Pagin 10.07.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 W najbliższym tygodniu ruszamy z montażem (budowaniem) kominiów Schreyer - i tu od razu pytanko, czy ktoś z Was posiada instrukcję montażu kominów Schiedel lub Schreyer (mam tylko filmik) Witam IVO - instrukcje wyslalem na email. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 10.07.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 IVO - może jedna uwaga na temat Schiedla, gdyz ja je juz posiadam. Dobrze przemyśl czym obmurujesz kominy. Mnie się spodobał piaskowiec, niestety piaskowiec + Schiedel oznacza przy obecnej pogodzie same kłopoty, gdyż oba materiały niemiłosiernie "piją" wodę. Kominy mam wewnątrz mokre jak diabli i musiałem rozpocząć akcję ratunkową, bo jak to zostawię w obecnym kształcie to po ociepleniu dachu, cała wilgoć pójdzie w wełnę. Czy mieliście kiedyś tynkarzy na budowie o piątej rano ??? Chłopaki chcieli sobotę wolną, ale szef im powiedział, że nie dostaną jak nie wytynkują dwóch pomieszczeń. No to chłopaki przyjechali o bladym świcie i zrobili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusia 10.07.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Markus- co teraz zrobisz z tym kominem? masz już jakiś pomysł? gdzie dokładnie zbiera ci się ta woda? kiedy można wpaść i obejrzeć tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 10.07.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Od razu dzięki za odzew w moim temacie joola - my mieliśmy dostać instrukcję od naszego dostawcy, ale mu się zapodział Ale to jest dobra myśl - w poniedziałek podjadę do innej hurtowni Pagin - jeszcze raz wielkie DZIĘKI! markus_gdynia - my mamy kominy Schreyer, ale to jest to samo - tylko inna firma. Obmurować chcemy z cegły klinkierowej (pełnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 10.07.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Witam -No i się zaczęło.... Dzisiaj wykop. Okzuje się, że grunt jest nośny i spójny, w tym niewiele gliny. Kierownik był zachwycowny. Do tego sucho. Odetchnąłem z ulga, ponieważ nie robiłem odwiertów i nie wiedziałem co tam znajdę. Następny tydzień stoi pod znakiem ław. Dzisiaj (w sobotę, od 10-13) udało mi sie załatwić: deski szalunkowe (2m3), stal zbrojeniową (w sumie ok 1 tony), beton (B-7,5, B-10, B-20), bloczki betonowe, gwoździe (10kg), do tego umówiłem się na więźbę dachową. No i załatwiłem wodę i prąd od sąsiada - warto mieć podczas budowy Na dzisiaj wystarczy, już się zmęczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 10.07.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 All - Mam dwa pytanka do szanownego gremium:Pyt1: Mój kierownik poleca mi komuny leyera. Czy ktoś z Was ma doswiadczeniaz tymi kominami i może mi coś z własnego doświadczenia powiedzieć?Pyt2: Szukam stropów Terriva. Kogo możecie polecić w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 10.07.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 IVO - może jedna uwaga na temat Schiedla, gdyz ja je juz posiadam. Dobrze przemyśl czym obmurujesz kominy. Mnie się spodobał piaskowiec, niestety piaskowiec + Schiedel oznacza przy obecnej pogodzie same kłopoty, gdyż oba materiały niemiłosiernie "piją" wodę. Kominy mam wewnątrz mokre jak diabli i musiałem rozpocząć akcję ratunkową, bo jak to zostawię w obecnym kształcie to po ociepleniu dachu, cała wilgoć pójdzie w wełnę. . Też mam Schiedla i też mam mokre jak jasny gwint (deszcz i polewanie stropu)Co prawda na razie mam nie wymurowane do końca tylko do wysokości stropu i przykryte od góry folią ale i tak są mokre.Kominy wykończe klinkierem ale zastanawia mnie co z tą wełną w środku komina, bo ona też jest mokra, a może tą wełnę daje się jakoś na końcu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 10.07.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 All - Mam dwa pytanka do szanownego gremium: Pyt1: Mój kierownik poleca mi komuny leyera. Czy ktoś z Was ma doswiadczeniaz tymi kominami i może mi coś z własnego doświadczenia powiedzieć? Pyt2: Szukam stropów Terriva. Kogo możecie polecić w tym temacie? rafalg co prawda nie mam kominów Leiera (za póżno się o nich dowiedziałam )ale też słyszałam same dobre opinie i co też ważne : tańsze są od Schiedla. Jeśli chodzi o strop Terriva to mam namiary na kobietę w Szemudzie: Vera-S Szemud, ul.Wejherowska 71 tel/fax676-11-39 lub 602-181-532 p.Weronika Szkudlińska. Ps. Zastanów się też nad stropem Leiera ja właśnie taki mam (zmieniłam z Terrivy) a wyszedł naprawdę taniej i jest ponoć lepszy. Przedstawiciel na Gdańsk:M.Leier Gdańsk ul. Stroma 8 tel 309-46-91 p.Budzich,można tam jechać z projektem i na miejscu wszystko policzą i wycenią-polecam bardzo, tym bardziej, że jak zamówisz u nich i strop i kominy to możesz dostać większy rabat(ceny mają producenta) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 11.07.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Joola - dziękuję za radę. Sprawdzę tą wycenę stropów. Adamski je polecał - też ma. Jezeli chodzi o komin, to wstęnie chciałem Scheryera, ale po tym co piszesz i co mówi mi Kierownik - przekonuje się do nich coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 11.07.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Rafalg - terivę kupowaliśmy w Osowej - wytwórnia koło tartaku, poszukam dokładnych namiarów jak chcesz. Stosunkowo tanio i nasi murarze bardzo chwalili Jeśli chodzi o Leiera to mamy kominy wentylacyjne - polecił nam pan w hurtowni, sporo taniej wychodzi niż systemowy. A dymowy - Zapel - też sporo taniej niż Schiedel, a tu na forum ma dobrą opinię Markus - podeślesz mi na priva namiary na Twoich tynkarzy? Nie bój się konkurencji - my dopiero potrzebujemy na drugą połowę sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 11.07.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 JOOLA, IVO - klinkier powinien Wam rozwiązać problem. Ale przed położeniem klinkieru proponuję przesmarować same kominy folią w płynie. Dzisiaj sam bym tak zrobił. Ja będę się ratował za pomocą środka o nazwie Sikagard-703W. Jego zadaniem jest zabezpieczenie ścian i elewacji przed wodą opadową. Problemem jest tylko cena - ponad 60 PLN za opakowanie 2 litry. LUSIA - tynkarze będą robić cały ten tydzień więc zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 11.07.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 KINGAA - namiary na tynkarzy wysłałem Ci na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 11.07.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Rafalg - terivę kupowaliśmy w Osowej - wytwórnia koło tartaku, poszukam dokładnych namiarów jak chcesz. Stosunkowo tanio i nasi murarze bardzo chwalili Mówisz o marku Telidze, przy drodze do Tartaku. Tez słyszałem że dobre ceny i jakość. porównam z odertą Leyera Jeśli chodzi o Leiera to mamy kominy wentylacyjne - polecił nam pan w hurtowni, sporo taniej wychodzi niż systemowy. A dymowy - Zapel - też sporo taniej niż Schiedel, a tu na forum ma dobrą opinię Też sprawdzę. Markus - podeślesz mi na priva namiary na Twoich tynkarzy? Nie bój się konkurencji - my dopiero potrzebujemy na drugą połowę sierpnia [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 11.07.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 ALL - szukam "na wczoraj" dobrej ekipy do ocieplenia i karton-gipsów. Długo zwlekałem i teraz zostałem na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 11.07.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Hejka Wszystkim A ja wróciłam z weekendowego wypoczywania....przydało mi sie po stresach związanych z niezakończoną jeszcze sesją no i budową. Od jutra zaczynamy etap II czyli poddasze,...mam tylko nadzieje, że pogoda dopisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 11.07.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Czy mieliście kiedyś tynkarzy na budowie o piątej rano ??? Chłopaki chcieli sobotę wolną, ale szef im powiedział, że nie dostaną jak nie wytynkują dwóch pomieszczeń. No to chłopaki przyjechali o bladym świcie i zrobili . Markus swoich murarzy miałam kiedyś od ok 5 rano Tak ich opierniczyłam dzień wcześniej , że jak przyjechalam o 9 rano, to wszystko było poprawione A co do kategorii wiekowej, to nie ma co się postarzać, bo zaraz ja sie poczuje jak dziecko z mlekiem pod nosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 12.07.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Gierga o ile pamietam rabowałaś Markusowe stemple. Masz je jeszcze? Reflektowałbym na kilkadziesiąt sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti 12.07.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Cześć, Mam pytanko związane z posadzką na gruncie.Jak wykonywaliście ten element?Czy powinno się zbroić chudziak?Czy folia na chudziak czy pod?Moze nad i pod? Sprawa pilna.Bardzo prosze o szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 12.07.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Cześć, Mam pytanko związane z posadzką na gruncie. Jak wykonywaliście ten element? Czy powinno się zbroić chudziak? Czy folia na chudziak czy pod? Moze nad i pod? Sprawa pilna. Bardzo prosze o szybką odpowiedź. Witam, Chudziak zazbroilem w miejscach gdzie nie ma fundamentu, a beda staly scianki dzialowe (belka z 4 pretow fi10). Niektorzy robia maly fundament 30x30 cm, oczywiscie zazbrojony. Ja teraz tez tak bym zrobil. Co do folii to mam folie (0,2 mm) pod chudziakiem. I uwazam ze to dobry pomysl, bo po pierwsze jest juz wstepna izolacja przeciwilgociowa pod chudziakiem, pod drugie folia jest wywinieta na wierzch sciany fundamentowej i (oprocz papy) stanowi wstepna izolacje przeciwwilgociowa sciany, po trzecie folia nie dopuszcza do ucieczki wody zarobowej (i wilgoci) z chudziaka, dzieki czemu wylewka jest mocniejsza i nie peka podczas "wiazania". Oczywiscie na chudzaiku takze dam folie. Gdybym raz jeszcze robil chudziak to zastanowilbym sie takze na wstepna izolacja cieplna pod chudziakiem - np styro fs25 grubosci 5 cm. Daje to wieksza swodode z gruboscia warstw na chudziaku Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.07.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Podpowiedzcie mi proszę gdzie mogę kupić stęple (długie) i deski szalunkowe niedrogo. Potrzebuję niewielkie ilości.... A ja nadal jestem chętny na odkupienie - każdą ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts