Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz mnie zastrzeliles z tymi nazwami ulic, nie wiem na jakiej ulicy mam dzialke, cos mi swita z lesna. W kazdym razie od Hallman'a zaraz przy torach, jest tam pas dzialek z droga z jednej i drugiej strony.

- dzieki

jeżeli masz od Hallmana to na 100% ulica Sosnowa a ta wyżej ulica to ul. Dębowa.

Mi podobają sie te działki przy lesie ale to chyba nie na sprzedaż.

Oglądałem też te powyżej (ul. Dębowa) ale tak jak już pisałem tam jest straszny spad i boję się tego trochę.

Szukam dalej. Jutro raz jeszcze się przejadę do Juszkowa "powęszyć"

A Wy na jakim etapie jesteście? Macie już pozwolenie, rozpoczynacie budowę?

Pozdrawiam,

Czekamy na pozwolenie na budowe, po zwrotach i wielkich perypetiach. Z ostatnich informacji to kwestia dni, ale juz to slyszalem nieraz. Jestem dobrej mysli, bo juz raz stracilem wykonawce tego roku. Z kolejna grupa uderzeniowa jestem umowiony na druga polowe wrzesnia i chce zrobic cokolwiek w tym roku, bo do tej pory kase wydaje a dzialka wyglada od momentu zakupu tak samo.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Joola dzięki rzeczywiście za cenę -

właśnie za Caparol za silicat wyszło mi ok 11,0 zł za m2 :evil: i się dowiedziałam , że na styropian to nie bardzo kolor jaki wybrałam, bo jak się nagrzeje do wysokiej temperatury to popęka lub stopi styropian (a ponoć w słońcu ten kolor - ceglasty - nagrzać się może do ca 100 st. C)

:o Ewa

Ma to na faxie od przedstawiciela firmy Caparol do hurtowni :(

Tak, zbyt ciemne kolory nie nadają się gdyż mają niski współczynnik odbicia światła (mówiąc prościej nagrzewają się w słońcu) i może dojść do spękania tynku. Biorąc próbnik Caparol Color każda nazwa kolory z indeksem powyżej stopnia 13 nadaje się na system docieplenia ze styropianem. Np. Madeira 0 się nie nadaje ale Madeira 14 już tak.

Oczywiście o porzaże nie ma mowy :lol: Chodzi tylko o ewentualne spękania. Słońce potrafi rozgrzać ciemne kolory 8)

Widziałam tynk w kolorze brązowej cegły , z którym się nic nie dzieje od kilku lat rodzimego producenta firmy RUBEN - no i cena nie taka zabójcza - bo jeżeli dobrej renomy tynk ma odpaść , bo się nagrzeje to chyba z nim coś nie tak i nie bardzo rozumiem, że najpierw jest rozmowa, że Pani sobie wybierze kolor a potem , że ten tynk nie , bo nie ten kolor :evil: Ewa

Cześ 3-miejszczanie!

Próbuję do Was dołączyć i jakoś nie trafiam tam gdzie trzeba. Może tym razem to będzie to forum i ta grupa.

Będę budować na gdańskich Łostowicach /nie mylić z cmentarzem/.

Budować to zbyt dużo powiedziane - ma to zrobić firma /tzw. generalny wykonawca/ Ale jak takiego znaleźć bez Waszej pomocy?

Pomóżcie i poradźcie! Chodzi o stan "pod klucz" lub jeśli nie wydolę finansowo - "surowy zamknięty"

Witam,

trudno znaleźć firmę która jako Generalny Wykonawca zrobi dom za rozsądną cene. Słyszałem o firmie Margo (jeżeli dobrze pamiętam nazwę), ich dom modelowy stoi przy drodze Żukowo - Gdynia (po prawej jadąc w kierunku Żukowa), ale słyszałem też że są bardzo drodzy.

Franciszek a ja właśnie wybrałam Madeira 0 , bo najbardziej zbliżona do koloru cegły , ale niestety za 11/m2 to przesada :(

he,he,

mam próbnik przed sobą i kiedy napisałaś, że kolor cegły to odrazu ten mi pasował. Twój problem to nic - ja na większości domu nie będę miał tynku tylko płytkę ceramiczną, niestety też ciemną i obawiam się o trwałość tej okładziny - czy nie odpadnie. Jedyna firma która daje aprobate na system płytek na styropianie to STO, będę musiał się dowiedzieć czy płytka może byc ciemna.

Oczywiście możemy nie ufać handlowcom, ja znam wiele przykładów, gdzie fachoiwiec mówił że się nie uda a jednak udało się i to coś stoi po dziś dzień. Decyzja nalezy do nas.

Co do ceny Caparol nigdy nie byl tani. Może warto popytac w hurtowniach, nie wiem czy ten przedstawiciel sprzedaje tynk bezpośrednio czy po przez sieć hurtowni. Jeżeli przez sieć hurtowni to każda może mieć inną politykę cenową.

Widziałam tynk w kolorze brązowej cegły , z którym się nic nie dzieje od kilku lat rodzimego producenta firmy RUBEN - no i cena nie taka zabójcza - bo jeżeli dobrej renomy tynk ma odpaść , bo się nagrzeje to chyba z nim coś nie tak i nie bardzo rozumiem, że najpierw jest rozmowa, że Pani sobie wybierze kolor a potem , że ten tynk nie , bo nie ten kolor :evil: Ewa

A i jeszcze jedno w słonecznym temacie,

może te 8 metrów masz od strony północnej - tam przecież ten tynk się nie nagrzeje od słońca 8)

Powiem szczerze, że zaczynam się poważnie zastanawiać czy na tę starą chałupę warto kłaść aż taki super tynk (mimo , że tylko 80 m2 to dla mnie wydatek ). Zastanawiam się również czy baranek 1.5 mm pokryje nierówności czy ewentualne mankamenty związane z położeniem styropianu nie wyjdą za rok czy dwa i o wtedy z tak drogim tynkiem?

Z drugiej strony mówią, że na tynku akrylowym będę miała za rok glony (mam na dachówce Braasa po 8 latach).

Hmm..... :) Ewa