metin75 25.07.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 dzięki za odpowiedź,,,,, musze sie zastanowić, dla mnie pewnie pozostanie budowa domu w stytemie gospodarczym, mając 35l skończe za jakieś 3-5l, ,, pozdrawiamKris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losiuu 25.07.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Jeszcze jedna sprawa jak rozwiązaliście sprawę napowietrzania do kominka.Z jakich przewodów,rur korzystaliście?Z okrągłych kanalizacyjnych,stalowych czy może z tych kwadratowych-prostokotnych kanałów z ocynku? U mnie to byly prostokątne, ale plastikowe. Wyjscie do kominika juz okragle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_b11 27.07.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 dzięki za odpowiedź,,,,, musze sie zastanowić, dla mnie pewnie pozostanie budowa domu w stytemie gospodarczym, mając 35l skończe za jakieś 3-5l, ,, pozdrawiam Kris metin75 - przemyśleć temat zawsze warto, ale i tak proponuję Ci budowę własnego "lokum", pomimo wielu stresowych sytuacji w czasie tworzenia zawsze jest to wielka satysfakcja, działkę masz w dobrej cenie z tego co piszesz, jeżeli media (prąd, woda) są w granicy lub tuż obok to nic tylko zabierać się za budowę. Ja po 1,5 roku czekania na dokumenty i pozwolenie zacząłem w maju br budowę domku w szkielecie drewnianym lekkim. Napisz na priva to podeślę ci fotki i koszty. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_b11 27.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 (edytowane) Jeszcze jedna sprawa jak rozwiązaliście sprawę napowietrzania do kominka.Z jakich przewodów,rur korzystaliście?Z okrągłych kanalizacyjnych,stalowych czy może z tych kwadratowych-prostokotnych kanałów z ocynku? U mnie napowietrzenie do kominka wykonane standardowymi kanalizacyjnymi plastikowymi rurami okrągłymi Edytowane 27 Lipca 2010 przez seba_b11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moley 28.07.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam serdecznie, Pierwszy post na tym forum Ruszam z budową w Gdyni Wiczlinie. I mam pytanie: czy potrzebna jest zgoda na czasowe zajęcie drogi dla samochodów dowożących materiał, betoniarek/gruszek itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 29.07.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam serdecznie, Pierwszy post na tym forum Ruszam z budową w Gdyni Wiczlinie. I mam pytanie: czy potrzebna jest zgoda na czasowe zajęcie drogi dla samochodów dowożących materiał, betoniarek/gruszek itp? Raczej tak. Jak masz sąsiada, któremu to się nie podoba i Cię podkabluje - to możesz mieć problemy i mandat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moley 29.07.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) Dzieki za odp. orientujesz sie jak dlugo trwa wydanie takiego zezwolenia? juz sprawdziłem. 2 dni. pzdr,marek Edytowane 29 Lipca 2010 przez moley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edmaan 29.07.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Wybudowałem około 120 metrów kanalizacji i około110 metrów lini wodociągowej do tego hydrant,wszystko na własny koszt.Czy słyszeliście coś może o jakiejś rekompensacie ze strony gminy za taką inwestycje?Obiło mi sie o uszy że gmina za to bierze pieniądze z uni ,nie dość że ja wybudowałem im to za darmo i przekazałem to jeszcze oni za to dostana dotacje z uni :/ Słyszałem że gmina w takich przypadkach potrafi dać jakiś upust na przyszłe rachunki płacone za wode.... Słyszeliście cos o tym? Mógłbyś napisać jakie są to koszty, bo mnie chyba też będzie to czekało. Chyba , że starostwo zgodzi się na budowę studni i szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wasyluk 30.07.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam. Zbieram info. nt. firmy Ambit.Bardzo wiele opinii pozytywnych mają co do pokrycia dachowego ( i bardzo dobrze, ze w tej dziedzinie jest fachowcem) ale czy ktoś zlecił tej firmie jakieś inne usługi ? np. stan surowy.Czy ktoś z nimi buduje dom ? Poproszę o opinie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgorzatka 30.07.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Mam do sprzedania stemple budowlane - ok 180 szt., długość 2,8m cena 3zł/szt. Do odebrania w Żukowie.Nr, kontaktowy 693550481. Pozdrawiam.Malgorzatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy123 31.07.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 (edytowane) edmaan Razem wszystko kosztowało mnie 23.000zł a była to cena "okazyjna".Normalnie kosztowałby to więcej.Trzeba liczyć od 120-200zł za metr kanalizy i od 60-100zł za metr wody.Do tego mapka,projekt,studzienka(i),hydrant lub hydranty.Koszty cholernie wysokie. Edytowane 31 Lipca 2010 przez jimmy123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gdynia 31.07.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam serdecznie koleżanki i kolegów z Trójmiasta!!Może ktoś poradzi mi w sprawie posadowienia domu w granicy działki. Jestem właścicielem dwóch sąsiadujących działek budowlanych dla których niestety MPZP przewiduje zabudowę jednorodzinną wolno stojącą. Wymyśliłem żeby postawić dwa domy na granicy działek i w efekcie uzyskać bliźniak (byłoby taniej i oszczędność terenu) ale nie wiem czy uzyskam pozwolenie na budowę. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy123 31.07.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Jeżeli MPZP nie przewiduje zabudowy bliżniaczej to niestety tego nie przeskoczysz.Pozostaje scalić dwie dzialki w jedną wybudować dom a natępnie podzielić na dwie częśći ponownie.Jednak to dodatkowy koszt ale to chy6ba jedyne wyjście z tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trojmiasto 31.07.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam, Jestem na etapie poszukiwania wykonawcy do stanu surowego na bialej liscie znalazlem pozytywne opinie o p. Szymichowskim - czy ktos na forum aktualnie korzysta z jego uslug badz ostatnio zakonczyl z nim budowe? Interesuja mnie mozliwe najswiezsze opinie o jego pracy i stawkach bo z tego co sie zorientowalem to po okresie "popularnosci" czesto wykonawcy spuszczaja z tonu, bede wdzieczny za wszelkie informacje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgorzatka 01.08.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Czy możecie polecić wykonawcę kuchni z okolic Trójmiasta? Może być stolarz lub salon, byle przyzwoity cenowo i jakościowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena P 01.08.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam, Jestem na etapie poszukiwania wykonawcy do stanu surowego na bialej liscie znalazlem pozytywne opinie o p. Szymichowskim - czy ktos na forum aktualnie korzysta z jego uslug badz ostatnio zakonczyl z nim budowe? Interesuja mnie mozliwe najswiezsze opinie o jego pracy i stawkach bo z tego co sie zorientowalem to po okresie "popularnosci" czesto wykonawcy spuszczaja z tonu, bede wdzieczny za wszelkie informacje. pozdrawiam My w końcu zrezygnowaliśmy z pana Jacka - nie odbieral telefonów, ciągle był zajęty a ceny najwyższe. Niby się umówiliśmy, ale odstraszyła mnie niesłowność. Co mi się jeszcze nie podobało to oddzielne liczenie za taras, schody, ścianki działowe - to bardzo zawyża cenę. My zdecydowaliśmy się na Marcina Rzeppę i jak narazie (zaczynają deskowanie dachu) nie mogę złego słowa powiedzieć - fachowcy w każdym calu, nie ma problemów, zawsze odebrane telefony, świetny kontakt i terminowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trojmiasto 01.08.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Dziekuje za informacje. Ja dopiero czekam na wycene od niego, z p. Rzeppa sie kontaktowalem ale mowil ze z czasem bedzie ciezko, ja chcialbym w polowie wrzesnia zaczynac, kiedy konczy u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edmaan 01.08.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 edmaan Razem wszystko kosztowało mnie 23.000zł a była to cena "okazyjna".Normalnie kosztowałby to więcej.Trzeba liczyć od 120-200zł za metr kanalizy i od 60-100zł za metr wody.Do tego mapka,projekt,studzienka(i),hydrant lub hydranty.Koszty cholernie wysokie. Dzięki za odpowiedź Teraz wystarczy to wszystko przeliczyć. Za wiercenie studni chcą 200 zł /m, + pompa i budowa szamba . Jeżeli koszty byłyby porównywalne , to chyba lepiej samemu wykonać to przyłącze ??? Powiedzieli mi w wodociągach, że po wybudowaniu przyłącze trzeba przekazać na ich własność, a czy orientujesz się może, czy można starać się aby zwrócili choć część kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmy123 01.08.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Co do zwrotu kosztów to słyszałem że w jakiejs gminie po wybudowaniu i przekazania wodociągu i kanalizacji zrobili zniżke przez rok na rachunku za wodę.Podobno gminy z abudowane wodociągi maja jakieś zwroty z UE jednak jak powiedziałem o tym w mojej gminie zrobili wielkie tylko wielkie oczy :/ Także ewentualny "podział kosztów" raczej pozostaje w kwestii marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edmaan 01.08.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Co więc w sytuacji, gdy wybudowałeś na własny koszt na podstawie stosownego zezwolenia przyłącze do sieci kanalizacyjnej przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjnego, które wymagało wykonania fragmentu przewodu przyłączeniowego leżącego poza granicą Twojej nieruchomości? Czy w tej sytuacji przysługuje Ci roszczenie o zwrot kosztów jego budowy, czy nie? Ostatecznie wątpliwości w tej sprawie wyjaśnia uchwała SN z 13 września 2007 r. (III CZP 79/07), która stanowi, że jednak odcinek od punktu granicznego - studzienki lub granicy Twojej posesji - do samej sieci jest odcinkiem podlegającym zarządzaniu i docelowo powinien być własnością przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjnego. Dlatego też jeśli wykonałeś go na własny koszt, przysługuje Ci zwrot poniesionych nakładów i finansowych. Wg tej uchwały to powinni zwrócić, pytanie tylko, czy będą chcieli dobrowolnie ??? Nie mam czasu ani ochoty na włóczenie się po sądach.I jeszcze jedno , jeżeli koszty budowy przyłączy i budowy studni + szamba będą w podobnej kwocie, to co by Pan wybrał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts