Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gosia@ Jak ty mozesz polecac goscia, ktory jeszcze nie zaczal pracy u Ciebie (kominkarz)?
A mógł pracowac w innym moim mieszkaniu?A mógł pracowac u moich znajomych?Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie.W koncu nikt nie kaze Ci korzystac z usług faceta którego ja polecam.Pseudo fachowców, w swoim zyciu spotkałam juz paru i nie wielu takich, do ktorych nie mam zadnych zastrzezen.Pan Krysik do nich zalezy, i daj boze by kazdy kominiarz taki był, a nie taki co zaczyna sie miotac jak ma odpowiedziec na pytanie odnoscie zaparwy do murowania komina.Nie jest TANI, ale ja juz dawno sie pogodziłam z prosta prawda, jak cos ma byc dobre nie moze byc tanie.Z malucha mercedesa nie zrobisz.Oki, to tyle

Ktoś z Was niedawno kupował dachówkę Robena miedzianą, niestety nie pamiętam kto, a chciałam sie dowiedzieć gdzie ten ktoś kupował. Poproszę jeszcze raz o ujawnienie się :p

Ujawniam się :wink: to ja kupowałam.

Obecnie promocja na tę dachówkę jest pewnie we wszystkich składach budowlanych.

Ja kupiłam w Artbudzie w Wejherowie, tam dostałam najlepszą cenę.

Dachówki jeszcze nie mam położonej, bo nie mam jeszcze więźby 8) ale cieśla wchodzi pod koniec tygodnia, więc może dachówka będzie już pod koniec września na dachu.

Ja właśnie chciałam pooglądać na dachu, to jeszcze poszukam :wink:

Kolia

Co do zwiru to moja zonka mowila ze byla w tej zwirowni w Warczu, ja bede potrzebowal sporo i facet powiedzial jej ze wowczas 6 pln/t prosto z urobiska, 7 pln/t jednokrotnie przesiany, 8 pln/t dwukrotnie przesiany (podobno do murowania. Jest jednak podobny problem, nie maja transportu.

A jak tam Twoje poszukiwania???

Właśnie podobne ceny mają w Mirowie, ale też nie mają transportu. Na razie mam troche żwiru na działce po poprzednim właścicielu i murarz powiedział, że najpierw to wyrobi, co jego zdaniem powinno wystarczyć na kondygnację i oklapłam troszkę w poszukiwaniach.

Witam wszystkich!

Mam w planach postawienie kilku scianke z pustakow szklanych. Asortyment jaki jest w sklepach typu Castorama nie za bardzo mi odpowiada, wiec zastanawiam sie czy nie ma w Trojmiescie jakiegos sklepu tylko poweidzmy z tego typu asortymentem. Moze ktos stawial takie scianki i moze doradzic na co zwracac uwage i jakiech ustrzec sie bledow, moze tez jakies namiary na dobrego i niedrogiego fachowca.

Makus,

czy "Kombud" jest w Gdyni? Pamiętasz może, jaka była cena bloczków u nich?Wcześniej wspominany przez mnie "Broker" proponuje mi własnie bloczki z B-Complex. Jeśli jakość jest porównywalna a nawet lepsza to może warto wybrać tańszy wariant.

Alunek

KOMBUD jest w Gdyni przy ulicy Opata Hackiego. Drobne sprostowanie - bloczki betonowe kupowałem w OLTRANSIE Mrzezino. W Kombudzie rzucili mi cenę katalogową i chcieli jeszcze za transport. Te same bloczki w hurtowni budowlanej A&Z w Koleczkowie zaoferowano mi 10% taniej plus transport na budowę w cenie. Jednak gdy pojechałem do Oltransu zamówić beton na ławy, sprzedawca zapytał czy przypadkiem nie potrzebuje bloczków betonowych na ściany fundamentowe. Powiedziałem że i owszem. A potrzebowałem 1500 sztuk bo musiałem kłaść bloczki w poprzek. Facet podał cenę, ja stwierdziłem że w Koleczkowie mam raptem 5 groszy drożej to za kilka złoty nie opłaca mi się "przechodzić do konkurencji", gość złozył kontr-ofertę i tak dobiliśmy targu. Wówczas była to cena 3,15.

Witam wszystkich!

Mam w planach postawienie kilku scianke z pustakow szklanych. Asortyment jaki jest w sklepach typu Castorama nie za bardzo mi odpowiada, wiec zastanawiam sie czy nie ma w Trojmiescie jakiegos sklepu tylko poweidzmy z tego typu asortymentem. Moze ktos stawial takie scianki i moze doradzic na co zwracac uwage i jakiech ustrzec sie bledow, moze tez jakies namiary na dobrego i niedrogiego fachowca.

Tylko z takim asortymentem to raczej nie. Dość spory wybór jest w Raab Karcher, Gdynia, ul: Północna (chyba muszę w końcu do nich pojechać i upomnieć sie o jakiś drobny souvenir, tyle razy juz ich tutaj wymieniałem :wink: ). Chyba w Wemie też widziałem ten wynalazek. Jakiegoś specjalnego fachowca nie mam do polecenia. U mnie okna w garażu z pustaków szklanych wykonywali ci sami co murowali dom.

Joola masz piekna podbitke, co to za drewno ?, ja chcialm wziąśc z pobliskiego tartaku i zaimpregnowac, ale... no wlasnioe oglądając twoją to nie wiem czy to dobry pomysł, a robotnicy od tynków, podnitki i klinkieru zwiali, więc co ja sie zatsanawiam, :roll:

OLA.J. dziękuję :oops: , ta podbitka, to duma mojego męża-chociaż sam jej nie robił :wink: . W rzeczywistości jest troszkę jaśniejsza niż na zdjęciu, drewno, to o ile dobrze pamiętam, to jakaś błazeria (szwedzka czy jakaś tam, nie pamiętam :oops: ). Pomysł na podbitkę podkradliśmy Beniciowi (potem się okazało, że nie jemu tylko komuś innemu ale to inna historia 8) ) i to od niego dostałam namiary na to drewno. Kupowaliśmy je w TAR-MALu koło Auchan. Malowaliśmy je o ile dobrze pamiętam Sidolinem z woskiem. Jak na razie nie wypacza się i nie pęcznieje (ale mamy porobione takie nawiewniki z plastikowych tulejek wentylacyjnych do drzwi, fajnie to wygląda bo...prawie ich nie widać a podbitka ma jednak jakąś wentylację).

ulcia!

mój kolega budował w Gdyni mieszkanie z Margo, to jest duża firma, która zatrudnia podwykonawców... różnych tak więc na kogo wypadnie na tego bęc. Chłopak ma głowę na karku i negocjował każdy szczegół umowę gruntownie przeczytał i zmienił połowę punktów, na początku nie chcieli się zgodzić ale łaski nie robią, no i dobrze zrobił. Potem jeszcze przez pół roku przychodzili robić poprawki. Niestety taki "dom pod klucz" nie daje szansy od ucieczki przed stresem związanym z prowadzeniem inwestycji, którą jes budowa własnego kąta.

Matys

Stres jest zawsze taki sam, ale czas na pewno mniej trawiony przez zgrywanie terminów, dostawców, materiałów, organizowanie całego tego zamętu. I to mnie motywuje do takiego, choć ryzykownego rozwiązania.

Dziękuję za ostrzeżenia. To są wszysto bardzo ważne dla mnie uwagi.

joola - czy u Ciebie już skończyli?

Marta-prawie skończyli. Zostało im już naprawdę niewiele-pomalowanie jednej ściany i pokoju, w którym chwilowo "mieszkają" meble kuchenne :D Położą jeszcze gdzie niegdzie podłogi i już. Potem będą jeszcze robili płot, ale najpierw muszę kupić jakieś dechy na niego a ponieważ chwilowo jestem słomiana wdowa :wink: , to nie zanosi się żeby to było szybko :roll: Także będą mogli spokojnie robić u Ciebie i nie zamorduję ich za to :wink:

rafalg - mogę polecić brukarza - wczoraj u mnie skończyli i jestem zadowolona. To wspominany na forum pan Krauze 607 68 97 99- bierze 20 zł za m2 plus dolicza sobie za taras, osadzenie rynny itp

Co do kominka to Art-kom Artur Chrzanowski w Gdańsku na Trakcie Św. Wojciecha - dobrze ale drogo :(

Byłem dzisiaj w salonie w Redzie - Interior. To pierwszy salon który odwiedziłem, więc trudno mi oceniać, ale:

1. Mała elastyczność cenowa - max upust - 5%

2. Moim zdaniem wysokie ceny wkładów kominkowych.

3. Podobają mi się kominki rustykalne, chciałbym mieć taki z rozszerzenymi bokami. Z miejsca Pan przeliczył i powiedział: ok 10tyś - +/- 15% :o

Podsumowując: nie wiem, ale czy tak kaształtują się ceny kominków? Ja nie biorę żadnych marmurów!

Acha, najbliśzy termin montażu - połowa listopada :o

Niestety nie zrobili na mnie najlepszego wrażenia. Jezeli oni sa super, to boję się dzwonić do innych.

"KOMBUD jest w Gdyni przy ulicy Opata Hackiego. Drobne sprostowanie - bloczki betonowe kupowałem w OLTRANSIE Mrzezino. W Kombudzie rzucili mi cenę katalogową i chcieli jeszcze za transport. Te same bloczki w hurtowni budowlanej A&Z w Koleczkowie zaoferowano mi 10% taniej plus transport na budowę w cenie. Jednak gdy pojechałem do Oltransu zamówić beton na ławy, sprzedawca zapytał czy przypadkiem nie potrzebuje bloczków betonowych na ściany fundamentowe. Powiedziałem że i owszem. A potrzebowałem 1500 sztuk bo musiałem kłaść bloczki w poprzek. Facet podał cenę, ja stwierdziłem że w Koleczkowie mam raptem 5 groszy drożej to za kilka złoty nie opłaca mi się "przechodzić do konkurencji", gość złozył kontr-ofertę i tak dobiliśmy targu. Wówczas była to cena 3,15."

Markus,

dzięki za info :) . Podzwoniłam dzisiaj w kilka miejsc i wiem, że w Małkowie za cenę 2.30 dają bloczki i ładne oczy zamiast atestu. Znalazłam innego producenta, który daje wstępnie (przed rabatem) -2.95 i do tego atest ,transport wg potrzeb. A na dodatek mieści się prawie "za płotem". Spróbujemy jeszcze ponegocjować jutro z głównym naszym dostawcą firmą "Broker.

A tak zmieniając temat, (PYTANIE DO WSZYSTKICH!!!) jak najlepiej i z czego wykonać izolację i ocieplenie ław i ścian fundamentowych?

Markus,

widziałam na fotkach, że masz pompę ciepła z kolektorem gruntowym. Po pierwsze , czy jest ona połączona z kominkiem , czyteż innym źródłem ogrzewania? Po drugie z jakiej firmy jest ta pompa, co z montażem (we własnym zakresie)? Planujemy u nas pompę ciepla plus kominek z płaszczem wodnym do ogrzewania domu i wody.Szukam firmy , która przygotuje projekt tej instalacji , a następnie ją wykona.Jeśli możesz coś podpowiedzieć to będę wdzięczna.