Benicio 08.01.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam Czy dobrze zrozumiałem, że Zachar ma potomka? Jeśli tak, to serdeczne gratulacje. Kingaa - masz do mnie kontakt, w razie czego zadzwoń. Barti - mój dom rzeczywiście mieści się na tej ulicy co domki bliźniacze. I ma czerwoną dachówke. Dziękuje za opinie o domku, bardzo mi miło. Gwoli ścisłości, sąsiad dwa domy obok mnie ma dom o powierzchni 400 m2, ja mam dokładnie 174. Zatem miło mi, że mój wygląda na największy . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.01.2004 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Marcinie - jeśli będziesz brał bez faktury, to niech Ci da koniecznie atest na zbiornik. jest to ważny dokument przy odbiorze budynku. Blacha jest naprawdę solidna - byłem w takim zbiorniku w środku robi wrażenie. Benicio - dokładnie. Dowiedziałem się kuchennymi drzwiami od Zachara i pomyślałem sobie, że podzielę się tą wspaniałą nowiną z Wami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 08.01.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zachar - przyjmij także i moje gratulacje - moja malutka ma niespełna 5 m-cy - więc można by rzec, że też jestem świeżo upieczonym tatusiem- niech mały rośnie szybko i przesypia całe noce Barti - w samej rzeczy jam ci prawie jak Banińczyk- jeśli byłeś ostatnio w naszych rejonach i widziałeś domostwo imć Benicia to moja chałupka to ta z więźbą lecz jeszcze bez dachówki - do Wojtka mam rzut beretem. KODI - właśnie prowadzę negocjacje z panami dekarzami, więc jeśli tylko pogoda będzie trochę mniej upierdl........ to z pewnością już niebawem śnieg nie będzie padał mi na strop. Jak tam u Ciebie z ogrzewaniem w te upalne dni , czy pan Imergas się sprawdza?? Pozdrów ode mnie i Asi Beatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.01.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Kodi - po wpłacie 600 zł zaliczki otrzymuję stosowny papier z opisem konstrukcji i atestem. Reszta kasy przy odbiorze zbiornika. Do wszystkich juz mieszkających: czy ktoś z was ma ogrzewanie elektryczne? Interesuje mnie jak to wyglada kosztowo i wydajnościowo zwłaszcza przy takich mrozach. A do wszystkich budujących się z palnem zakończenia po 1 maja - macie juz jakiś patent jak wybrnąć ze zwiększającego się od tej daty VAT-u? Nie za bardzo podoba mi się 15% wzrost kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 08.01.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Wczoraj o 16:20 w Szpitalu Wojewódzkim przyszedł na świat mój syn - Michałek z wagą 3220 oraz wzrostem 53 cm. Mama jak i maluszek czują się dobrze - poród przebiegł sprwnie i jako naoczny świadek mogę stwierdzić, że nie był lekki ale nie był też straszny. Dzięki za gratulacje - jestem strasznym szczęściarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.01.2004 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Docent - nie pytaj jak się spisuje Kociołek Immergas, tylko spytaj jak się sprawuje kominek. Przeniosłemten tekst z innego wątku: Otóż mam gaz propan, kocioł gazowy w tym 45 litrówy zbiornik na ciepłą wodę, kuchenkę gazową i grzejniki w cąłym domu. Dom 110m2, kubatura jakieś 350m3. Zima jak dotąd była słaba więc kominek wystarczał. Myślałem, że jak przyjdą mrozy to w końcu odpalę CO. I co i nic. Było u nas maks. po -16 stopni i kominek świetnie sobie poradził. Mało tego jak było - 16,5 to żona gadała, abym już odpalił te grzejniki ja jednak udowodniłem jej i sobie również, że można tak nachajcować, że będzie ciepło. I tak przy tej minusowej temp. doszedłem do 23,4stopnia i tak było wieczorem, rano temp. spadła do 21,5. Generalnie nie było sytuacji kiedy bym miał poniżej 21stopni. Mam tylko mały problem z łazienką, bo tam brak dopływu z kominka i nieraz dogrzewamy prądem - szczeólnie jak kąpiemy małą. Zaznaczam, że też mam małe dziecko i staram się utrzymywac co najmniej te 22stopnie. Z moich obserwacji wynika, iż miesięcznie na ciepłą wodę i kuchenkę gazową idzie jakieś 15m3 co daje 60 litrów Marcin - no to ok. Co do elektryki to nie mam doświadczenia, jednakże wiem teraz, że jeśli nie ma gazu ziemnego to warto pomysleć o dobrym kominku i elektryce. To się sprawdza i wcale tak drogo nie musi kosztować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.01.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zachar gratulacje!! Moja mała urodziła się również o 16:20 (ale 3 lata temu) i też byłem naocznym swiadkiem (ale u nas była to rzeźnia - 16 godzin w szpitalu, ja byłem wykończony z co dopiero żona). Życzę zdrowia rodzinie, a Tobie aby dziecko grzecznie spało w nocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 08.01.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 KOdi - no to gratulacje w niskim zużyciu gazu - oby kominek sprawował się tak dalej - to gazownia nie zarobi na Tobie - i tak trzymać - nawiasem mówiąc ciekawy byłem jakie są średnie zuzycia twojego pieca, czy jest ekonomiczny i jak się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 08.01.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 ZACHARSerdeczne gratulacje! Z okazji narodzin Waszego synka zyczymy mu zdrowia i beztroskiego dziecinstwa, a Wam rodzicom - wygranej w toto-lotka i cierpliwosci. Z pozdrwieniamiGroszek z drugą połówką! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 08.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zachar - cieszę się razem z Wami Gratulacje i oby Michałek zdrowo rósł na pociechę Rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 08.01.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Jestem już po lekturze wszystkich stron wątku trójmiejskiego.Lektura bardzo owocna,wnioski zapisane.Zachar-choć nie znam osobiście gratuluję synka,żonie dużo sił,dziecku zdrowia i dobrego apetytu.Mam jedno pytanie:czy mogę zainstalować szambo metalowe,gdy w pozwoleniu na budowę mam zaznaczone,że ma być plastikowe(taki projekt był dołączony do dokumentów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 08.01.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam,Zachar - gratulacje, ciepla i zdrowia dla calej rodziny.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.01.2004 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 nowaczka ja miałem projekt na betonowe i takie w planu zagospodarowania działki - mało tego to metalowe jest większe i nie spełnia pewnych norm jakie trzeba zachować, np. odległość od okien, ogrodzenia. Nie przeszkodziło to jednak w niczym. Ważne aby było szczelne i żeby potwierdził to wpisem kierownik budowy. Na wszelki wypadek potwierdź to w gminie, albo lepiej w Powiatowym Inspektoracie Budowlanym. Ach i musisz mieć atest na ten zbiornik. Plastik to z 5 tyś. minimum - oszaleli z tymi cenamiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 08.01.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 My też (całą trójką) gratulujemy i życzymy dużo zdrówka maleństwu. Pociągający Ewa, Fabian i Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 08.01.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Kodi-dzięki za szybką odpowiedź. Moja gmina to Kolbudy a tam skłaniali się do szamba plastikowego,przynajmniej tak było w 2000r kiedy dostaliśmy pozwolenie na budowę.Ale osobiście licząc koszty wolałabym metalowe tym bardziej że producent jest o "rzut beretem".Jednak masz rację najpierw przejadę się do gminy i upewnię.Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.01.2004 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Wiem, że w Kolbudach mają świra na punkcie szamb. WIem także że robią kontrole starych szamb, głównie rolników i dają czas na poprawienie niezgodności. Wiem także że honorują szamba stalowe w Kolbudach. Mimo wszystko zbadaj sprawę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 08.01.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zachar - gratulacje!!! Życzę Wam pociechy z Michałka, a Michałkowi pociechy z rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koral1 08.01.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 nowaczka- niestety w Kolbudach szambo stalowe może być problemem . Ja buduję w Kolbudach i w warunkach technicznych określających dostawę wody i odbioru ścieków otrzymanych 2 miesiące temu od spółki wodnej mam wyraźnie zapisane "zbiornik stalowy nie może być zastosowany". Uzgadniajac plan zagospodarowania działki musiałem przedstawic informację o zbiorniku, jaki zastosuję (podałem im, że betonowy). Chyba zatem nie mam wyboru i ostatecznie będę musiał taki kupić. Co gorsza planuję zakończyć budowę w 2005 i wprowadzić się na jesień a prawdopodobnie w 2006 bedzie u mnie kanalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti 08.01.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zachar - Gratulacje !!! Życzę dużo zdrowia, cierpliwości i kasy. Mój synek w tym roku skończy 7 lat. Przytulaj się często do swojego bo jak urośnie to za cholerę się nie udaje. Chyba że pozwolę siedzieć przy komputerze i grać. Jeżeli mógłbym się wypowiedzieć w kwestii szamba, to najlepsza jest taka studzienka na działce, co jak się do niej podłączy ubikację to "pochłania" wszystkie siczki i kupki. Istne cuda mówię Wam, jak czarna dziura jakaś. Jak się nazywa mieszkaniec Banina - Baninianin czy Baninczyk? Pozdrawiam Barti from Banino (gdzie jest kanalizacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 08.01.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 No to rzeczywiście trochę smutno i chyba będzie o wiele lżej w kieszeni,jeśli trzeba będzie instalować szambo plastikowe.Czy argumentem przeciwko może być wysoki poziom wód gruntowych?W wykopanej piwniczce pod garażem woda w zimie w nieizolowanej piwnicy utrzymywała się już na wysokości 0,5 m poniżej poziomu podłogi garażu.Sporo gotówki kosztowało nas zaizolowanie ścian i podłogi piwniczki,podniesienia jej poziomu a i tak skończyło się wykopaniem studni z krągów w ogrodzie celem zbierania wody.Czy w takich warunkach szambo plastikowe nie będzie "wędrowało"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts