Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadki ciśnienia w instalacji centralnego ogrzewania

19501719500414

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam podobny problem, ciśnienie dziennie spada mi z 1.8 do 0.5 piec się wyłącza i tyle...

Próbowałem wszystkiego manometry, serwisanci i nic.. :(

Raz udało mi się zdiagnozować wyciek, okazało się że rura było słabo na kolanku sprasowana, wymieniłem i przez 2 dni było ok.

Później jednak znów się zacząl problem...

Teraz znalazłem śrubunki pod piecem się pocą zrobione 2 dni ok i znów...

Temat był o środkach uszczalniających sprawdzał ktoś jakiś ?

Mała instalacja mieszkanie 60 m2 wszystko w ścianach :(

Pomocy i dzięki za jakieś info.

• 1 year później...
Może jeszcze dodajmy, że nagły wzrost ciśnienia w instalacji może też być spowodowany uszkodzeniem np. wężownicy, płaszcza, czy wymiennika i przedostaniem się ciepłej wody do obiegu C.O.

Podobnie może dojść do spadku ciśnienia w układzie zamkniętym C.O. połączonym z kotłem na paliwo stałe poprzez uszkodzenie wymiennika.

No właśnie. Nieszczelna wężownica. I co wtedy? Macie jakieś doświadczenia? Jak naprawić wężownicę w emaliowanym zbiorniku cwu?

Pozdrawiam

M

• 1 month później...

U mnie jest też ciekawie. Piec Ariston Genus. Od 3 lat spada ciśnienie mniej więcej 0,2 bara na miesiąc. Dwa przeglądy - ten zerowy i po roku. Niedawno przyjechał inny serwisant na kolejny przegląd. Powiedział że na naczyniu przeponowym jest 0. Prawdopodobnie piec tak działa od 3 lat. Autoryzowany serwis tego nie wykrył mimo informacji o spadkach ciśnienia. Teraz po nabiciu naczynia ciśnienia spada już 0,2 bar na 5 dni. Serwisant mówi że to na pewno na instalacji. Ciekawe skąd wie bo w tym wątku jest wymienionych mnóstwo wycieków i nieszczelności które mogą być na piecu.

Już nie wierze w serwis Aristona może po prostu fakt że piec chodził 3 lata bez działania naczynia przeponowego pokazuje że ten serwis jest do d... .