Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do malowania tynków gipsowych. Właśnie to przeszedłem i polecam zrobić tak:

najpierw dokładnie zagruntować ściany,

potem pomalować pierwszą wartwę farby, wtedy dopiero wychodzą wszystkie nierówności, garby itp

dopiero wtedy zaszpachlować wszystkie większe ubytki

polecam masę szpachlową Duluxa (taka w tubkach), jest naprawdę dobra, mocno trzyma podłoża, jest szorstka i szybko schnie.

ponownie zagruntować wypełnione nierówności

pomalować drugą wartwę farby

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosiu a pokoje się powiększą jak pomalujesz ściany - wtedy stwierdzisz "ale duży!". Zobaczysz... :D

I jak pisałem nie wpadaj w depresję - jak napisał Markus "to właśnie ten newralgiczny moment budowy".

A zobaczysz jaka będzie radocha jak zalejesz I strop (troche ścian i cos nad głową i świat należy do Ciebie). :D

Pewnie tak, ale chociaz mam dziwne wrzenie, ze wielkosc salonu bedzie mnie wkurzala

A, ja wróciąłm z budowy, i jestem załamana :cry: salon wyglada na klitke,i a zryczec mi sie chce, jak widze jak mi beda piwnice zasypywac :evil: Kolega archi, chyba przyrodzenie straci po powrocie z zagranicznych wojazy :evil:

Wyluzuj 8) 8) 8) . To jest właśnie ten newralgiczny moment budowy. W tym momencie wszystkim się wydaje że zbudowali budę dla psa, a nie dom dla swojej rodziny. Jak zaczną stawiać ściany to dom się znowu "powiększy". Po drugie nie zasypują Ci piwnic tylko ściany fundamentowe. Żeby to mozna było nazwać piwnicą to potrzebujesz najpierw zrobić podłogę na gruncie na poziomie circa -1,80m, a nastepnie strop nad poziomem zero. Z doświadczenia moich znajomych (wielkich miłośników piwnic) wiem że jest to świetny magazyn na wszelkiego rodzaju "przydasie" :D

Masz racje, a ja nie zdecydowalam sie na piwniice, bo obawiałams ie kosztów, a teraz wychodzi, e tak naprawde koszty były by porównywalne,a ile miejsca na......."przydasie" :wink:

No Gosia@, dzięki...Widziałam podobną balustradę u kominkarza w Redzie, tylko z tego co przebąkiwał-tania nie była :-? Jak tam okna?

Po rozmowie z Markusem, utwierdziłam sie w decyzji, ze czesc okien pojdzie won!Wszystkie wyceny oscyluja w okolicy 60 000(sic)!Teraz jeszcze sie zastanawiam, jak fakro bedzie wygladało na moim dachu osikowym, z tym brzydkim kolnierzem :roll: A, balustrada, to na bank tania nie bedzie :wink: ale cudna jest

Kochani, poszukuję wykonawcy takiej oto balustrady;

http://www.grot.pl/img/Balustrady/powieksz/31.jpg

Do tego poszukuję też solidnego stolarza, który obłoży mi drewnem betonowe schody. Oczywiście żeby cenowo nie zabijał...

Ty normalnie jaja sobie robisz. Taka balustrada i żeby cenowo nie zabijała ??? Obawiam się, że będzie trudno znaleźć wykonawcę, bo to i w drewnie i w metalu trzeba rzeźbić, ale spróbuj pod tym adresem:

METAL-TECH, Nowy Dwór Wejherowski (przy drodze Koleczkowo-Wejherowo), tel: 672-8442, http://www.metal-tech.com.pl

Markus, Ty to umiesz człowieka pocieszyć :wink: Dzięki za namiary, dobrze się skałada bo dzisiaj jadę do Wejherowa więc zajadę.

Mówią że nie kopie się leżącego, ale niech tam :D Bądź przygotowana na jakieś 600-700 PLN za metr bieżący takiego cuda. I to jest cena po rabacie 8)

Markus, czy tylko wieczorami w domu bywasz?wybrałabym sie do Ciebie, a ja słaby kierowca jestem i po nocy boje sie jezdzic po tych zakretasach :(

Tak źle ze mną nie jest :D Zwykle gdzieś w granicach 17 podchodzę do lądowania. Gorzej z dodzwonieniem się do mnie przed 21, gdyż pracuję wokół domu i nie słyszę telefonu, a komórkę zawsze zapomne 8) .

Markus, czy tylko wieczorami w domu bywasz?wybrałabym sie do Ciebie, a ja słaby kierowca jestem i po nocy boje sie jezdzic po tych zakretasach :(

Tak źle ze mną nie jest :D Zwykle gdzieś w granicach 17 podchodzę do lądowania. Gorzej z dodzwonieniem się do mnie przed 21, gdyż pracuję wokół domu i nie słyszę telefonu, a komórkę zawsze zapomne 8) .

to, moze dizisja bym do Ciebie wpadla, tak ok 17.30?

WAL JAK W DYM - może być nawet 1700. Chyba zrobię dzisiaj wyjście z pracy "po angielsku".

Aha, i wyglądam trochę lepiej od tego zawodnika obok :D

WAL JAK W DYM - może być nawet 1700. Chyba zrobię dzisiaj wyjście z pracy "po angielsku".

Aha, i wyglądam trochę lepiej od tego zawodnika obok :D

to, podaj jeszcze jakies namiary, bo ze zdjecia boje sie ze jeszcze sie komus do domu wladuje.Gierga, a moze Ty tez bedziesz w tym czasie w bojano-city :wink:

Ponieważ moje schody są półokrągłe, a taras biegnie po skosie - umawialiśmy się na kwotę, nie na metry. Kafelkarz, Pan Andrzej - 604453930.

Duże dzięki za namiary,

Właściwie potrzebuję kafelkarza do wielu robót - czeka mnie łazienka, kuchnia i dopiera później taras, ale nie zawadzi zapytać jeśli jest taki dobry jak mówiłeś.

Pozdrowienia

Grody

Ponieważ moje schody są półokrągłe, a taras biegnie po skosie - umawialiśmy się na kwotę, nie na metry. Kafelkarz, Pan Andrzej - 604453930.

Duże dzięki za namiary,

Właściwie potrzebuję kafelkarza do wielu robót - czeka mnie łazienka, kuchnia i dopiera później taras, ale nie zawadzi zapytać jeśli jest taki dobry jak mówiłeś.

Pozdrowienia

Grody

Pan Andrzej u mnie robił na zewnątrz, ale u sąsiadów robił cały dom, a obecnie robi ich drugi garaż.