kirkris 29.01.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witajcie,potrzebna mi jest opinia kominiarska. komminiarz powiedział, że wystawi mi ją jak zrobię tzw Z-tkę. Zakładałem, że wstawię piec z zamkniętą komorą spalania więc powiedział że OK ale muszę wstawić wsad do komina już teraz.W związku z tym mam problem - jaka jest standardowa szerokość rury wewnętrznej do pobierania powietrza wewnątrz komina?Nie chcę dziś decydować już o piecu więc trudno mi wybierać konkretne rozwiązanie. Jaką średnicę rury powinieniem zastosować? Będę wdzięczny za podpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 29.01.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Standardowe średnice przewodów powietrzno-spalinowych do piecy turbo to 60/100 lub 80/125.Ja tez nie wiedziałem jaki piec konkretnie będę miał i dlatego wstawiłem 80/125. Ale najprawdopodobniej i tak 60/100 by starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.01.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 dzięki, jesli mam już założoiny standardowy wkład to muszę go wymienić na taki z przewodem wewnętrznym czy mogę dodać tylko rurę wewnątrz? K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.01.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Do wszystkich kotłów z zamknięta komorą spalania ( również kotłów kondensacyjnych ) podstawowym zestawem do odprowadzania spalin jest komin rura w rurze o wymiarach 125/80 Jednym ze sposobów odprowadzenia spalin jest odprowadzenie spalin rurą o średnicy 80 mm a zasysanie powietrza szachem (przestrzenią między rurą 80 a ściankami komina i tu wystarczy zwykły komin z cegły ale jest jeden mały problem Rura spalinowa (ta 80 mm) powinna być dobrana do odpowiedniego rodzaju kotła inna jest do turbo a inna do kotła kondensacyjnego a najpoważniejszym błędem jest wkładanie rur tanich od lokalnego producenta Chodzi tu o precyzje wykonania i szczelność Jeden z moich klientów chcąc zaoszczędzić kupił nieoryginalny zestaw do spalin ( każdy element w innym kolorze ) ja mu to oczywiście poskładałem ale niestety kocioł pracuje bez przedniej części obudowy ponieważ wyłącza się awaryjnie ( zasysa spaliny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.01.2007 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Rura spalinowa (ta 80 mm) powinna być dobrana do odpowiedniego rodzaju kotła inna jest do turbo a inna do kotła kondensacyjnego a najpoważniejszym błędem jest wkładanie rur tanich od lokalnego producenta Chodzi tu o precyzje wykonania i szczelność Tak właśnie myślałem i teraz mam problem z ch....nym kominiarzem Wygląda na to, że chce łapówkę K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.01.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Zmień kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.01.2007 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 nie moge bo gazownia go wyznaczyła do wydania opinii przed przyłaczeniem gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 29.01.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Wylot spalin pionowo ma jeszcze jedno ograniczenie mianowicie każdy kocioł turbo ma określoną długość przewodu powietrzno spalinowego i moim zdaniem błedem jest myśleć najpierw o kominie a potem dopiero dobierać do komina kocioł. Poza tym wiele kotłów ma także przewód spalinowy fi 60. Więc kominiarz fajnie ci radzi bo z rozpędu zamontujesz komin potem okaże się że kocioł który Ci się podoba albo który super tanio możesz kupić albo który dostałbyś za darmo od dobrego wója nie będzie pasował. Przecież możesz zastosować przewód poziomy przez ścianę ( przynajmniej tak możesz powiedzieć kominiarzowi żeby wystawił Ci zaświadczenie) Jak dalej będzie nie to go pogoń i weż innego. A przewód kominowy montuj wtedy jak zakupisz go z kotłem bo dopiero wtedy będzie wiadomo jaki to komin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 30.01.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie musisz stosować przewodu powietrzno - spalinowego, którego długość jest wyliczana dla każdego typy pieca oraz ilości "zakrętów" itp. a do tego jest droga. Zrobiłem inaczej ponieważ też na etapie budowy nie chciałem decydować o wyborze firmy pieca. Wiedziałem, że będzie napewno piec kondensacyjny. Komin został wykonany zgodnie z technologią jako (jeden z czterech) kanał wentylacyjny - kwadrat chyba bok 11 cm, obudowany pełną cegłą. Gdy zdecydowałem się na producenta (Vissmann) to serwisant od góry komina opuszczał ,na lince dokładając poszczególne człony stalowe średnicy 90 mm - to przewód spalinowy a kanał wentylacyjny był przewodem powietrznym, i w miejscu gdzie wchodził czopuch firma ma specjalne przejście, które łączy z przewodem powietrzno - spalinowym w pomieszczeniu gdzie jest piec i do pieca. To rozwiązanie ma ten plus, że nie jest istotna długość komina - może być dowolna. Poczytaj strony producentów systemów kominowych stalowych np. http://www.kominflex.com.pl i zdecyduj sam. Dodam, że rozwiązanie w pełni honoruje producent pieca i nie narusza to warunków gwarancyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 30.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie musisz stosować przewodu powietrzno - spalinowego, którego długość jest wyliczana dla każdego typy pieca oraz ilości "zakrętów" itp. a do tego jest droga. Zrobiłem inaczej ponieważ też na etapie budowy nie chciałem decydować o wyborze firmy pieca. Wiedziałem, że będzie napewno piec kondensacyjny. Komin został wykonany zgodnie z technologią jako (jeden z czterech) kanał wentylacyjny - kwadrat chyba bok 11 cm, obudowany pełną cegłą. Gdy zdecydowałem się na producenta (Vissmann) to serwisant od góry komina opuszczał ,na lince dokładając poszczególne człony stalowe średnicy 90 mm - to przewód spalinowy a kanał wentylacyjny był przewodem powietrznym, i w miejscu gdzie wchodził czopuch firma ma specjalne przejście, które łączy z przewodem powietrzno - spalinowym w pomieszczeniu gdzie jest piec i do pieca. To rozwiązanie ma ten plus, że nie jest istotna długość komina - może być dowolna. Poczytaj strony producentów systemów kominowych stalowych np. http://www.kominflex.com.pl i zdecyduj sam. Dodam, że rozwiązanie w pełni honoruje producent pieca i nie narusza to warunków gwarancyjnych. Kominiarz chce aby wstawił wkład do turbo już teraz gdy jeszcze nikt nie wie jaki bedzie kocioł. Powtarzam różny kocioł różny komin. A w Viessmanie też bo Vitodens 200 ma fi60 a Twój fi 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbud 30.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Robi problemy, bo chce w łapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 31.01.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 To tym bardziej bez znaczenia !!!! Ściągnij np.opinię na pismie kilku firm np. Viessmann. Vailant, Buberus i załatw kominiarza bo on po prostu cię naciąga.Racja jest po Twojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts