Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś może mi napisać ile ma wysokości w kuchni od podłogi do okna?

U nas już na "gotowo" po włożonych płytkach jest 80 cm , to chyba troszkę mało - same mebeli to na wysokości 85, co sądzicie?

U nas też mebelki mają 85 cm, sprzęt AGD również! Okno i parapet na wysokości 98 cm - myślę że to dosyć optymalna wysokość.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje za odpowiedź, a możesz napisać jaki wymiar ma Twoje okno?

Stanowczo nie takie jakie bym chciała :wink: , no ale "darowanemu koniowi" ... 112cm x 145cm

Tzn. 112 cm szerokie a wysokie na 145 cm? My zastanawiamy sie na d zmiana wysokości, ale Pan od który robił nam pomiar powiedział że jesli kuchnia z salonem to "całość" to albo okna identycznych wymiarach (czyli jak w naszym projekcie 150 x150) albo widoczna różnica , czyli w solonie 150 x 150 a w kuchni np 150 szer x 130 wysk, jak będzie mniejsza różnica to będzie niby brzydko wyglądać :( Napiszcie jak tyo macie rozwiązane u Was w Waszych domkach. Pozdrawiam Gosia

Pan który robił nam pomiar powiedział że jesli kuchnia z salonem to "całość" to albo okna identycznych wymiarach (czyli jak w naszym projekcie 150 x150) albo widoczna różnica , czyli w solonie 150 x 150 a w kuchni np 150 szer x 130 wysk, jak będzie mniejsza różnica to będzie niby brzydko wyglądać :( Napiszcie jak tyo macie rozwiązane u Was w Waszych domkach. Pozdrawiam Gosia

112 x 145 cm (wys x szer) :lol:

Gośka, myślę, że to indywidualna sprawa gustu inwestora z tymi oknami jest! Miał Pan argumenty na poparcie swojej tezy?

Ja ci niewiele pomogę : My (ja = :lol: ) okno w salonie chcemy "duże" - to będzie przecież widok na piękny ogród w którym będziemy jeść latem śniadanko i popijać kawusię z mężusiem. Okno w kuchni chcemy "małe" - takie do "podglądania" co się od frontu dzieje :lol: To jest na razie ogólny plan - jak wyjdzie w praktyce będzie wiadomo po znalezieniu projektu i wybudowaniu domu :roll:

Pan który robił nam pomiar powiedział że jesli kuchnia z salonem to "całość" to albo okna identycznych wymiarach (czyli jak w naszym projekcie 150 x150) albo widoczna różnica , czyli w solonie 150 x 150 a w kuchni np 150 szer x 130 wysk, jak będzie mniejsza różnica to będzie niby brzydko wyglądać :( Napiszcie jak tyo macie rozwiązane u Was w Waszych domkach. Pozdrawiam Gosia

112 x 145 cm (wys x szer) :lol:

Gośka, myślę, że to indywidualna sprawa gustu inwestora z tymi oknami jest! Miał Pan argumenty na poparcie swojej tezy?

Ja ci niewiele pomogę : My (ja = :lol: ) okno w salonie chcemy "duże" - to będzie przecież widok na piękny ogród w którym będziemy jeść latem śniadanko i popijać kawusię z mężusiem. Okno w kuchni chcemy "małe" - takie do "podglądania" co się od frontu dzieje :lol: To jest na razie ogólny plan - jak wyjdzie w praktyce będzie wiadomo po znalezieniu projektu i wybudowaniu domu :roll:

Witam,

pozwólcie że się wtrącę. Przy zmianach rozmiarów okien należy zwrócić uwagę na wygląd tych okien na elewacji z pozostałymi oknami na ścianie, a nie tylko od wewnątrz.

Sam miałem tak sytuację że Pani w sklepie przekonała mnie że muszę jedną szeroką bramę zmienić na dwie. Technicznie było to do zrobienia i odpowiednia ilość miejsca, ale wystarczyło tylko spojrzeć na wygląd elewacji i od razu wróciłem na "stare tory".

Także polecam rozsądek i umiar, oraz spojrzenie na konsekwencje zmian.

pozdr

Zap

Tzn. 112 cm szerokie a wysokie na 145 cm? My zastanawiamy sie na d zmiana wysokości, ale Pan od który robił nam pomiar powiedział że jesli kuchnia z salonem to "całość" to albo okna identycznych wymiarach (czyli jak w naszym projekcie 150 x150) albo widoczna różnica , czyli w solonie 150 x 150 a w kuchni np 150 szer x 130 wysk, jak będzie mniejsza różnica to będzie niby brzydko wyglądać :( Napiszcie jak tyo macie rozwiązane u Was w Waszych domkach. Pozdrawiam Gosia

Sprawdź dokładnie w projekcie czy wymiar 150x150 nie dotyczy "wymiaru w murze". Jeżeli tak jest to okna będziesz miała "standardowe" czyli 146x143. Ja tak miałem u siebie w projekcie na co niezwróciłem uwagi i murarze zrobili mi otwór 153x 156. Niestety musiałem za te niewymiarowe okna troszeczkę dopłacić, a różnicy w wielkości nie widać.

Same otwory wydawały się dla nas wielkie i każdy dziwił się że mamy takie duże okna, ale po ich wstawieniu proporcje wróciły do normy.

Gość Akrimka

Co do okien w kuchni to można okno zrobić tak ze by parapet kuchennego był na równo z blatem w kuchni? Trzeba znać konkretną wysokość podłogi czyli grubość ocieplenia i wylewki.

Jak ktoś chce mieć zlew pod oknem to ono musi być krótsze bo sie nie otworzy ze względu na baterie zlewozmywaka.

Pozdrawiam

Witam,

jestem nowym szczesliwym przyszlym inwestorem domu w koleczkowie, jestem teraz na etapie pomysłow i projektu.

Zgodnie z zaleceniem przeszukalem forum ale nie znalazem satysfakcjonujacej opdowieni na aktualnie nurtujace mnie teraz zagadnienie mianowicie : rekuperacja + gwc . Szukam osob ktore taki system montowaly w swoich domach, koszt instalaji i jak sie sprawdza. dzieki za odpowiedz

Wprawdzie na wiosnę dopiero zaczynam, ale też będę miał rekuperator jednak bez gwc(chyba). Na mój dom 160m2 pow. użytkowej, parter+poddasze uż. koszty instal.+rekuperator stork air z firmy AIRCOMFORT Gdynia (polecany na białej liście)ok 21 tyś, druga firma z gdańska rekuperator renowent hr 400m3+materiały+robocizna+dodatkowo orurowanie do dgp koszt ok 18tyś. Biorę renoventa

Może chociaż trochę pomogłem.

Witam

chyrek, jeśli chodzi o rekuperację i GWC to mój znajomy ma i jest bardzo zadowolony. A w związku z tym, że dość często u niego przebywam i mogę doświadczać komfortu jaki dostarcza taki system, to łatwiej mi było podjąć decyzję o zastosowaniu tego typu rozwiązania w moim domu. Jeśli chodzi o koszty to u mojego znajomego jakaś pogmatwana sytuacja była, bo instalacje robiła firma, która już podobno nie istnieje, a rekuperator dostarczał wspomniany przez k.bob-a AIRCOMFORT, zatem jego koszty chyba nie będą rzetelne. Nie mniej jednak w AIRCOMFORT dostał duży rabat na rekuperator i generalnie z ich usług jest bardzo zadowolony.

k.bob, mam pytanie: wiesz może czy rekuperator renovent hr ma wbudowane mechanizmy które obsługują GWC? Na webie nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji, a w związku z tym, że planuje u siebie GWC to nie jestem pewien czy czasem rekuperator storkair nie będzie jedynym słusznym rozwiązaniem.

Pzdr

Miki

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, na ten moment jeszce się wacham czy zastosowac rekuperację, mieszkam pod samym lasem-jako ostatni mieszkaniec, obok park krajobrazowy a więc jeśli chodzi o wymianę powietrza czy też jego filtrację nie ma sensu, jeśli chodzi o oszczędności w ogrzewaniu zastanawiam się czy zwrot z inwestycji nie będzie zbyt długi.

chyrek

Ja nie kalkuluję akurat kiedy mi się ten system zwróci. Dla mnie najważniejsze jest to, że będę miał w domu cały czas świeże powietrze bez konieczności otwierania okien. Zwłaszcza zimą ma to ogromne znaczenie.

Jestem właśnie na etapie castingu na wykonawcę - jak już kogoś wybiorę to mogę dać Ci znać.

Miki

Witam,

jestem nowym szczesliwym przyszlym inwestorem domu w koleczkowie, jestem teraz na etapie pomysłow i projektu.

Zgodnie z zaleceniem przeszukalem forum ale nie znalazem satysfakcjonujacej opdowieni na aktualnie nurtujace mnie teraz zagadnienie mianowicie : rekuperacja + gwc . Szukam osob ktore taki system montowaly w swoich domach, koszt instalaji i jak sie sprawdza. dzieki za odpowiedz

Wprawdzie na wiosnę dopiero zaczynam, ale też będę miał rekuperator jednak bez gwc(chyba). Na mój dom 160m2 pow. użytkowej, parter+poddasze uż. koszty instal.+rekuperator stork air z firmy AIRCOMFORT Gdynia (polecany na białej liście)ok 21 tyś, druga firma z gdańska rekuperator renowent hr 400m3+materiały+robocizna+dodatkowo orurowanie do dgp koszt ok 18tyś. Biorę renoventa

Może chociaż trochę pomogłem.

Witam

chyrek, jeśli chodzi o rekuperację i GWC to mój znajomy ma i jest bardzo zadowolony. A w związku z tym, że dość często u niego przebywam i mogę doświadczać komfortu jaki dostarcza taki system, to łatwiej mi było podjąć decyzję o zastosowaniu tego typu rozwiązania w moim domu. Jeśli chodzi o koszty to u mojego znajomego jakaś pogmatwana sytuacja była, bo instalacje robiła firma, która już podobno nie istnieje, a rekuperator dostarczał wspomniany przez k.bob-a AIRCOMFORT, zatem jego koszty chyba nie będą rzetelne. Nie mniej jednak w AIRCOMFORT dostał duży rabat na rekuperator i generalnie z ich usług jest bardzo zadowolony.

k.bob, mam pytanie: wiesz może czy rekuperator renovent hr ma wbudowane mechanizmy które obsługują GWC? Na webie nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji, a w związku z tym, że planuje u siebie GWC to nie jestem pewien czy czasem rekuperator storkair nie będzie jedynym słusznym rozwiązaniem.

Pzdr

Miki

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, na ten moment jeszce się wacham czy zastosowac rekuperację, mieszkam pod samym lasem-jako ostatni mieszkaniec, obok park krajobrazowy a więc jeśli chodzi o wymianę powietrza czy też jego filtrację nie ma sensu, jeśli chodzi o oszczędności w ogrzewaniu zastanawiam się czy zwrot z inwestycji nie będzie zbyt długi.

chyrek

Ja nie kalkuluję akurat kiedy mi się ten system zwróci. Dla mnie najważniejsze jest to, że będę miał w domu cały czas świeże powietrze bez konieczności otwierania okien. Zwłaszcza zimą ma to ogromne znaczenie.

Jestem właśnie na etapie castingu na wykonawcę - jak już kogoś wybiorę to mogę dać Ci znać.

Miki

Miki

czekam na info,

narazie kończe projekt a wiec jeszcze mam chwilę, chodź projektant chciałby mieć zaplanowaną wentylację już w projekcie, także zlecę póki co Aircomfort przygotowanie wyceny i projektu a więc też się podzielę informacją.

Co do okien w kuchni to można okno zrobić tak ze by parapet kuchennego był na równo z blatem w kuchni? Trzeba znać konkretną wysokość podłogi czyli grubość ocieplenia i wylewki.

Jak ktoś chce mieć zlew pod oknem to ono musi być krótsze bo sie nie otworzy ze względu na baterie zlewozmywaka.

Pozdrawiam

U kogoś w dzienniku (nie pamiętam gdzie, ale bardziej doświadczeni forumowicze zapewne nam pomogą odnaleźć) widziałam składane baterie do takiego zlewozmywaka umieszczonego pod oknem! Pewnie sporo kasy to ustrojstwo kosztuje :lol: Co do reszty to trudno coś powiedzieć, najlepiej gdyby fachowiec się wypowiedział! Pozdrawiam

Witajcie,

przypomne sie troszke:) budujemy za Kolbudami, obecnie jestesmy na etapie wiezby dachowej. Dalam do wyceny w kilka miejsc nasze pokrycie dachowe - braas cisar i niektore hurtownie zadziwily mnie cenowo, w sensie pozytywnym, w tym hurtownia Broker z Gdańska (koło Selgrosa w Osowej). Czy ktos z Was wspolpracowal z ich wykonawcami od dachow? Prosze o pomoc.

>Co do okien w kuchni to można okno zrobić tak ze by parapet kuchennego był na równo z blatem w kuchni?

Można. Ja tak mam. Blat jest potrzebny specjalny - szerszy, ciut droższy, ale niewiele.

>Trzeba znać konkretną wysokość podłogi czyli grubość ocieplenia i wylewki.

Ja stwierdziłem, że nie trzeba. To wysokość blatu dostosowałem do "parapetu". Wyszło chyba kilka cm wyżej niż normalnie - bez znaczenia - wyregulowane nóżkami od mebli.

>Jak ktoś chce mieć zlew pod oknem to ono musi być krótsze bo sie nie otworzy ze względu na baterie zlewozmywaka.

Ja wycelowałem tak, aby bateria wyszła dokładnie pomiędzy skrzydłami okna. Z jednej strony można dobrać odpowiedni zlew z drugiej można wcześniej wybrać jak podzielić okno na dwa skrzydła.

Osobiście wolałbym mieć pod oknem blat roboczy niż zlew, no ale w końcu to nie ja zmywam, więc nie dyskutowałem...

Pozdrawiam

Witam

Parapet od podłogi standard ~ 90 cm. Wysokość szafek z blatem utarło się ok. 85 cm. Przy zamawianiu mebli kuchennych na wymiar żaden problem zrobić je na 90 cm. Plus - mamy dodatkowo kilka centymetrów miejsca w szafce więcej oraz mniejszy ból w plecach podczas dłuższego przygotowywania posiłków na blacie (u osób o wzroście 170+) Sam mam ponad 190 cm i dla mnie to 95 cm od podłogi do blatu byłoby najlepszym rozwiązaniem. Ostatnie "trendy" mówią aby odległość od zgiętego łokcia osoby najczęściej przebywającej w kuchni do blatu wynosiła ok 30-35 cm.

Co do zlewu przy oknie gdy blet jest tam również parapetem są dwa rozwiązania.

1. Jeżeli okno jest dwuskrzydłowe baterię umieścić tam gdzie jest słupek okna.

2. Inny wariant - pojedyncze okno lub dowolne umieszczenie baterii pod oknem dwuskrzydłowym - zastosować baterię składaną podokienną np. franke (jednak tu koszta) lub innych producentów, wielu ma takowe w swojej ofercie. Minus zlewu pod oknem - pochlapane szyby,( z autopsji).

Polecam sugestię wrk, pod oknem blat roboczy a zlew w innym miejscu. Znika problem pochlapanych szyb oraz kłopot z otwieraniem okna albo drogiej baterii.

pozdrawiam

Krzysiek

Witajcie,

przypomne sie troszke:) budujemy za Kolbudami, obecnie jestesmy na etapie wiezby dachowej. Dalam do wyceny w kilka miejsc nasze pokrycie dachowe - braas cisar i niektore hurtownie zadziwily mnie cenowo, w sensie pozytywnym, w tym hurtownia Broker z Gdańska (koło Selgrosa w Osowej). Czy ktos z Was wspolpracowal z ich wykonawcami od dachow? Prosze o pomoc.

Witaj. zajmuję się kryciem dachów. też mogę załatwić cisara w dobrej cenie, lub euronita w jeszcze lepszej :D vat 7%, jeśli jesteś zainteresowana napisz na priv.