Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poprawki to z taką łachom robili (i tak wszyskiego nie poprawili)

Ja bym nie zapłacił do momentu aż wszystko będzie poprawione.

Jeszcze mam pytanie.

Mam zadeskowany i zapapowany dach. W przyszłym tygodniu wstawią okna. Czy są jkieś przeciwskazania (poza atmosferycznymi) co do tego by po oknach zrobili mi ocieplenie budynku - tylko styropian klej siatka i klej - a tynk w przyszłym roku??? Czy to ze nie ma dachówki (będzie w przyszłym roku) ma jakieś znaczenie?

Jeszcze mam pytanie.

Mam zadeskowany i zapapowany dach. W przyszłym tygodniu wstawią okna. Czy są jkieś przeciwskazania (poza atmosferycznymi) co do tego by po oknach zrobili mi ocieplenie budynku - tylko styropian klej siatka i klej - a tynk w przyszłym roku??? Czy to ze nie ma dachówki (będzie w przyszłym roku) ma jakieś znaczenie?

wg mnie bez problemu

Jeszcze mam pytanie.

Nie, nawet wskazane by zrobili, to przed mrozami

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji na temat okien.Miałam dzisiaj małą naradę z kierownikiem na budowie i jemu rownież zadałam pytanie , kiedy wstawić okna. Dodam,że aktualnie brygada kończy szalunki wieńca. Strop, dach z dachówką mamy w planie skończyć przed świętami. No i ten "mój" kierownik twierdzi, że jeżeli chcemy kontynuować w zimie prace wewnątrz, to można wstawić okna (plastikowe) równolegle z dachowymi. Należy jednak często przewietrzać. Wszystko fajnie, ale skoro okna mają być często otwarte, to tak jakby ich wcale nie było. W środku będzie cholernie zimno... i już współczuję tym co tam będą pracować.

Tak na prawdę to nadal mam mętlik w głowie. :roll:

Ja mam (raczej będe miał w poniedziałek) okna z Windows 2000. Co do upustów to nie mozesz patrzec na upusty bo np. w Windows dostałem spory upust ale co z tego skoro cena wyjściowa byla wysoka. U innego producenta dostawałem mniejszy upust ale cena wyjsciowa była niższa więc wielkościa rabatu nie ma sie co sugerować. ważna jest cena końcowa.

Zeszlej jesieni montowalem okna i mialem dylemat pomiedzy Urzedowskim (drewniane) a plastykowymi. Drewniane slicznie wygladaja, jak maja jeszcze szprosy to calkowity odjazd. Zdecydowalem sie na plastykowe 5-cio komorowe, z kolorem i szprosem z firmy kolegi Malego.

Cena byla zblizona (co prawda drewniane byly o 1,5 tys drozsze, ale przy wydatku kilkunastu tys. nie ma to szczegolnego znaczenia). Odstraszyly mnie opinie o okresowej konserwacji drewnianych. Podobno co 5 lat trzeba je przecierac papierem sciernym i lakierowac. Nie sadze aby co 5 lat trzeba to robic (moze w przemyslowej dzielnicy) Widzialem te okna po 3 latach i nadal swietnie wygladaja bez konserwacji,ale jak juz przyjdzie moment ich odnowienia to bedzie koszmar. Te Urzedowskiego mialy szprosy zew. i tyle zakamarkow do czyszczenia ze ....

Co do plastykowych to najladniejsze widzialem Termoplastu- mistrzostwo swiata (jak to gosia@ mowi), tyle ze drozsze od drewnianych ("baron" czy jakos tak sie nazywaja- 5cio komorowe). Na moje tez nie narzekam (Windows), a na pewno tansze od powyzszych.