Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MIROSŁAW - jak będziesz coś wiedział na temat czarnoziemu to daj znać

MAŁY - wymienieni przez Ciebie zawodnicy sa niestety jeszcze drożsi o mojej obecnej oferty, ale dzięki za pomocną dłoń

JOOLA - zdaje sie że szukałaś wykonawcy drewnianych żaluzji. Widziałem dzisiaj cos takiego w pasażu Tesco na Karwinach. Firma produkująca nazywa sie ANWIS (ANWIL?). Spytałem nawet o cenę. Okno standard 150 x 150, koszt wynosi 600 zł w tym 18PLN za montaż.

Solbet - to taki Ytong tylko innej firmy?

Wyrażając sie precyzyjnie to jedno i drugie stanowi beton komórkowy, a Ytong (aktualnie Xella) oraz Solbet są jedynie róznymi nazwami towarowymi tego samego produktu.

No chyba jednak są to inne produkty oparte o tą samą technologię. Podejrzewam, że jednak pewne różnice pomiędzy nimi istnieją (minimalnie inny skład, wymiary itp.). Dwie firmy, dwa produkty o takim samym pochodzeniu (beton komórkowy).

JOOLA - zdaje sie że szukałaś wykonawcy drewnianych żaluzji. Widziałem dzisiaj cos takiego w pasażu Tesco na Karwinach. Firma produkująca nazywa sie ANWIS (ANWIL?). Spytałem nawet o cenę. Okno standard 150 x 150, koszt wynosi 600 zł w tym 18PLN za montaż.

Markus, dziękuję bardzo. A letko tańszych nie mieli... :o :o :o Rany w IKEI takie żaluzje 140-ki kosztowały chyba coś ok. 180zł. Ale 6 stów :o :o To okno prawie tyle kosztuje :roll: Trudno chyba zrobię rolety i walne sobie fajne firanki :wink: Jeszcze raz dzięki.

Markus, dziękuję bardzo. A letko tańszych nie mieli... :o :o :o Rany w IKEI takie żaluzje 140-ki kosztowały chyba coś ok. 180zł. Ale 6 stów :o :o To okno prawie tyle kosztuje :roll: Trudno chyba zrobię rolety i walne sobie fajne firanki :wink: Jeszcze raz dzięki.

Musiałabyś sprawdzić, może to jednak nie to samo

Nie - w porządku. Zrozumiałem, że to inna firma, która produkuje coś na kształt YTonga z podobnego materiału. Też sprawdziłem ich ofertę - bardziej nasiąkliwe bloczki, inne wymiary, dosyć krótkie nadproża (a właściwie kształtki do wypełnienia, zalania i ocieplenia - tu Ytong się bardziej stara, bo ma kompletne bloczki - już zbrojone i zalane).

Natomiast co do moich obaw odnośnie ogrodzenia, to właśnie Siatex miał to robić, ale po 2 wizytach swtwierdziłem, że gość zwyczajnie mi się nie podoba i nie chodzi tu o jego wygląd zewnętrzny :wink:.

A najgorsze jest to, że uznał za oczywiste, że murek ogrodzenia pęka i co wycena to inny koszt (oczywiście wyższy) podawał.

Odnośnie Ytonga - co sądzicie o połączeniu proponowanym przez Xella - ściany zew. Ytong, wew. Silka E? Podobno Silka dobrze tłumi hałas.

Odnośnie Ytonga - co sądzicie o połączeniu proponowanym przez Xella - ściany zew. Ytong, wew. Silka E? Podobno Silka dobrze tłumi hałas.

Sam pomysł jest godny uwagi. Natomiast mieszkam od kwietnia i nie stwierdziłem jakichś szczególnie negatywnych właściwości akustycznych ścian z Ytonga. Ale może to ja jestem przygłuchy 8)

Witam wszystkich po powrocie :p Zdaje relacje na szybko......Landemann ostatecznie oki, ale było pare poprawek.Mysle jednak ze moja wymagaja ca Pani archi, zapedzila ekipe do galopu i dobrze :wink:

Serafin zrobił mnie w balona :evil: Wystarczyło ze wyjechałam, a juz sciemnił mezowi, ze pomylil terminy :cry: Niezawodny okazal sie......Toporek mistrz szybkosci i odpukac jakosci.Miły, zyczliwy, same superlatywy.

No, dobrze zabieram sie do czytania zaległosci na forum :wink:

Witam,

własnie zamontowali mi dwie bramy garażowe - Krispol z napędami Hormanna. Bardzo fajnie "chodzą" :D

Dzisiaj dostałem próbki płytek i cegieł do obudowy kominka. Musze przyznać, że znaleźli bardzo podobne do tych ze zdjęć (Kominek robię na podstawie zdjęcia z jakiejś francuskiej wystawy z 95 roku). Jak na razie OK.

Od dzisiaj działa u mnie również stolarz a jutro wchodzi alarmiarz

ALE BĘDZIE TŁOK :o

Na kogo zdecydowałeś się w temacie kominka?

Ja na Pana ze Zrodlanej 5, nie tani, ale mistrzostwo swiata :lol: