Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadki ciśnienia w instalacji centralnego ogrzewania

19501719500414

Recommended Posts

Ja mam następujący problem - standardowe ciśnienie na moim piecu wskazywane przez ciśnieniomierz to 0,8 bara. Nawet przy dolewaniu wody do instalacji ciśnienie to jest stałe, bo nadmiar ucieka przez zbiornik wyrównawczy do kanalizacji. Problem zaczął się przy ostatnich mrozach, a mianowicie ciśnienie wody na piecu reaguje w zależności od wzrostu temperatury na piecu, np. przy 60 stopniach na piecu sięga przeszło 1,6 bara (dopuszczalne na piecu jest 1,5). Kiedy w piecu zgaśnie, wraca do 1,0-1,2 bara i tak w kółko. Nie ma też mowy o dolaniu wody do instalacji (wzrasta diametralnie ciśnienie).

Dobrze rozumuję, że zamarzła woda w zbiorniku wyrównawczym (znajduje się na nieocieplonym strychu, sam w sobie zbiornik też nie jest niczym ocieplony). Co mogę zrobić z tym fantem na ten moment, bo na strych wolałbym teraz nie wychodzić (mamy niewykończone poddasze, a dostanie się na strych wiąże się z odkrywaniem całego zabudowania, które zrobiłem na zimę - nie mam jeszcze schodów na poddasze).

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie dalej nie trzyma ciśnienia.. dobijam co dwa dni... krew mnie zalewa, bo serwisant gada, że to na pewno wyciek z instalacji, gdy tymaczasem hydraulicy nie stweirdziliniczego takiego! jak piec grzeje to zamiast trzymać normalne ciśniienie rzędu 1,2-1,4 to dochodzi do 2,0! moim zdaniem to chyba jednak znowu te naczynie przeponowe świruje chociaz było zmieniane, albocoś innego jeszcze....:bash:

u mnie dalej nie trzyma ciśnienia.. dobijam co dwa dni... krew mnie zalewa, bo serwisant gada, że to na pewno wyciek z instalacji, gdy tymaczasem hydraulicy nie stweirdziliniczego takiego! jak piec grzeje to zamiast trzymać normalne ciśniienie rzędu 1,2-1,4 to dochodzi do 2,0! moim zdaniem to chyba jednak znowu te naczynie przeponowe świruje chociaz było zmieniane, albocoś innego jeszcze....:bash:

Z tego co piszesz wynika, że twoje naczynie przeponowe bardzo dziwnie się zachowuje. Pod wpływem temperatury następuje zbyt duży wzrost ciśnienia w naczyniu. Nie wiem jak duży masz zład wody, ale sprawdziłbym czy nie jest przypadkiem dobrane zbyt małe naczynie dla twojej instalacji i dlatego nadmiernie wzrasta ciśnienie. Sądząc po twoich wcześniejszych postach ten który montował kocioł wcisnął ci naczynie, które akurat miał, a nie takie jakie być powinno, chociaż zostało ponoć wymienione na właściwe. Może również uciekać gaz z poduszki powietrznej nad membraną poprzez niesprawny wentyl, albo nie została w ogóle wykonana poduszka gazowa przed montażem naczynia lub ma ustawioną nieprawidłową wartość ciśnienia dla twojej instalacji. Tak czy inaczej wezwałbym serwis kotła i kazał im to sprawdzić w twojej obecności.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Ja mam następujący problem - standardowe ciśnienie na moim piecu wskazywane przez ciśnieniomierz to 0,8 bara. Nawet przy dolewaniu wody do instalacji ciśnienie to jest stałe, bo nadmiar ucieka przez zbiornik wyrównawczy do kanalizacji. Problem zaczął się przy ostatnich mrozach, a mianowicie ciśnienie wody na piecu reaguje w zależności od wzrostu temperatury na piecu, np. przy 60 stopniach na piecu sięga przeszło 1,6 bara (dopuszczalne na piecu jest 1,5). Kiedy w piecu zgaśnie, wraca do 1,0-1,2 bara i tak w kółko. Nie ma też mowy o dolaniu wody do instalacji (wzrasta diametralnie ciśnienie).

Dobrze rozumuję, że zamarzła woda w zbiorniku wyrównawczym (znajduje się na nieocieplonym strychu, sam w sobie zbiornik też nie jest niczym ocieplony). Co mogę zrobić z tym fantem na ten moment, bo na strych wolałbym teraz nie wychodzić (mamy niewykończone poddasze, a dostanie się na strych wiąże się z odkrywaniem całego zabudowania, które zrobiłem na zimę - nie mam jeszcze schodów na poddasze).

A nie boisz się, że jak Ci przywali ciśnienie na piecu to będziesz miał bardzo dużą dziurę na poddasze i zupełnie inne problemy niż odkrywanie zabudowania ?

grave

Jak dokręciłeś wszystkie nakrętki półśrubunków na rozdzielaczach i zespołach podłączeniowych do grzejników. Żaden z odpowietrzników automatycznych i grzejnikowych ręcznych nie przecieka, nie masz widocznych wycieków na instalacji, nie masz przebicia na wężownicy zasilającej z kotła w zasobniku CWU, zawór bezpieczeństwa w kotle nie wywala wody, to miałeś nieszczęście trafienia na niedouczonego serwisanta, który wymienił naczynie przeponowe i nie ustawił właściwego ciśnienia wstępnego poduszki powietrznej w naczyniu. Nic sensowniejszego nie przychodzi mi do głowy. To ciśnienie wstępne poduszki powietrznej ustawia się na naczyniu odłączonym od instalacji i powinno ono być równe wysokości geometrycznej (hydrostatycznej) pomiędzy najniższym i najwyższym punktem instalacji CO przeliczonej na bar'y + 0,2 bar'a. Zwróć na to uwagę jak będą je sprawdzać.

nilsan

Witam.mam problem i niewiem czy nadaje się pod ten temat ale go opiszę,pali w piecu na paliwo stałe juz 2 sezon,w tamtym roku było wszystko w porzaku a w tym roku zaczeły się problemy, gdy piec grzeje to pompa obiegowa co jakiś czas zaczyna wydawa dziwne dżwieki przy puszczaniu wody tak jakby woda było mocno zagotowana po czym po puszczeniu tej wody słychąc jak w rurach i 2 kaloryferach głośno przelewa się woda,ten hałas słychac tylko na 2 kaloryferach na reszcie jest cicho a do tego w naczyniu wyrównacwczym slychac przelewanie wody, czego to moze byc wina bo ja juz spac po nocach niemoge co dziwne przy 40stopniach na piecu tego zjawiska niema, czy moze naczynie wyrownacze jest zamarzniete bo znajduje sie na nieopcieplonym strychu

myswetbabys

Zacznij od sprawdzenie i ewentualnego rozmrożenia naczynia wzbiorczego, ponieważ instalacja CO głównie przez nie się odpowietrza.

Jeżeli przy dopuszczaniu wody do instalacji CO na zimnym kotle nie zadziała ci przelew, to masz na bank zamarznięte naczynie.

Jeżeli przelew działa, to sprawdź układ odpowietrzenia w naczyniu czy nie zamarzł.

Jak nie zamarzł to spróbuj odpowietrzyć instalację CO przy grzejnikach oraz pompę CO luzując o pół obrotu śrubę znajdującą się na deklu pompy. Pompa powinna pracować, a z pod śruby wypływać sama woda bez odgłosów uchodzącego powietrza.

nilsan

grave

Jak dokręciłeś wszystkie nakrętki półśrubunków na rozdzielaczach i zespołach podłączeniowych do grzejników. Żaden z odpowietrzników automatycznych i grzejnikowych ręcznych nie przecieka, nie masz widocznych wycieków na instalacji, nie masz przebicia na wężownicy zasilającej z kotła w zasobniku CWU, zawór bezpieczeństwa w kotle nie wywala wody, to miałeś nieszczęście trafienia na niedouczonego serwisanta, który wymienił naczynie przeponowe i nie ustawił właściwego ciśnienia wstępnego poduszki powietrznej w naczyniu. Nic sensowniejszego nie przychodzi mi do głowy. To ciśnienie wstępne poduszki powietrznej ustawia się na naczyniu odłączonym od instalacji i powinno ono być równe wysokości geometrycznej (hydrostatycznej) pomiędzy najniższym i najwyższym punktem instalacji CO przeliczonej na bar'y + 0,2 bar'a. Zwróć na to uwagę jak będą je sprawdzać.

nilsan

tak jak pisałem.. hydraulicy byli i nie stwierdzili żadnych ubytków przecieków na instalacji... obstawiałbym tego serwisanta, bo wydaj mi się dobrym człowiekiem, ale ciapowatym majstrem... zwłaszcza jak to hydraulicy odkryli właśnie popsute naczynie przeponowe, a on nawet tego nie zakładał bo uznal, że skoro naczynie było zmieniane 8miesiecy temu to nie ma się co czepiać naczynia :((

nie wiem tylko co do tej wężownicy, u mnie jest koscioł kondens z wbudowanym zasobnikiem wody.. w każdym narazie na piecu sucho wszędzie,zadnych wycieków

• 2 weeks później...

zatem serwisant wymienił naczynie, jest teraz nowe założone... ale nie jestem pewien czy to poprawiło sytuację

otóż ustawił ciśnienie na piecu na 1,5 przy podgrzewaniu rosło do 1,8. Obecnie na piecu ciśnienie waha się między 1-1,2 a przy podgrzewaniu potrafi rosnąć do 1,8..czy to normalne?? mam jakieś obawy.. poza tym dziś drugi dzień po wymianie naczynia, zobaczę po powrocie do domu czy cisnienie nie spadlo ponizej 1...

Jezu mam dość po prostu..bujam się całą zimę od listopada z tym piecem... a serwisant powiedział, ze jak tym razem się nie uspokoi to tzrzba robić próby ciśnieniowe na całej instalacji... :sick:

zatem serwisant wymienił naczynie, jest teraz nowe założone... ale nie jestem pewien czy to poprawiło sytuację

otóż ustawił ciśnienie na piecu na 1,5 przy podgrzewaniu rosło do 1,8. Obecnie na piecu ciśnienie waha się między 1-1,2 a przy podgrzewaniu potrafi rosnąć do 1,8..czy to normalne?? mam jakieś obawy.. poza tym dziś drugi dzień po wymianie naczynia, zobaczę po powrocie do domu czy cisnienie nie spadlo ponizej 1...

Jezu mam dość po prostu..bujam się całą zimę od listopada z tym piecem... a serwisant powiedział, ze jak tym razem się nie uspokoi to tzrzba robić próby ciśnieniowe na całej instalacji... :sick:

To jakieś dziwne. U mnie trzyma non stop to samo ciśnienie i oczywiście zwieksza się o max. 0,2 bara przy dużych mrozach i maleje 0,1-0,2 bara przy słabym grzaniu ale generalnie jest 1.4. Było 1.6 ale odpowietrzałem jeszcze grzejniczki i zmalało do 1.4 ale juz tak zostawiłem.

Posprawdzaj wszystkie zawory przy grzejnikach itd....Nawet małe pocenie się to ubytek.

Pozdrawiam,

Na prawdę to nie jest nic trudnego. Wystarczy kluczem nastawnym lekko podociągać wszystkie nakrętki na półśrubunkach na rurach w rozdzielaczu i zespołach podłączeniowych przy grzejnikach, jednocześnie sprawdzając wszystkie ręką czy któryś się nie poci. Przynajmniej będziesz miał jedno potencjalne miejsce ubytku wody wyeliminowane, a być może rozwiążesz swój problem.

nilsan