Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

12 tys to za calosc lacznie z ulozeniem dachowki chociaz dach wolalbym zostawic jednak polecanym ekipom np Gralak. No nie wiem moze do nich dzisiaj podejde i popytam dokladniej robia 4 minuty od mojego miejsca zamieszkania.

Jezeli zrezygnuje z dachu to moga mi zrobic fundamenty+sciany za 8-9 tys.

CMyK

to to bardzo tanio, aż podejrzanie :)

uwazam identyczin :wink: e

Ukraincy są drożsi

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to mam okna (mam nadzieje ze jeszcze sa :p ) mała niedoróbka bo brak jednej klamki (dobrze ze policzylem) ale poza tym ok. Klamke odbiore sobie w tym tygodniu.

Co do ceny 12 tys za stan surowy i w tym jeszcze połozenie dachowki :o - ciekawe - chyba ze to beda 2 osoby i beda robic pół roku ... - u mnie za stan surowy ceny wachały sie od 20-48 tys PLN - dom 200m z uzytkowym poddaszem niepodpiwniczony.

Maly a ty mi lepiej powiedz czy przyslesz do mnie ekipę 14 listopada czy wczesniej?

No to mam okna (mam nadzieje ze jeszcze sa :p ) mała niedoróbka bo brak jednej klamki (dobrze ze policzylem) ale poza tym ok. Klamke odbiore sobie w tym tygodniu.

Co do ceny 12 tys za stan surowy i w tym jeszcze połozenie dachowki :o - ciekawe - chyba ze to beda 2 osoby i beda robic pół roku ... - u mnie za stan surowy ceny wachały sie od 20-48 tys PLN - dom 200m z uzytkowym poddaszem niepodpiwniczony.

Maly a ty mi lepiej powiedz czy przyslesz do mnie ekipę 14 listopada czy wczesniej?

Myślę ,że uda się wcześniej. Ale wolę nie zapeszać.

U nas budowali kaszubi (z polecenia zresztą), pili tak, ze ich się upilnować nie dało, a na koniec budowy same fuchy odwalali bo dostawali tygodniówki więc jak zostało 1.700 do zapłacenia to mieli w du... . Niedobudowali ścianek działowych, schody krzywo zaszalunkowane, marnotrawstwo, dużo drogiego matriału naniszczonego. Z wstępnie ustalonej kwoty 15.000 zrobiło się 18.000 bo doszła piwnica więc dużo drożej niż miała wziąć firma a to na zasadzie, że przecież mówiłem żonie że będzie drożej. Owszem mówił o dopłacie 500 zł dlatego się zgodziliśmy na tą piwnicę a na koniec zawołał 2500 zł. Generalnie moje doświadczenia z kaszubami są takie, że robią szybko, byle jak a w efekcie ich robota jest najdroższa. Możesz owszem nie zapłacić ale podejrzewam, że sami by sobie zabrali "w materiale" bo są bezszczelni. Kaszub poprostu musi swoje dostać i tyle, a ma na to swoje sposoby. Zwabi niby wstępnie niską ceną, a umowę do podpisania sprytnie ominie. Mieliśmy takie 3 ekipy kaszubskie i wszyskie były takie same.

U nas budowali kaszubi (z polecenia zresztą), pili tak, ze ich się upilnować nie dało, a na koniec budowy same fuchy odwalali bo dostawali tygodniówki więc jak zostało 1.700 do zapłacenia to mieli w du... . Niedobudowali ścianek działowych, schody krzywo zaszalunkowane, marnotrawstwo, dużo drogiego matriału naniszczonego. Z wstępnie ustalonej kwoty 15.000 zrobiło się 18.000 bo doszła piwnica więc dużo drożej niż miała wziąć firma a to na zasadzie, że przecież mówiłem żonie że będzie drożej. Owszem mówił o dopłacie 500 zł dlatego się zgodziliśmy na tą piwnicę a na koniec zawołał 2500 zł. Generalnie moje doświadczenia z kaszubami są takie, że robią szybko, byle jak a w efekcie ich robota jest najdroższa. Możesz owszem nie zapłacić ale podejrzewam, że sami by sobie zabrali "w materiale" bo są bezszczelni. Kaszub poprostu musi swoje dostać i tyle, a ma na to swoje sposoby. Zwabi niby wstępnie niską ceną, a umowę do podpisania sprytnie ominie. Mieliśmy takie 3 ekipy kaszubskie i wszyskie były takie same.
Nie, nie nie>Moja ekipa kaszubów, nigdy nic nie wypiła na budowie, nigdy nie przyszla pijana do pracy, nie brali zaliczek, byli słowni terminowi, sprzatali po sobie i mieli naprawde duza wiedze odnosnie budowlanki.No, ale nie pracowali za "grosze'cenili prace i siebie.Ja zreszta nie wierze, ze cos moze byc zrobione bardzo tanio.....i dobrze.Na zdrowy roazum skoro ktos robi dobrze i ma klientów, to dlaczego ma schodzic z ceny???

Witam

Ale ston musialem nadrobic !!!

Mam pytanko ,a wlasciwie prosbe :czy moze ktos dobra Brygade Dekarzy polecic . Mam deski i pape na dachu ,chcialbym polozyc dachówke ceramiczna ,ile kosztowalo by TO wszystko (roboc.+mat.).

Co do Okien, Rolad ,Drzwi itp polecam Pana Tadka Tel. 0604289904 .

greganna

moj dekarz bierze 28zł za metr kwadratowy, ale nie wiem czy można go polecić bo jeszcze nie skończył, a co do materiału to zależy od powierzchni oczywiście i konstrukcji dachu, bo podstawowa dachówka to pikuś, cene mocno podbijają dodatki (gąsiory, dachówki skrajne, etc), u mnie przy dachu 225m2 dach kopertowy - materiał wyniosł w komplecie 24 tys. - dachówka cementowa Euronit + 5 okien połaciowych Velux

no w tym oczywiście wszelkie akcesoria, rynny, folia, łaty, kontrłaty, spinki, blachy do opierzeń itd itd

Witam

Dzeki za odpowiedz ,dach mam ca 130m2 prosty dwuspadowy z jednym oknem.

Jedno pytanko ,czy mozna dostac jeszcze dzialke (OK.1000m2) w okolicach Rębiechowa z warunkami zabudowy ?i jak wygladaja ceny ,dzieki !!!

greganna

Gratuluje okien, ja na swoje czekam, prawie jak na pierwsza randke :wink: :lol:

Co do okien PVC to przestrzegam przed firmą BOSCHOR - Gdyńka Fabryka Okien z Gdyni Dąbrówka.

Miałem (jeszcze mam) z nimi przeboje. Dla niewtajemniczonych proponuję zajrzeć ze 3/4 strony wcześniej.

14.11 maja mi montowac brame garazowa, juz sie boje :roll: A jak sie z oknami skonczyło?

Wczoraj zakonczone u mnie zewnętrzne prace stolarskie i ... powiem, jestem bardzo zadowlony. Miałem niesolidnie wykonany taras (drewniany) oraz słupy drewniane na balkonie. Znalazłem stolarza. Powyrównywał wszystkie elementy, częśc wymienił, przeszlifował, zabepieczył przed ogniem, owadami, słotą i pomalował. Do tego wykonał balustrady, schody drewniane na taras. Mówię Wam - mistrostwo świata. JUż sam dom niesamowicie wygląda.

Acha, i jeszcze obrobił drewniane słupy wewnątrz domu. Będą pięknie zdobiły wnętrze.

Jeśli możesz , to poproszę namiary. Wprawdzie będę potrzebować stolarza dopiero na wiosnę, ale wolę już wcześniej zacząć poszukiwania.

:)

Ja, ja tez poprosze!

Nie, nie nie>Moja ekipa kaszubów, nigdy nic nie wypiła na budowie, nigdy nie przyszla pijana do pracy, nie brali zaliczek, byli słowni terminowi, sprzatali po sobie i mieli naprawde duza wiedze odnosnie budowlanki.No, ale nie pracowali za "grosze'cenili prace i siebie.Ja zreszta nie wierze, ze cos moze byc zrobione bardzo tanio.....i dobrze.Na zdrowy roazum skoro ktos robi dobrze i ma klientów, to dlaczego ma schodzic z ceny???

Witam

Moje osobiste zdanie z doswiadczenia :dogladac budowe CODZIENIE i opierd. brygade nawet ta naj naj .Oczywiscie nie jest to zawsze mozliwe ale budowa to nie impreza 1-2roczna a inwes. na cale zycie.

Co do brygad , to u moich braci (2 domy PRUS.GD) budowaly dwi inne brygady(przed 3latami) ,obie mucha nie siada (i nie Tanie)a itak jak mogli robili przekrety i male fuchy (poprawili).

Po przemysleniu CO DLA MNIE BEDZIE NAJ ,wziolem ludzi z Kszub

dlaczego?

-buduje dom.mieszkalno-letniskowy 8) w okolicach Suleczyna

-przez 7 Tygodni albo Zonka albo ja mieszkalismy na budowie

-kierownik budowy jest SUPER i jeszcz wiecej opier. niz ja

-troszke sam pomurowalem

-jezeli chcieli pienadze a robota nie byla skonczona nie bylo many -ipracowali przy lampach az skonczyli

widzalem ich 4 skonczone domy!!!

NO I OCZYWISCIE CENA:

Dom bez piwnicy 7m*9,6m Porothem PW 30,Kubatura 380m3 Powie.calkowita 110,8m2 +15m2tarasu na slupach,fudamenty ,podloga na part.bez wylewki(estrich),sciany dzialowe,schody wylewane,komin z cegly 4komorowy ca 8m wys.murowany,strop zelbe.-dach +deski +papa,Dom budowal go moj "majster"z 1 -2pomocnikami w 12 Tygodni z przerwa na zniwa ok 2,5Tyg. 9000 zl. I JESTEM ZADOWOLONY Z MOJEJ BRYGADY :D

Mysle ze kezdy osobiscie MUSI WIEDZIEC CZEG OCZEKUJE.

mam nadzieje ze moze troche pomoglem :wink:

jak znajde czas to beda i fotki z budowy.

greganna

Jedno pytanko ,czy mozna dostac jeszcze dzialke (OK.1000m2) w okolicach Rębiechowa z warunkami zabudowy ?i jak wygladaja ceny ,dzieki !!!

greganna

Nie pomoge, wiem ze w Koleczkowie sa, ceny ok 60 złm2 :wink:

Witam

Z warunkami zabudowy ?

Dzieki

greganna

Noooo :lol:

Mam nadzieje ze nie naginam :oops: moge prosic o jakies namiary na priv?

Dzieki :p :D :p :D :p :D

U nas budowali kaszubi (z polecenia zresztą), pili tak, ze ich się upilnować nie dało, a na koniec budowy same fuchy odwalali bo dostawali tygodniówki ...

Nasi nie byli tani, firma chciała tylko 1.000 więcej ale zaufaliśmy osobie, które nam ich poleciła i to był błąd.

Mąż powiedział "swój chłop" więc go wzieliśmy, a kolejne kaszubskie ekipy były z polecenia Bladowskich z Pępowa bo gonił nas czas i nie mogliśmy czekać.

Szkoda, że na podstawie takich osób wyrobiliśmy sobie złą opinię i przez nich cierpią inni.

Podzielam zdanie, że za dobrą robotę należy się dobra płaca, ale w budowlance jest odwrotnie i ze świecą szukać tych prawdziwych fachowców.

greganna

Nie pomoge, wiem ze w Koleczkowie sa, ceny ok 60 złm2 :wink:

Witam

Z warunkami zabudowy ?

Dzieki

greganna

Noooo :lol:

Mam nadzieje ze nie naginam :oops: moge prosic o jakies namiary na priv?

U mojego gospodarza sa działki z aktualnymi warunkami zabudowy, i sa na które dostaniesz warunki ze wzgledu na zasade dobrego sasiedztwa.Swoja droga w grudniu juz bedzie w koleczkowie plan i warunki nie beda potzrebne.Jakby co, to dzwon.Podaje swój namiar 0608 508450 do gospodarza tez moge podac, ale on tak troche inaczej "jarzy" :wink:

Najważniejszego nie dodałam, że to 18.000 zł to za wybudowanie 95 m2 powierzchni użytkowej. Dom parterowy z użytkowym poddaszem, częściowo podpiwniczony, z małym garażem, dach dwuspadowy prosty bez deskowania (folia i dachówka). Komin jeden (kominek i dwie wentylacje).

Wszystko mało profesjonalne, mimo że majster miał uprawdnienia inspektora budowlanego - zapewne wydane w PRL'u.

[Mam nadzieje ze nie naginam :oops: moge prosic o jakies namiary na priv?

U mojego gospodarza sa działki z aktualnymi warunkami zabudowy, i sa na które dostaniesz warunki ze wzgledu na zasade dobrego sasiedztwa.Swoja droga w grudniu juz bedzie w koleczkowie plan i warunki nie beda potzrebne.Jakby co, to dzwon.Podaje swój namiar 0608 508450 do gospodarza tez moge podac, ale on tak troche inaczej "jarzy" :wink:Upsss, myslałam ze poszło na priva :oops:

Najważniejszego nie dodałam, że to 18.000 zł to za wybudowanie 95 m2 powierzchni użytkowej. Dom parterowy z użytkowym poddaszem, częściowo podpiwniczony, z małym garażem, dach dwuspadowy prosty bez deskowania (folia i dachówka). Komin jeden (kominek i dwie wentylacje).

Wszystko mało profesjonalne, mimo że majster miał uprawdnienia inspektora budowlanego - zapewne wydane w PRL'u.

ale wyszliscie na prosta???Na jakim etapie jestescie teraz?