. 38x24x12 ułożonych na zaprawę w kilku-kilkunastu warstwach. Przy pechu bloczki mogą się różnić wytrzymałością, zaprawa będzie niejednolita itp. Natomoiast ściana wylewana - jakby nie patrzeć sztywny monolit jednakowej jakości. Uwaga - trzeba go dobrze pielęgnować. Nie jestem specjalistą, ale wg mojej wiedzy: Wieniec na ścianie z bloczków ma na celu jej usztywnienie i "spięcie"ścian.Ściana wylewana jest sztywniejsza, ale beton sam z siebie nie jest elastyczny - zbrojenie ma pomóc przenosić i rozkładać naprężeniana większy obszar. W gruntach wysadzinowych (glina) potrafi się zdarzyć, że zamarzający grunt uniesie ławy - jak są zbrojone to nic im się nie powinno stać. Ściana fundamentowa potrafi w takich wypadkach popękać. Być może przy takiej grubości ścian fundamentowych nie trzeba zbrojenia - projektant powinien się na tym znać lepiej ode mnie. Ja bym jednak dawał zbrojenie choćby w postaci prętów bez strzemion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts