Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja napewno bym zmienił strop drewniany na cokolwiek innego. Strop drewniany może się szybko robi i jest tani ale ma tak wiele wad, że nie jest wart polecenia w domach całorocznych.

Ja kiedyś też chciałem zrobić strop drewniany ale mam strop monolityczny a wolę go tak "przystroić" aby wyglądał jak dreniany.

Oczywiście każdy będzie mieszkał w takim domu i z takim stropem na jaki się zdecyduje. Wolna wola i wybór.

:o A ja mam właśnie obydwa stropy drewniane i nie uważam, że nie jest on wart polecenia w domach całorocznych (skąd to ograniczenie?).

A jak się użytkuje to będęw satnie powiedzieć za jakiś czas. Jak na razie to wiem, że jest znacząco tańszy od betonowych, nie musi schnąć, nie wymaga deskowania i paru innych elementów. Natomiast potrzeba jest sporo desek na tymczasową podłogę na czas budowy.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja napewno bym zmienił strop drewniany na cokolwiek innego. Strop drewniany może się szybko robi i jest tani ale ma tak wiele wad, że nie jest wart polecenia w domach całorocznych.

Ja kiedyś też chciałem zrobić strop drewniany ale mam strop monolityczny a wolę go tak "przystroić" aby wyglądał jak dreniany.

Oczywiście każdy będzie mieszkał w takim domu i z takim stropem na jaki się zdecyduje. Wolna wola i wybór.

:o A ja mam właśnie obydwa stropy drewniane i nie uważam, że nie jest on wart polecenia w domach całorocznych (skąd to ograniczenie?).

A jak się użytkuje to będęw satnie powiedzieć za jakiś czas. Jak na razie to wiem, że jest znacząco tańszy od betonowych, nie musi schnąć, nie wymaga deskowania i paru innych elementów. Natomiast potrzeba jest sporo desek na tymczasową podłogę na czas budowy.

No i bądź tu babo mądra 8) MarcinU a czy wygłuszałeś strop filcem, czy w jakiś inny sposób i skąd brałeś dobre drewno na strop?

Ja mam stropy drewniane w kamienicy. No dobra, stoi już ona sto lat, więc pewnie z nowymi może być inaczej :wink: Ale generalnie to poskakać się w takim mieszkani nie da, wszystko od razu zaczyna się trząść. Jak wcześniej mieszkałam na niższym piętrze i nade mną rodzina z dziećmi, to wydawało mi się, że te dziaciaki to tylko w drewniakach biegają po domu :o , choć tak oczywiście nie było.

A mieszkałam też przez pewien okres w nowym budownictwie, gdzie stropy też były drewniane i jak do sąsiada z góry przyjeżdzała jego żona, to słychać było wszystkie ich miłosne uniesienia :roll: To tyle moich doświadczeń ze stropami drewnianymi[/i]

Ja mam stropy drewniane w kamienicy. No dobra, stoi już ona sto lat, więc pewnie z nowymi może być inaczej :wink: Ale generalnie to poskakać się w takim mieszkani nie da, wszystko od razu zaczyna się trząść. Jak wcześniej mieszkałam na niższym piętrze i nade mną rodzina z dziećmi, to wydawało mi się, że te dziaciaki to tylko w drewniakach biegają po domu :o , choć tak oczywiście nie było.

A mieszkałam też przez pewien okres w nowym budownictwie, gdzie stropy też były drewniane i jak do sąsiada z góry przyjeżdzała jego żona, to słychać było wszystkie ich miłosne uniesienia :roll: To tyle moich doświadczeń ze stropami drewnianymi[/i]

u moich znajomych też tak jest, wszystko słychać, każdy krok to wszystko się trzęsie i skrzypi, może to wadliwe wykonanie, a może nie, ja bym sobie w każdym razie czegoś takiego nie życzył w domu w którym mam mieszkać przez lata

No i bądź tu babo mądra 8) MarcinU a czy wygłuszałeś strop filcem, czy w jakiś inny sposób i skąd brałeś dobre drewno na strop?

Konstrukcja stropu jest taka:

1. na ściany (a dokładnie na wieniec) jest nakładana podwalina 5 cm.

2. Na podwalinę idą belki stropowe o przekroju 22,5 cmx 7,5 cm oczywiście na sztorc.

3. Belki są mocowane do podwalin oraz usztywniane stężeniami (na końcach oraz jedno w środku belki)

4. Pomiędzy belkami jest wełna mineralna 20 cm.

5. na belki w planie jest filc 3 mm ale kosztuje majątek więc dałem piankę podpanelową (2 warstwy po 2 mm).

6. Na to idą deski 28 mm mocowane na wkręty do belek

Nie obawiam się tego, że ktoś będzie na górze hałasował, bo nikogo tam nie ma :-) - zapewne inaczej jest w budownictwie wielorodzinnym. A czy się będzie coś trzęsło jak będę skakał to powiem jak zbuduję :-)

Konstrukcja stropu jest taka:

1. na ściany (a dokładnie na wieniec) jest nakładana podwalina 5 cm.

2. Na podwalinę idą belki stropowe o przekroju 22,5 cmx 7,5 cm oczywiście na sztorc.

3. Belki są mocowane do podwalin oraz usztywniane stężeniami (na końcach oraz jedno w środku belki)

4. Pomiędzy belkami jest wełna mineralna 20 cm.

5. na belki w planie jest filc 3 mm ale kosztuje majątek więc dałem piankę podpanelową (2 warstwy po 2 mm).

6. Na to idą deski 28 mm mocowane na wkręty do belek

Nie obawiam się tego, że ktoś będzie na górze hałasował, bo nikogo tam nie ma :-) - zapewne inaczej jest w budownictwie wielorodzinnym. A czy się będzie coś trzęsło jak będę skakał to powiem jak zbuduję :-)

MarcinU bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje

Kurde, ale jego sława rośnie :o . Może nie chwalmy słońca przed zachodem. U mnie zrobił fajnie taras, balustrady, schody i elementy drewniane w srodku, dlatego polecam. Można zobaczyć. Zapraszam. ...

A ja to wolałbym zobaczyć zdjęcia. Jeszcze ani jednego nie widziałem a są same superlatywy i to nie tylko tarasu ale i dachu. Może się doczekam.

Oczywiście mógłbym pojechać, zobaczyć ale ... nie mam czasu a będąc 25 godzin w pracy zawodowej mam dostęp do internetu więc i w taki sposób mogę zwiedzać Wasze budowy.

Podeślę. Pozdrawiam

Kurde, ale jego sława rośnie :o . Może nie chwalmy słońca przed zachodem. U mnie zrobił fajnie taras, balustrady, schody i elementy drewniane w srodku, dlatego polecam. Można zobaczyć. Zapraszam. ...

A ja to wolałbym zobaczyć zdjęcia. Jeszcze ani jednego nie widziałem a są same superlatywy i to nie tylko tarasu ale i dachu. Może się doczekam.

Oczywiście mógłbym pojechać, zobaczyć ale ... nie mam czasu a będąc 25 godzin w pracy zawodowej mam dostęp do internetu więc i w taki sposób mogę zwiedzać Wasze budowy.

Podeślę. Pozdrawiam

CZekam z niecierpliwością. :wink:

Podeślę. Pozdrawiam

CZekam z niecierpliwością. :wink:

Podaj adres email. Ile mega wytrzyma twoja skrzynka ?

słuchajcie chce se kupić piłę łańcuchową (będzie teksańska masakra :D na budowie) jaką byście polecili coby nie była miażdżąca cenowo a pochodzila trochę, tak samo czy co do dobrej siekiery (marki) macie jakieś doświadczenia?
o, wasnie tez potzrebuje piły.Ma ktos jakies doswiadczenia :roll:

słuchajcie chce se kupić piłę łańcuchową (będzie teksańska masakra :D na budowie) jaką byście polecili coby nie była miażdżąca cenowo a pochodzila trochę, tak samo czy co do dobrej siekiery (marki) macie jakieś doświadczenia?

?Najlepsze piły to jak wieść gminna niesie - Husquarna i długo nic za nią, ale ja mam Makitę (elektryczną) i pocięła już z 15 m3 drewna. Poza dolewaniem oleju nie wymaga żadnej pielęgnacji (nawet jej specjalnie nei czyszczę). Polecam z czystym sumieniem tym bardziej, że nzjaomy ma identyczną pilarkę i identyczną opinię. Cena w zeszłym roku coś około 500-600 zł. Zwróć tylko uwagę na to, żeby była odpowiednio długa - jak masz pieniek fi 80, to piłą o długości 30 cm nie przetniesz.

W siekierę sugeruję zainwestować parę groszy. Ja mam akurat firmowaną jako Bahco (chyba producent???) i spisuje się na medal. Jak parę razy siekiera ugrzęzła mi w pieńku to "pomagałem" jej 10 kilowym młotem i nawet na milimetr się nie odkształciła, a podobna za 40 złotych już dawno spoczywa na złomowcu, bo zaraz obuch się odkształcił (nie mówiąc o tym, że ciągle się tępiła).

Jak chcesz rąbać sękate pieńki to polecam dokupić klin (są np w Castoramie). Z jego pomocą rabanie idzie o wiele szybciej niż samą siekierą.

o, wasnie tez potzrebuje piły.Ma ktos jakies doswiadczenia :roll:

z tego co się już rozeznałem to polecane marki to stihl i husqvarna, z tym że husqvarna jest widzę znacznie droższa, teraz w stihlu promocja jest doają gratis do piły łańcuch dodatkowy i olej, ale to jak się okazuje tylko do najdroższego modelu :)

Ni stąd ni zowąt zaczeliście wypowiadać się na temat stropów drewnianych bardziej jak w wątkach na jego temat.

A gdzie znajdę taki temat? W początkowej fazie budowy przetrząsnąłem całe forum w poszukiwaniu takich informacji i nic nie znalazłem. Jedynie w wątku o domach szkieletowych co nieco było, ale to jakby nieco inna bajka.

. Ja mam akurat firmowaną jako Bahco (chyba producent???) i spisuje się na medal. Jak parę razy siekiera ugrzęzła mi w pieńku to "pomagałem" jej 10 kilowym młotem i nawet na milimetr się nie odkształciła, a podobna za 40 złotych już dawno spoczywa na złomowcu, bo zaraz obuch się odkształcił (nie mówiąc o tym, że ciągle się tępiła).

Jak chcesz rąbać sękate pieńki to polecam dokupić klin (są np w Castoramie). Z jego pomocą rabanie idzie o wiele szybciej niż samą siekierą.

Ja,mam siekiere Fiskersa i tez jest super, łopata tez tej firmy spisuje sie na medal.Z klinem dobry pomysł