Ados 09.11.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 . Ja mam akurat firmowaną jako Bahco (chyba producent???) i spisuje się na medal. Jak parę razy siekiera ugrzęzła mi w pieńku to "pomagałem" jej 10 kilowym młotem i nawet na milimetr się nie odkształciła, a podobna za 40 złotych już dawno spoczywa na złomowcu, bo zaraz obuch się odkształcił (nie mówiąc o tym, że ciągle się tępiła). Jak chcesz rąbać sękate pieńki to polecam dokupić klin (są np w Castoramie). Z jego pomocą rabanie idzie o wiele szybciej niż samą siekierą.Ja,mam siekiere Fiskersa i tez jest super, łopata tez tej firmy spisuje sie na medal.Z klinem dobry pomysł Gosiu czy Ty co rano rozwalasz tak z kilka m3 drewna 2-kilową siekierą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 09.11.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 . Ja mam akurat firmowaną jako Bahco (chyba producent???) i spisuje się na medal. Jak parę razy siekiera ugrzęzła mi w pieńku to "pomagałem" jej 10 kilowym młotem i nawet na milimetr się nie odkształciła, a podobna za 40 złotych już dawno spoczywa na złomowcu, bo zaraz obuch się odkształcił (nie mówiąc o tym, że ciągle się tępiła). Jak chcesz rąbać sękate pieńki to polecam dokupić klin (są np w Castoramie). Z jego pomocą rabanie idzie o wiele szybciej niż samą siekierą.Ja,mam siekiere Fiskersa i tez jest super, łopata tez tej firmy spisuje sie na medal.Z klinem dobry pomysł Gosiu czy Ty co rano rozwalasz tak z kilka m3 drewna 2-kilową siekierą? Nooo jak sie rozkrece, to i sasiadom porabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 09.11.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Ja,mam siekiere Fiskersa i tez jest super, łopata tez tej firmy spisuje sie na medal.Z klinem dobry pomysł Gosiu czy Ty co rano rozwalasz tak z kilka m3 drewna 2-kilową siekierą? Nooo jak sie rozkrece, to i sasiadom porabie to może do swojego profilu wrzuć jakąś fotkę przy pracy z siekierą a te fiskersy fajne są, teraz se przypominam wczoraj w OBI oglądałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 09.11.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 No i bądź tu babo mądra MarcinU a czy wygłuszałeś strop filcem, czy w jakiś inny sposób i skąd brałeś dobre drewno na strop? Konstrukcja stropu jest taka: 1. na ściany (a dokładnie na wieniec) jest nakładana podwalina 5 cm. 2. Na podwalinę idą belki stropowe o przekroju 22,5 cmx 7,5 cm oczywiście na sztorc. 3. Belki są mocowane do podwalin oraz usztywniane stężeniami (na końcach oraz jedno w środku belki) 4. Pomiędzy belkami jest wełna mineralna 20 cm. 5. na belki w planie jest filc 3 mm ale kosztuje majątek więc dałem piankę podpanelową (2 warstwy po 2 mm). 6. Na to idą deski 28 mm mocowane na wkręty do belek Nie obawiam się tego, że ktoś będzie na górze hałasował, bo nikogo tam nie ma - zapewne inaczej jest w budownictwie wielorodzinnym. A czy się będzie coś trzęsło jak będę skakał to powiem jak zbuduję MarcinU bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje Chętnie skorzystam z informacji, gdyż właśnie wczoraj zaczeliśmy robienie stropu A co do ewentualnej kiepskiej akustyki, to mam inne doświadczenia. W moim rodzinnym domu od ponad 50 lat jest taki strop i problem ten nie występuje. Myślę ,że to kwestia dobrego wykonawstwa, no i materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 09.11.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 . Ja mam akurat firmowaną jako Bahco (chyba producent???) i spisuje się na medal. Jak parę razy siekiera ugrzęzła mi w pieńku to "pomagałem" jej 10 kilowym młotem i nawet na milimetr się nie odkształciła, a podobna za 40 złotych już dawno spoczywa na złomowcu, bo zaraz obuch się odkształcił (nie mówiąc o tym, że ciągle się tępiła). Jak chcesz rąbać sękate pieńki to polecam dokupić klin (są np w Castoramie). Z jego pomocą rabanie idzie o wiele szybciej niż samą siekierą.Ja,mam siekiere Fiskersa i tez jest super, łopata tez tej firmy spisuje sie na medal.Z klinem dobry pomysł Fiskarsy też super. Zarówno siekiery jak i łopaty. W zwykłych szpadlach już dwa trzonki złamalem kopiąc teren pod trawnik, a Fiskars dzielnie się trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.11.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Dla zainteresowanych wygląd stropu z fazy budowy: http://marcinu.republika.pl/images/strop.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 09.11.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Witam! Planujemy rozpocząć budowę na wiosnę w Pruszczu. Wybraliśmy M02 Konkursowy z muratora. Mam ogromną prośbę, czy możecie mi polecić architekta do adaptacji i zmian, najlepiej z Pruszcza. Pozdrawiam Witam witam Pruszcz rośnie w siłę a gdzie się budujecie ? Co do architekta to pomimo, że "znajomy" to raczej bym go nie poleciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 09.11.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Bo fajny ten Pruszcz Na Kusocińskiego, koło szkoły nr 4, a Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 09.11.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 takiej okazji nie przegapie : 1. buduje rzut beretem od Pruszcza - więc witam i pozdrawiam przyszłych sąsiadów! 2. mam strop drewniany, finalnie (choć pomysłów było wiele) z odsłoniętymi struganymi belkami widocznymi od dołu, na belki poszła powała z desek i dalej będzie tzw. "podłoga pływająca" - strop taki posiada wady i zalety ale super wygląda według inwestorki i inwestora, był tani i prosty w montażu itp ... http://foto.onet.pl/upload/43/2/_397730_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 09.11.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 My budujemy sie w Pruszczu na Mazepy, 5 minut od Ciebie.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.11.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Sie przypominam z pytaniem : Czy ktoś ma namiar do kogoś wykonującego usługi cyklinowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 09.11.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Sie przypominam z pytaniem : Czy ktoś ma namiar do kogoś wykonującego usługi cyklinowania?ja, mam ale terminy to beda na styczen, chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 09.11.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Anekri, CMYK Faktycznie rzut beretem. Muszę trochę poczytac forum to dowiem się na jakim etapie jesteście. Przed nami długa droga . Trochę się bojam tego wszystkiego. Z czego budujecie, my ciągle nie możemy się zdecydować odnośnie materiału i rodzaju ścian. Lidka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 09.11.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 budujemy oboje z gazobetonu najszybciej i najtaniej a inne opinie sa zroznicowane. A bac sie nie ma czego ja mam jedynie zawirowania z woda i sciekami robia pod gore ale uporam sie z tym.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 09.11.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 MarcinU i Amys fajnie, że pokazaliście swoje stropy. Fajnie wyglądają i jakoś tak swojsko zrobiło się na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 10.11.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Ludzie chyba zwariowłam, ile mozna wybierać kibelek, już poltora miesiąca ogladam , jak tak dalej pojdzie to za 10 lat moze sie wprowadze w dodatku nioc juz mi sie nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 10.11.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Geodeta potrzebny mi do mapek. może ten będzie tańszy: Pan Jarosław Iwanowski: 501 73 43 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 10.11.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Ludzie chyba zwariowłam, ile mozna wybierać kibelek, już poltora miesiąca ogladam , jak tak dalej pojdzie to za 10 lat moze sie wprowadze w dodatku nioc juz mi sie nie podoba a chcesz podwieszany czy stojący? Jak stojący, to mi się podoba Eco2000 Cersanitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 10.11.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Podwieszany, na sczescie decyzja juz zapadła w razie czego zaraz wysle zaliczke gdyby miało mi sie odwidziec, umywalke tez wybralam miske nablatowa i teraz juz nie jestem pewna bo chcialam żeby stala na drewnianym stole, a kafelki to sie nawet boje ogladać skoro z kibelkiem to tyle trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 10.11.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Hm tu jest tylko EKO20 ale mozę to to samo, taki bez kompaktu (czy jak sie tam to nazywa), ładniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts