Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i o parkiet dębowy pytam. Miałem dogadany zakup parkietu dębowego 16mm grubości, drewno wyselekcjonowane (troszke droższe niż standard), 7cm szerokości a długość 50cm. No i jak przyszlo co do czego okazalo się, że takiego nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie miala "fabryka" z ktorej sprzedawca sciaga. Jest natomiast parkiet krotszy i nieselecjonowany.

Czy ktos moze cos polecic w tym temacie (sprzedawcow i/lub "fabryki")?

dziekuje z gory

P.S. jesli chodzi o WC to polecam Cleaner'a. Jest tanszy od Toi-toja, poza tym mozna "zawiesic" oprozniania go. Tzn. jesli przez pół zimy prawie nikogo nie miałem na budowie, to kibelek sobie stal, sporadycznie mozna bylo z niego korzystac, a oplaty nie trzeba bylo uiszczac. A przy tych mrozach zapaszku tez nie bylo ;-)

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co wiem najtaniej jest chyba wziąść z Przywidza zjeżdżasz z Obwodowej w Kowalach i jedziesz w stronę Kościerzyny jak juz praktycznie mijasz Przywidz to masz producenta siatki i słupków oraz bram po prawej stronie.

83-047 Przywidz, ul. Kaszubska 12

tel. 58 682 51 38, fax 58 691 50 92

[email protected]

Dzięki za namiary - już dzwoniliśmy, faktycznie ceny zachęcające.

Dobry i tani kaflekarz mile widziany. Z okolic Wejherowa. Taki co położy też gres. Proszę o namiary.

Musisz się zastanowić dobry czy tani bo nie da się tego połączyć .

Zależy też jaki przedział cenowy masz na myśli pisząc tani .

Nie wiem jaki przedział mnie interesuje, bo nie znam cen. Mam do położenia kafle w 5,5 metrowej łazience i ew. 20m2 kuchnia/korytarz - podłoga i trochę w kuchni na ścianie. Jak będzie drogo to możliwe, że mąż położy na podłodze sam ale łazienkę chcemy zlecić fachowcom.

Znajomi akurat robią remont łazienki 4,5 metrowej i za wszystko goście zażyczyli sobie 3.000 - nie wiem czy to dużo czy mało?

A tak poza tym to myślę, że spokojnie można znaleźć taniego i dobrego fachowca w jednym.

U nas fachowiec bedzie robil lazienke od najblizszego poniedzialki, cenowo wydaje sie przystepny. łazienka ma 1,2 na 2,8 m i mielismy wyceny od kilku fachowcow, chcieli ok 2500 zl. Ten ktory bedzie robil u nas wezmie 1900-2000 zl. Ale czy dobry to sie okaze niedlugo :) Aha i jest z Wejherowa.

I jak?

Jak na razie jestesmy zadowoleni, zaproponowal fajne rozwiazania dot. np. umieszczenia półek, choc lazienka b. mala i mysmy nie mieli zadnej "wizji" zeby gdzies cos upchnac. Sciany juz praktycznie gotowe i choc kafle nie sa idealnie rowne to po polozeniu tego nie widac. na razie mamy problem z kaflami na podlodze i staramy sie je reklamowac wiec jeszcze chwile potrwa zanim skonczy calkowicie ale jak mowilam to co zrobil do tej pory podoba Nam sie.

HEJ

Witajcie

od jakiegoś czasu obserwuje trójmiejskich inwestorów :)

od września 2009 sam nim zostałem i WALCZĘ!

Buduję się na Suchym Dworze k.Gdyni. Dom w nagietkach 3

Jestem na etapie zamykania stanu surowego (dachówka, okna)

Tych, którzy stawiali stan surowy nie polecę ... wszystko dobrze się "skończyło" ale dzięki temu że miałem czas na codzienne sprawdzanie i mam kumatego teścia.

Dekarzy jeszcze nie polecę gdyż są na półmetku. Dam znać.

Z hurtowni polecam: MatBud Rumia (p. Lucyna Wam pomoże i zrobi dobrą cenę), Trops Gdynia Hutnicza - Kamil, troche niesłowny ale bardzo poczciwy człek (tabaką poczęstuje ..:), MatelBud - wszystko co na dach

NIe jestem fachowcem - to mój pierwszy dom ale moich kilka porad:

- umawiajcie się na płacenie 80% po wykonanej pracy a pozostałych 20% po miesiącu od wykonania. Wiele błędów wychodzi później i macie czas na sprawdzenie. Poza tym doskonale działa i fachowcy się przykładają

WIEM WIEM - nierealne ale chciałbym aby to było standardem w kwestii rozliczania się szczególnie w branży budowlanej

- nie oszczedzajcie na materiałach - szczególnie na tych, które są związane z izolacją domu. To jest wydatek jednorazowy. Oczywiście wszystko należy wywarzyć . Po pewnym czasie przebolejecie nadwyżkę wydatków. Jesli jednak "przyoszczędzicie" większe koszty macie co miesiąc i co miesiąc ten temat będzie do was powracał jak bumerang. Wydając więcej "kupujecie" oszczędność użytkowania ale co ważne Z A D O W O L E N I E a to jest bardzo ważne w życiu.

Oczywiście wszystko należy wywarzyć

- uśmiechajcie się z rana do siebie. Nawet jeśli z każdym dniem pojawiają się nowe problemy. To pomaga.

Czym więcej problemów tym bardziej będziecie kochać swój dom. Rzecz kontrastu

z pytań:

- potrzebuję namiar na polecanego instalatora alarmów/firmę

- materiał na docieplenie dachu - dobry materiał - co polecacie z własnego doświadczenia

- czy ktoś gromadzi deszczówkę? w jaki sposób i jak się to sprawdza?

Pozdrawiam wszystkich budujących

Tom

WITAJ

materiał na docieplenie dachu bralem 15 miedzy krokwie -top rock, 10 podlloga strych, poddasze uzytkowe - skosy w poprzek 5 super rock-platy,

material z market budowlany koscierzyna (lato 2009)

pozdrawiam

Jarek

... moich kilka porad:

- umawiajcie się na płacenie 80% po wykonanej pracy a pozostałych 20% po miesiącu od wykonania. Wiele błędów wychodzi później i macie czas na sprawdzenie. Poza tym doskonale działa i fachowcy się przykładają

WIEM WIEM - nierealne ale chciałbym aby to było standardem w kwestii rozliczania się szczególnie w branży budowlanej...

A nie lepiej podpisać umowę? Nawet sam miesiąc o którym wspominasz to zbyt mało. Zleceniodawca gdy podpisuje umowę z Wykonawcą dostaję według polskiego prawa 3 letnią gwarancję na usługę. Ponadto w umowie można określić czas na usuniecie usterek a gdy wykonawca się z tego nie wywiąże to można go obciążyć kosztami zlecenia to innej firmie/osobie. Pan Zenek choć może być na pierwszy rzut oka tani to w rozliczeniu końcowym może być dużo droższy i kosztować zbyt wiele nerwów od usługi z podpisaną umową.

... z pytań:

- czy ktoś gromadzi deszczówkę? w jaki sposób i jak się to sprawdza?...

Ja mam zbiornik z kręgów na jakieś 6m3. Do niego podłączone wszystkie rury spustowe z dachu. Na pokrywie mam zamontowaną ozdobną abisynkę do podlewania ręcznego. Taki był nasz wybór choć rozwiązań jest wiele choćby zamontowanie pompy wraz z rozprowadzeniem nawodnienia po całym ogrodzie. Nadwyżek wody mamy bardzo dużo i na razie mam zrobiony przelew do wielkiej dziury w której za rok może dwa wybuduje oczko wodne (dzieci mam jeszcze za małe i zbyt dużo pracy).

WItam wszystkich mozecie mi polecic kogos do obudowania kominka (jakas zlota raczka) lub firma ale ceny w firmach sprzedajacych kominki sa dosyc wysokie...u mnie bedzie prosta obudowa KG do gory bez zadnej wielkiej podstawy + rozprowadzenie 2-3 kanalow do gory do sypialni i holu i lazienki , pozdrawiam czekam na namiary :-)

WItam wszystkich mozecie mi polecic kogos do obudowania kominka (jakas zlota raczka) lub firma ale ceny w firmach sprzedajacych kominki sa dosyc wysokie...u mnie bedzie prosta obudowa KG do gory bez zadnej wielkiej podstawy + rozprowadzenie 2-3 kanalow do gory do sypialni i holu i lazienki , pozdrawiam czekam na namiary :-)

Zamawiałem i wykonano w :

Kominki Damps Ireneusz

adres: 81-225 Gdynia, Działdowska 2

tel: 58 623-83-04

Wycena i ostateczna cena dużo niższa niż w Jurkomie, nadmienię iż korzystam z kominka 2 sezon.

belgrath napisał: Limex z Przywidza lub Mark-Metal z Bolszewa.

Z Mark-Metal brałem dwa razy bo byli tańsi i transport za friko.

Dzięki - wysłałam już maila z zapytaniem o wycenę - zobaczymy gdzie taniej, bo faktycznie w Przywidzu liczą sobie za dowóz.

Może i liczą za transport nie wiem - ja miałem własny :-)

PS: poszukuję tanich desek szalunkowych i stępli możecie coś polecić , a może wam zostało i odsprzedacie po atrakcyjnej cenie ??

Tom33Gdynia

z pytań:

- potrzebuję namiar na polecanego instalatora alarmów/firmę

Mogę ci polecić firmę LANSAT Marcin Czaja tel 600240570.

Robił mi (domek letniskowy w trakcie budowy) całą elekrtykę i alarm wiele czujek 2 centralki + 3 kamerki podłączone do twardzego dyzku. O dziwo zajęło mu to tylko 3 dni czystej roboty + 2-4 dni zakup potrzebnych materiałów pod mój gust. Gościu może nie jest rannym ptaszkiem przyjazd na budowę 9-10 rano ale pracuje do poźna 20-22

dziękuję

[quote name=

Cześć,

A kto budował Ci stan surowy? Z czego nie byłeś zadowolony? Jakie "kwiatki" wyszły?

Jestem dopiero w trakcie uzyskiwania pozwoleń także nie jestem w stanie pomóc co do Twoich pytań.

pozdrawiam

Nika

CZEŚĆ Nika82

Stan surowy budowała mi ekipa z działdowa.

NIeumiejętność precyzyjnego czytania projektu, bezmyślność, zabrakło mi także dokładnego kontrolowania prze majstra tej ekipy

Największym kwiatkiem okazał się dach. Jakoś się udało wyjśc z tego ale spierniczyli wymiar i prze moment miałem poddasze 2,38 a nie 2,55

Dziś dowiedziałem się, że nie zamontowali prętów zbrojeniowych w kominach schiedla. Będę musiał go wzmiacniać w inny sposób.

... moich kilka porad:

WIEM WIEM - nierealne ale chciałbym aby to było standardem w kwestii rozliczania się szczególnie w branży budowlanej...

A nie lepiej podpisać umowę? Nawet sam miesiąc o którym wspominasz to zbyt mało. Zleceniodawca gdy podpisuje umowę z Wykonawcą dostaję według polskiego prawa 3 letnią gwarancję na usługę. Ponadto w umowie można określić czas na usuniecie usterek a gdy wykonawca się z tego nie wywiąże to można go obciążyć kosztami zlecenia to innej firmie/osobie. Pan Zenek choć może być na pierwszy rzut oka tani to w rozliczeniu końcowym może być dużo droższy i kosztować zbyt wiele nerwów od usługi z podpisaną umową.

... z pytań:

- czy ktoś gromadzi deszczówkę? w jaki sposób i jak się to sprawdza?...

Ja mam zbiornik z kręgów na jakieś 6m3. Do niego podłączone wszystkie rury spustowe z dachu. Na pokrywie mam zamontowaną ozdobną abisynkę do podlewania ręcznego. Taki był nasz wybór choć rozwiązań jest wiele choćby zamontowanie pompy wraz z rozprowadzeniem nawodnienia po całym ogrodzie. Nadwyżek wody mamy bardzo dużo i na razie mam zrobiony przelew do wielkiej dziury w której za rok może dwa wybuduje oczko wodne (dzieci mam jeszcze za małe i zbyt dużo pracy).

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ

Stawek to jest masakra. Mam na działce w domu gdzie obecnie mieszkam. Zbyt wiele pracy (czyszczenie - mamy dobre duże drogie filtry a i tak czyszczenia jest dużo) NIe polecam.

Myślę o zamontowaniu i zautomatyzowaniu podlewania z wody deszczowej. Czy ktoś ma to przeliczone?

Czy wiecie może , gdzie można niedrogo kupić gruz do utwardzenia drogi? Okolice Gdańska, Pruszcza Gdańskiego

Gabrex Zukowo jak już pisano, 650zl za 18 ton gruzu betonowego 3/4cm z transportem do Kowal, podobne ceny w Przyjaźni http://www.firmarichert.pl/kontakt.html

Jeśli ktoś zna jakąś tańszą alternatywę to byłbym wdzięczny za namiar ;)

Dzieki za namiary na siatki ogrodzeniowe. Już korzystamy.

Budowa sunie dalej - szukamy barierek do balkonów - zachciało nam się dość dużych balkonów i koszt barierek wyceniany na 350 zł za mb to masakra. Ma ktoś namiary na coś tańszego? Czy drewniane są tańsze?

Zadzwoń do kowala - p. Dawid Cirotzki - 511 182 909, o ile chcesz barierki kute :)

jest cenowo dość konkurencyjny, a i robota niezła...

Budowa sunie dalej - szukamy barierek do balkonów - zachciało nam się dość dużych balkonów i koszt barierek wyceniany na 350 zł za mb to masakra. Ma ktoś namiary na coś tańszego? Czy drewniane są tańsze?

Ogordzenie i barierki zamawiałem u p. Piotra Flisikowskiego z Żukowa. Ma swoją stronę w necie. Cena zależy np. od tego czy z ocynkiem czy bez, ja zamawiałem wszystko z ocynkiem.

wiadomość poszła na P.W

pozdrawiam i zapraszam