Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia,rozejrzyj się gdzie poszerzają ulice,oni muszą wywieżć ziemię nie robi im różnicy gdzie :p
Nigdzie nie poszerzaja :cry: przynajmniej w mojej okolicy.A, ja niestety potrzebuje szybko, bo ogród zaczynam robic :p

Jak to nigdzie w okolicy? A na trasie z Koleczkowa do Wejherowa?

Gosia,rozejrzyj się gdzie poszerzają ulice,oni muszą wywieżć ziemię nie robi im różnicy gdzie :p
Nigdzie nie poszerzaja :cry: przynajmniej w mojej okolicy.A, ja niestety potrzebuje szybko, bo ogród zaczynam robic :p

Jak to nigdzie w okolicy? A na trasie z Koleczkowa do Wejherowa?

no ale tam juz asfaltuja, a gliny, to ja nigdzie nie widziałam :cry:

Jak to jest?

Mam działkę wśród 48 działek o przeznaczeniu budowlanym wg pzpm.

Z tego jedna zasiedlona, dwie budowy w toku, sześć kupionych ale nic się nie dzieje. W odległości 100 m przebiega linia energ. A Energa straszy, że nie podpiszą umowy a zatem nie dostaniemy pozwolenia na budowę.

Jakiś czas temu jakiś Pan-Fachowiec, który przyjmował wniosek o warunki techniczne powiedział: "spoko, jak nie przyłącze stałe to prowizorka, spoko". No i łyknęliśmy. Nie rozumiem! Czy to prawda, że słup, z którego można ciągnąć musi mieć 4 nitki? Jak to jest z tymi warunkami i umowami - co jest konieczne do pozwolenia na budowę i kiedy? Co robić i z kim rozmawiać - poradźcie!

Uszanowanko :)

Gdzie w okolicy można się przyjrzeć jakimś panelom prysznicowym?

Hydraulicy naciskają, żeby się zdecydować bo robią podejście.

Pozdrawiam

W samej Rumii:

- Harimex Bis

- Wema

- Castorama

wymieniłem w kolejności jazdy od Redy do Rumia PKP. Wszystkie po tej samej stronie.

Tego harimexu jeszcze nie namierzyłem. (A jeżdże prawie codziennie,

tylko się człowiek na boki nie gapi :lol: )

Wemę oglądałem. Właściwie jeden producent - Gemy. (?)

Cena OK tylko wybór niezaduży.

Castoramy pod tym kątem jeszcze nie sprawdzałem.

Jeszcze jakieś miejsca? Byłem też w Królestwie Łazienek nad Media Marktem ale ceny kapkę wysokie.

JarL Harimex jest za Toyotą w kierunku Gdyni po prawej (nieduży budynek).Mniej więcej tam gdzie misie z suszarką często stoją :D .

Gosia duuuużo gliny jest w Kąpinie koło Wejherowa (naprzerzucałem sie u brata - a on se domek sprzedał...) . Trzeba by znaleźć tam kogos z budujących ,bo dla nich jest to kłopot z tym materiałem.

Tego harimexu jeszcze nie namierzyłem. (A jeżdże prawie codziennie,

tylko się człowiek na boki nie gapi :lol: )

Wemę oglądałem. Właściwie jeden producent - Gemy. (?)

Cena OK tylko wybór niezaduży.

Castoramy pod tym kątem jeszcze nie sprawdzałem.

Jeszcze jakieś miejsca? Byłem też w Królestwie Łazienek nad Media Marktem ale ceny kapkę wysokie.

Na samej Hutniczej jest kilka:

- kolejny salon Harimex Bis

- Damar

- na Półocnej: zarówno Raab Karcher jak i w stronę torów (nie pamietam nazwy)

Jak to jest?

Z tego jedna zasiedlona, dwie budowy w toku, sześć kupionych ale nic się nie dzieje. W odległości 100 m przebiega linia energ. A Energa straszy, że nie podpiszą umowy a zatem nie dostaniemy pozwolenia na budowę.

Jakiś czas temu jakiś Pan-Fachowiec, który przyjmował wniosek o warunki techniczne powiedział: "spoko, jak nie przyłącze stałe to prowizorka, spoko". No i łyknęliśmy. Nie rozumiem! Czy to prawda, że słup, z którego można ciągnąć musi mieć 4 nitki? Jak to jest z tymi warunkami i umowami - co jest konieczne do pozwolenia na budowę i kiedy? Co robić i z kim rozmawiać - poradźcie!

Do uzyskania pozwolenia na budowę potrzebna jest decyzja o warynkach zabudowy lub aktualny plan miejscowy I właśnie aby uzyskać decyzje o warunkach zabudowy potrzebne są pozytywne warynki o włączeniu do sieci wodociągowej i energetycznej. Jeżeli macie takowe to pozwolenia na budowe może obejmować sam dom (bez przyłączy). Przyłacza nie wymagają pozwolenia na budowę a jedynie zawiadomienia urzędu. Poza przyłączem gazowym oczywiście.

Witajcie

Pozdrawiam z Gorzowa Wlkp. i prosze o pomoc. Córcia moja w przedszkolu ma organizowaną imprezę pt "Kulinarny Atlas Polski" Cała rzecz polega na tym że rodzice muszą przygotować potrawy regionalne. Padło na KASZUBY a ja nie mam zielonego pojęcia co mozna by zrobić. Znalazłam co prawda strony internetowe z przepisami kaszubskimi ale tego jest dość dużo.

Czy znacie może jakieś sprawdzone przepisy typowych dań kaszubskich? Chodzi mi o coś smacznego i sprawdzonego. Chciałabym też wiedzieć jakie potrawy najbardziej odzwierciedlają kaszubską kulturę czy tradycje. Aby nie zaśmiecać Wam wątku można pisać na priv. Z góry dziękuję.

ps. po przejrzeniu stron internetowych o Waszych okolicach nabrałam ochoty na wakacje w tych rejonach :D :D

Pozdrawiam

MALINKA

Czy ktoś z ego forum miał do czynienia z firmą Mar-Czer z Mostów (http://www.dobrystyropian.com.pl). Znalazłem reklamę w skrzynce :"Styropian najtaniej". Faktycznie cena jest dobra, ale czy styropian jest dobry tego nie wiem. Może ktoś już od nich kupił i mółby się podzielić wrażeniami?

Czy ktoś z ego forum miał do czynienia z firmą Mar-Czer z Mostów (http://www.dobrystyropian.com.pl). Znalazłem reklamę w skrzynce :"Styropian najtaniej". Faktycznie cena jest dobra, ale czy styropian jest dobry tego nie wiem. Może ktoś już od nich kupił i mółby się podzielić wrażeniami?

nie zanm firmy - czy oni produkuja styropian czy tylko nim handlują?

Witajcie

Pozdrawiam z Gorzowa Wlkp. i prosze o pomoc. Córcia moja w przedszkolu ma organizowaną imprezę pt "Kulinarny Atlas Polski" Cała rzecz polega na tym że rodzice muszą przygotować potrawy regionalne. Padło na KASZUBY a ja nie mam zielonego pojęcia co mozna by zrobić. Znalazłam co prawda strony internetowe z przepisami kaszubskimi ale tego jest dość dużo.

Czy znacie może jakieś sprawdzone przepisy typowych dań kaszubskich? Chodzi mi o coś smacznego i sprawdzonego. Chciałabym też wiedzieć jakie potrawy najbardziej odzwierciedlają kaszubską kulturę czy tradycje. Aby nie zaśmiecać Wam wątku można pisać na priv. Z góry dziękuję.

ps. po przejrzeniu stron internetowych o Waszych okolicach nabrałam ochoty na wakacje w tych rejonach :D :D

Pozdrawiam

MALINKA

Coś czuję, że niezbyt wielu u nas kaszubów :lol: Najciemniej pod lampą

nie zanm firmy - czy oni produkuja styropian czy tylko nim handlują?

Facet z którym rozmawiałem przez telefon twierdzi że produkują. Fabrykę maja pod Warszawą a w Mostach mieszkają i tutaj tez handlują. Twierdzi poza tym, że większość exportują do Skandynawii.

Jak to jest?

Do uzyskania pozwolenia na budowę potrzebna jest decyzja o warynkach zabudowy lub aktualny plan miejscowy I właśnie aby uzyskać decyzje o warunkach zabudowy potrzebne są pozytywne warynki o włączeniu do sieci wodociągowej i energetycznej. Jeżeli macie takowe to pozwolenia na budowe może obejmować sam dom (bez przyłączy). Przyłacza nie wymagają pozwolenia na budowę a jedynie zawiadomienia urzędu. Poza przyłączem gazowym oczywiście.

Na budowę przyłącza wod-kan też potrzebne jest pozwolenie na budowę, przynajmniej tak było zeszłej jesieni :( . Ale można oczywiście załatwiać to w trakcie budowy budynku, bo tak jak napisałeś pozwolenie na budowę, można dostać bez pozwolenia na budowę przyłączy :)

Witajcie

Pozdrawiam

MALINKA

MALINKO - nie znam kompletnie kuchni kaszubskiej (pochodzę z Olsztyna), ale może spróbuj zadzwonić do jakiejś knajpy kaszubskiej, albo np we Wdzydzach Kiszewskich jest skansen, może tam coś doradzą :wink: