Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znajomi mają okna meranti od 9 lat, nie konserwowali ich jescze ciągle wyglądają ładnie i nic się z nimi nie dzieje, też zdecydowalam się na meranti , uwaam ze nie można porównywac ogólnie okien plastikowyc z drewnainymi nalezy powrównywać ich klasę mogą być gównanie plastiki i bardzo dobre , tak samo i derwnane

Witam

Ale ston musialem nadrobic !!!

Mam pytanko ,a wlasciwie prosbe :czy moze ktos dobra Brygade Dekarzy polecic . Mam deski i pape na dachu ,chcialbym polozyc dachówke ceramiczna ,ile kosztowalo by TO wszystko (roboc.+mat.).

Co do Okien, Rolad ,Drzwi itp polecam Pana Tadka Tel. 0604289904 .

greganna

Jak już jesteśmy w temacie okien, to jaka jest różnica w cenie między oknami drewnianymi a plastikami?

Ja mam plastiki. Różnica - Cena. Okna drewniane są dużo droższe. Czasami niektóre wymiary okien (rzeczywiście duze okna) nie są polecane w stolarce drewnianej. Nic więcej. No i.. jeżeli są okna drewniane, to co niektórzy lepiej się z tym czują :D

Ja w tym roku miałem najpierw wstawione okna, nastepnie tynki gipsowe i zaraz potem wylewki. Nie ma żadnych problemów. Trzeba oczywiście po wylewkach i tynkach wietrzyć, bo inaczej wilgoć stoi w powietrzu.

PS. Tynki robił mi Ladenmann (już mi pękają :cry: ) a wylewki Toporek - ten to jest mistrz świata.

Wczoraj zakonczone u mnie zewnętrzne prace stolarskie i ... powiem, jestem bardzo zadowlony. Miałem niesolidnie wykonany taras (drewniany) oraz słupy drewniane na balkonie. Znalazłem stolarza. Powyrównywał wszystkie elementy, częśc wymienił, przeszlifował, zabepieczył przed ogniem, owadami, słotą i pomalował. Do tego wykonał balustrady, schody drewniane na taras. Mówię Wam - mistrostwo świata. JUż sam dom niesamowicie wygląda.

Acha, i jeszcze obrobił drewniane słupy wewnątrz domu. Będą pięknie zdobiły wnętrze.

Mam pytanie do -rac Zdzisłąwa Lademanna. U mnie była sytuacja wyjątkowa z tynkami gipsowymi, ponieważ w niektórych ścianach były słupy drewniane (zlicowane). Lademann miał na to sposób, aby połaczyć siatką lub papą ściany po obu stronach każdego słupa i to zatynkować. Niestety po 2 miesiącach (tynki miałem kładzione w sierpniu) mam pęknięcia w tych miejscach. Mieliście jużtakie problemy? Jutro dzwonię do lademanna z reklamacją. Mówił że ma na to sposób, ale ten sposób nie zadziałał.

Witam

Ale ston musialem nadrobic !!!

Mam pytanko ,a wlasciwie prosbe :czy moze ktos dobra Brygade Dekarzy polecic . Mam deski i pape na dachu ,chcialbym polozyc dachówke ceramiczna ,ile kosztowalo by TO wszystko (roboc.+mat.).

Co do Okien, Rolad ,Drzwi itp polecam Pana Tadka Tel. 0604289904 .

greganna

moj dekarz bierze 28zł za metr kwadratowy, ale nie wiem czy można go polecić bo jeszcze nie skończył, a co do materiału to zależy od powierzchni oczywiście i konstrukcji dachu, bo podstawowa dachówka to pikuś, cene mocno podbijają dodatki (gąsiory, dachówki skrajne, etc), u mnie przy dachu 225m2 dach kopertowy - materiał wyniosł w komplecie 24 tys. - dachówka cementowa Euronit + 5 okien połaciowych Velux

no w tym oczywiście wszelkie akcesoria, rynny, folia, łaty, kontrłaty, spinki, blachy do opierzeń itd itd

Mam prosbe o rade i to w miare szybko

Prowadze rozmowy z dwoma ekipami jedni to sprawdzeni goscie od Gosi z Koleczkowa i chca 21 tys za mury

Drudzy to kaszubi ktorzy ida jak burza ale tyle tylko wiem o nich co widze, jak buduja w Pruszczu (wlascicielowi robota pasuje) oni biora 12 tys z dachem.

Teraz pytanie jak sie wychodzi pozniej na sprawdzonej ekipie ktorej nie trzeba pilnowac bo jest dokladna i wie co robi a jak na ekipie ktorej sie nie zna moze tez jest dokladna ale kosztuje 10 tys mniej. Czy pozniej ewentualne niedorobki moga mnie kosztowac 10 tys.

Przyznaje ze ja optuje za ta drozsza ekipa moja zona sie wacha. Doradzcie prosze za i przeciw. Jak wygladaja ceny ekip moze te 21 tys to niedrogo ale jak ma sie porownanie do tej drugiej tanszej to zawsze zal tej kasy.

Dzieki i pozdrawiam

CMyK

Prowadze rozmowy z dwoma ekipami jedni to sprawdzeni goscie od Gosi z Koleczkowa i chca 21 tys za mury

Drudzy to kaszubi ktorzy ida jak burza ale tyle tylko wiem o nich co widze, jak buduja w Pruszczu (wlascicielowi robota pasuje) oni biora 12 tys z dachem.

Teraz pytanie jak sie wychodzi pozniej na sprawdzonej ekipie ktorej nie trzeba pilnowac bo jest dokladna i wie co robi a jak na ekipie ktorej sie nie zna moze tez jest dokladna ale kosztuje 10 tys mniej. Czy pozniej ewentualne niedorobki moga mnie kosztowac 10 tys.

Przyznaje ze ja optuje za ta drozsza ekipa moja zona sie wacha. Doradzcie prosze za i przeciw. Jak wygladaja ceny ekip moze te 21 tys to niedrogo ale jak ma sie porownanie do tej drugiej tanszej to zawsze zal tej kasy.

Dzieki i pozdrawiam

CMyK

po pierwsze to pilnować trzeba każdej ekipy, po drugie pytanie na ile ci Kaszubi faktycznie dobrze robią, może tamten właściciel jest mało wymagający, 12 tys. to za mury i dach z fundamentami?

Dzieki i pozdrawiam

CMyK

Sproboj jeszcze sprawdzic ich poprzednia budowe (przed Pruszczem), POza tym jest to argument (cena 12000) do targowania sie z gosi@ ekipa. Dla mnie to bardzo kuszaca propozycja 10 000 w kieszeni.

U mnie tez robili Kaszubi (z Ostrzyc kolo Wiezycy), byli poleceni tylko przez jedna osobe, a okazali sie bardzo solidni ( poza terminowoscia- robili na kilku budowach rownoczesnie)

12 tys to za calosc lacznie z ulozeniem dachowki chociaz dach wolalbym zostawic jednak polecanym ekipom np Gralak. No nie wiem moze do nich dzisiaj podejde i popytam dokladniej robia 4 minuty od mojego miejsca zamieszkania.

Jezeli zrezygnuje z dachu to moga mi zrobic fundamenty+sciany za 8-9 tys.

CMyK

to to bardzo tanio, aż podejrzanie :)

to kwestia przyzwyczajenia do ceny mialem zamowiona ekipe tez z polecenia nawet bylem na ich budowie kilka razy na glowne odbiory, rozmawialem z inspektorem nadzoru na tej budowie. Byli tani wiec zabralem ich do remontu starego domu tesciowej taki tescik. To byla masakra brak szcunku dla cudzego mienia, jedno zrobili drugie zniszczyli koszmar. Moja zona slodko sobie z nimi porozmawiala to sie obrazili i powiedzieli ze nie beda nam budowac i dobrze.

Oni chcieli za calosc lacznie z dachem 15 tys. ale zeszliby do 14 tys. Moze inaczej wygladalaby ich praca od stanu zero ale mniej zaplacilbym za robocizne a wiecej za material ktory zniszczyli. Wiec 8-9 tys to dla mnie tanio a 15 tys to odpowiednia cena. Wiec jak inna ekipa chce 21 tys za same mury to lekkie przegiecie jakby spuscili do powiedzmy 18 tys to bym pewnie ich wzial do roboty. Zastanowie sie jeszcze.

CMyK

Wczoraj zakonczone u mnie zewnętrzne prace stolarskie i ... powiem, jestem bardzo zadowlony. Miałem niesolidnie wykonany taras (drewniany) oraz słupy drewniane na balkonie. Znalazłem stolarza. Powyrównywał wszystkie elementy, częśc wymienił, przeszlifował, zabepieczył przed ogniem, owadami, słotą i pomalował. Do tego wykonał balustrady, schody drewniane na taras. Mówię Wam - mistrostwo świata. JUż sam dom niesamowicie wygląda.

Acha, i jeszcze obrobił drewniane słupy wewnątrz domu. Będą pięknie zdobiły wnętrze.

Jeśli możesz , to poproszę namiary. Wprawdzie będę potrzebować stolarza dopiero na wiosnę, ale wolę już wcześniej zacząć poszukiwania.

:)

to kwestia przyzwyczajenia do ceny mialem zamowiona ekipe tez z polecenia nawet bylem na ich budowie kilka razy na glowne odbiory, rozmawialem z inspektorem nadzoru na tej budowie. Byli tani wiec zabralem ich do remontu starego domu tesciowej taki tescik. To byla masakra brak szcunku dla cudzego mienia, jedno zrobili drugie zniszczyli koszmar. Moja zona slodko sobie z nimi porozmawiala to sie obrazili i powiedzieli ze nie beda nam budowac i dobrze.

Oni chcieli za calosc lacznie z dachem 15 tys. ale zeszliby do 14 tys. Moze inaczej wygladalaby ich praca od stanu zero ale mniej zaplacilbym za robocizne a wiecej za material ktory zniszczyli. Wiec 8-9 tys to dla mnie tanio a 15 tys to odpowiednia cena. Wiec jak inna ekipa chce 21 tys za same mury to lekkie przegiecie jakby spuscili do powiedzmy 18 tys to bym pewnie ich wzial do roboty. Zastanowie sie jeszcze.

CMyK

Wg mnie cena podana przez ekipę z Kaszub jest co najmniej podejrzana. Jak już wcześniej Ci podawałam średnia w naszym regionie to 15 -20 tys (bez dachu ). Takie przynajmniej ceny mnie podawały ekipy z kórymi rozmawiałam. Ja spróbowałabym ponegocjować jeszczez ekipą od Gosi@. Dobra ekipa plus czujny inwestor to połowa sukcesu budowy.

Pozdrawiam :D

12 tys to za calosc lacznie z ulozeniem dachowki chociaz dach wolalbym zostawic jednak polecanym ekipom np Gralak. No nie wiem moze do nich dzisiaj podejde i popytam dokladniej robia 4 minuty od mojego miejsca zamieszkania.

Jezeli zrezygnuje z dachu to moga mi zrobic fundamenty+sciany za 8-9 tys.

CMyK

to to bardzo tanio, aż podejrzanie :)

uwazam identyczin :wink: e