martag 05.08.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 marcus - przeczytałam w innym wątku, że masz wokół domu obsypkę żwirową. Możesz mi powiedzieć, jak głęboka i jak szeroka powinna być taka obsypka? To taki jeden z tańszych wariantów zrobienia opaski. Dookoła domu poprowadziłem krawężniki w odległości 35-40 cm od ściany. Jeszcze tańsze jest włożenie plastikowych obrzezży trawnikowych. Wyrównałem w opasce teren, tam gdzie trzeba było dosypałem ziemię i na to poszła warstwa (circa 15 cm) drobnego kamienia 8-12 mm, który został mi z oczyszczalni i studni chłonnych. Sztuka budowlana mówi że pod kamień powinno położyć się geowłókninę (w kręgach krawieckich znana jako flizelina) żeby chwasty nie przerastały przez kamień. Ja nie mam, chwastów może wyrosło 10 na krzyż i łatwo je się z tego kamienia wyciąga. Dzięki markus Ja planuję zrobić taką obsypkę, a za nią bruczek, po którym można chodzić wokół domu. I też się zastanawiam, jakiej szerokości powinna być taka dróżka, żeby było wygodnie. joola - a u ciebie tam za domem to jakiej szerokości są te ścieżki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 05.08.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Mam jeszcze pytanie do wszystkich, którym bruki robił pan KRAUSE (chyba tak się pisze ). Czy jesteście zadowoleni? I czy mogłabym obejrzeć podjazdy i ścieżki w jego wykonaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.08.2005 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Dołożyłem nowe zdjęcia do mojego albumu na stronie: http://wakmen.w.interia.pl Link przyda się napewno osobom które chciałyby zobaczyć jak robi się strop monolityczny oraz szczegóły troszeczkę innego wykonania tradycyjnego dachu. Chciałam pooglądać i okazało się że limit transferu został przekroczony i tyle było oglądania Widocznie zbyt wiele osób ogląda moje "wypociny" i w ten sposób przekraczają transfer tych darmowych stron interentowych. Warto w takim przypadku wejść na stronę od nowej godziny zegarowej a chyba warto zobaczyć bo niektóre zdjęcia mogą być przydatne dla tych co zaczynają budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.08.2005 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Pytanko, Czy tak ok. 40 zł / m2 - za oklejenie komina płytkami klienkierowymi to dużo czy mało? Ile płaciliście za tą pracę za robociznę? pozdrawiam Darek Ja nad oklejeniem mojego dość dużego komina płytkami klinkierowymi dość długo się wachchałem ale jednak podjąłem tę decyzję i mam już skończony ten etap. Dla wprawnego oka fachowca widać, że to jednak płytki ale na pierwszy rzut oka na komin i ... komin wykonany z cegieł klinkierowych. Powyższe rozwiązanie ma wiele zalet znajdą się i wady) a najważniejszą to o wiele mniejszy ciążar mojego komin przy zastosowaniu kształtek kominowych. Przy okazji zrobię zdjęcia i umieszczę w mojej galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.08.2005 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Odnosnie okien mogę polecić firmę OKLAND, co prawda mieści się pod Tczewem ale przyjada zmierzą, doradzą, nie wiem jak inni, ale ja jestem bardzo zadowolona.i zabija cena Najdrozsza moja wycena z Oklandu i na dodatek niesłowni No to skopaliśmy wszystkich Która firma chętna jako następna do poddania sie weryfikacji ??? Ja sobie posłucham - już nie długo idę po wycenę moich okien i wyciągnę wnioski z Waszych wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.08.2005 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Czy możecie powiedzieć, gdzie jest jakiś wybór dachówek (ceramicznych i betonowych - bo jeszcze się nie zdecydowałam ) Wszędzie gdzie pojadę to mają tylko po jednym przykładzie betonowych i ceramicznych. Możecie też powiedzieć, które są ok - chodzi o firmy (wiem, że lepsze są ceramiczne ale ta cena ) Matelbud, Gdynia, ul. Hutnicza na wysokosci Chyloni Właśnie na Hutniczej jest chyba największy wybór w Trójmieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 06.08.2005 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Nie bylo mnie pare tygodni na forum i znowu musialem sie przebijac przez kilkanascie stron. Tempo niektorych mnie zadziwia, ale moze juz tak jest jak sie zacznie. Ja caly czas walcze z papierkologia Gosia czy moglabys mi wyslac namiar na twojego wykonawce, bo juz mam swiatelko w tunelu. I jesli nie jest to jakas tajemnica co za ile. PozdrowionkaPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 06.08.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Nie bylo mnie pare tygodni na forum i znowu musialem sie przebijac przez kilkanascie stron. Tempo niektorych mnie zadziwia, ale moze juz tak jest jak sie zacznie. Ja caly czas walcze z papierkologia Gosia czy moglabys mi wyslac namiar na twojego wykonawce, bo juz mam swiatelko w tunelu. I jesli nie jest to jakas tajemnica co za ile. Pozdrowionka PiotrPodaje jeszcze raz, bo chyba juz Ci podawałam p.Wenta dom 6816523, kom 0601964523, nadal jestem z nich bardzo zadowolona.W sumie dzieki mojej ekipie, na dzien dzisiejszy mam - ocieplony komin(archi, zapomniał) - powiekszone okno w sypialni( miałam 80) - zbrojone schody wejsciowe( archi, uwaza ze sie schodow nie zbroi) - wykrycie dziury, chyba czarnej, bo koncza sie schody, a podest zaczyna za 20 cm -i cała reszte, o której az nie chce mi sie pisac Cena 26000 chyba, ale jeszcze sprawdze, bez ciesli.Ciesle tez mam bardzo dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 06.08.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Nie bylo mnie pare tygodni na forum i znowu musialem sie przebijac przez kilkanascie stron. Tempo niektorych mnie zadziwia, ale moze juz tak jest jak sie zacznie. Ja caly czas walcze z papierkologia Gosia czy moglabys mi wyslac namiar na twojego wykonawce, bo juz mam swiatelko w tunelu. I jesli nie jest to jakas tajemnica co za ile. Pozdrowionka PiotrPodaje jeszcze raz, bo chyba juz Ci podawałam p.Wenta dom 6816523, kom 0601964523, nadal jestem z nich bardzo zadowolona.W sumie dzieki mojej ekipie, na dzien dzisiejszy mam - ocieplony komin(archi, zapomniał) - powiekszone okno w sypialni( miałam 80) - zbrojone schody wejsciowe( archi, uwaza ze sie schodow nie zbroi) - wykrycie dziury, chyba czarnej, bo koncza sie schody, a podest zaczyna za 20 cm -i cała reszte, o której az nie chce mi sie pisac Cena 26000 chyba, ale jeszcze sprawdze, bez ciesli.Ciesle tez mam bardzo dobrego Dzieki wielkie, tak wiem ze podawalas, ale w moich notatkach nie zapisalem kto u Ciebie robi, a jak widze chwalisz ta ekipe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaD 06.08.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Czy możecie powiedzieć, gdzie jest jakiś wybór dachówek (ceramicznych i betonowych - bo jeszcze się nie zdecydowałam ) Wszędzie gdzie pojadę to mają tylko po jednym przykładzie betonowych i ceramicznych. Możecie też powiedzieć, które są ok - chodzi o firmy (wiem, że lepsze są ceramiczne ale ta cena ) Matelbud, Gdynia, ul. Hutnicza na wysokosci Chyloni Właśnie na Hutniczej jest chyba największy wybór w Trójmieście. Dachówki już obejrzałam, faktycznie duży wybór i trudno się zdecydować - ale już wybrałam Roben aktualnie ma promocję na angobę miedzianą, dachówka w cenie blachodachówki czyli 2,16 zł/szt (27,43 zł/m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 06.08.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Ja planuję zrobić taką obsypkę, a za nią bruczek, po którym można chodzić wokół domu. I też się zastanawiam, jakiej szerokości powinna być taka dróżka, żeby było wygodnie. joola - a u ciebie tam za domem to jakiej szerokości są te ścieżki? Jeżeli nie planujesz przebiegu ścieżek po łukach tylko pod kątem prostym to zrób na taką szerokość, żeby nie trzeba było przycinać kostki. Obawiam się, że Joola nie prędko ujawni nam sie na Forum. Sprzedała mieszkanie i do końca tego miesiąca musi dokończyc dom i sie do niego przeprowadzić. Normalnie tempo 120, kołki w zęby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.08.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Ja planuję zrobić taką obsypkę, a za nią bruczek, po którym można chodzić wokół domu. I też się zastanawiam, jakiej szerokości powinna być taka dróżka, żeby było wygodnie. joola - a u ciebie tam za domem to jakiej szerokości są te ścieżki? Jeżeli nie planujesz przebiegu ścieżek po łukach tylko pod kątem prostym to zrób na taką szerokość, żeby nie trzeba było przycinać kostki. Obawiam się, że Joola nie prędko ujawni nam sie na Forum. Sprzedała mieszkanie i do końca tego miesiąca musi dokończyc dom i sie do niego przeprowadzić. Normalnie tempo 120, kołki w zęby. Markus ale jaką ma teraz motywację...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 06.08.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Ja planuję zrobić taką obsypkę, a za nią bruczek, po którym można chodzić wokół domu. I też się zastanawiam, jakiej szerokości powinna być taka dróżka, żeby było wygodnie. joola - a u ciebie tam za domem to jakiej szerokości są te ścieżki? Jeżeli nie planujesz przebiegu ścieżek po łukach tylko pod kątem prostym to zrób na taką szerokość, żeby nie trzeba było przycinać kostki. Obawiam się, że Joola nie prędko ujawni nam sie na Forum. Sprzedała mieszkanie i do końca tego miesiąca musi dokończyc dom i sie do niego przeprowadzić. Normalnie tempo 120, kołki w zęby. Trzymajmy kciuki za Joole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 06.08.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Czy możecie powiedzieć, gdzie jest jakiś wybór dachówek (ceramicznych i betonowych - bo jeszcze się nie zdecydowałam ) Wszędzie gdzie pojadę to mają tylko po jednym przykładzie betonowych i ceramicznych. Możecie też powiedzieć, które są ok - chodzi o firmy (wiem, że lepsze są ceramiczne ale ta cena ) Matelbud, Gdynia, ul. Hutnicza na wysokosci Chyloni Właśnie na Hutniczej jest chyba największy wybór w Trójmieście. Dachówki już obejrzałam, faktycznie duży wybór i trudno się zdecydować - ale już wybrałam Roben aktualnie ma promocję na angobę miedzianą, dachówka w cenie blachodachówki czyli 2,16 zł/szt (27,43 zł/m2) Super cena. Ja za najtańszą dachówkę Braasa (Celtycka) muszę zapłacić 2,29 zł netto (po długich negocjacjach). W sumie na cenę dachu mają największy wpływ gąsiory, dachówki wentylacyjne itp. czyli elementy kluczowe dachu. Mi udało się wraz z robocizną wynegocjować cenę 28 000 zł brutto za 250m2 dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 06.08.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Oczywiście jest to cena z rurami spustowymi i rynnami SIBA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusia 07.08.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 a praca u nas wre . jak to Markus pisze "kołki w zębach i 120 na liczniku " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 07.08.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 a praca u nas wre . jak to Markus pisze "kołki w zębach i 120 na liczniku " Całe wieki Cię nie było na Forum Jak tam psina ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.08.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Czy ktoś wie gdzie jest sklep z kominkami w Rumi, o którym słyszałam że mają duży wybór kominków? bo coś znaleźć nie mogę Prawie w Rumi czyli w Redzie , naprzeciwko Kosciola, przed skretem drogi na Hel, po lewej stronie jadac w strone Wejherowa W Redzie są nawet dwa takie składy i to w odległości 300 m od siebie. Jeden to Jutola - jadąc z Gdyni do Wejherowa na ostatnich światłach przed tym dużym kościołem trzeba skęcić w lewo na Zbychowo i odrazy przy tym skrzyżowaniu jest. Drugi: jadąc z Gdyni do Wejherowa od razu za tym dużym kościołem po lewej stronie jest Salon kominkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 08.08.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 a praca u nas wre . jak to Markus pisze "kołki w zębach i 120 na liczniku " HALO LUSIA NA POKŁADZIE )) kope lat Napisałam Ci mailika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 08.08.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 U nas też wre praca na całego. W sobotę wylaliśmy prawie całe schody przed domkiem. A od dzisiaj ocieplamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts