mirek_gdynia 07.12.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Tez przerabialem temat proby ubezpieczenia budowy od kradziezy-bez skutku. Nie udalo sie. A mnie się udało. Hestia ma ubezpieczenie domu w trakcie budowy. Wymagają tylko aby dom miał drzwi i okna. Ale od jakich zdarzeń masz to ubezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 07.12.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Tez sie przychylam do prosby, bo wszystkie moje poszukiwania zakonczyly sie fiaskiem. Rzekomo linia radiowa TP to totalna pomylka. Ja już radiolinię miałam przez 2 lata. Miała być tymczasowa więc trzymałam. Ale ponieważ nie potrzebuję telefonu tylko internetu a Tepsa nie ma zamiaru zmieniać linii dla 5 użytkowników to mamy ich w ... Radiolinia nadaje się tylko do telefonu. Także szukamy możliwości na inne połączenie ze światem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 08.12.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Tez mam zgode ze starostwa wejherowskiego na oczyszczalnie i niw jestem pierwsza osoba na moim osiedlu, ktora ja uzyskala. Nie bylo szczegolnych trudnosci z jej uzyskaniem (dokladnie rok temu). Moze Starostwo w Wejherowie jest troszke "nieupierdliwe"? Ale zgoda oczywiscie warunkowa, do czasu powstania kanalizacji zbiorczej. .... Zdradź mi, jak to zrobiłeś, wiesz, tak step by step Jeśli nie chcesz oficjalnie, może być na priva Coz, poszedlem do starostwa i zapytalem sie jakie dokumenty potrzebuja do wydania zgody na oczyszczalnie. Badania geologiczne, projekt (tu byl klopot, bo do oczyszczalni musza byc specjalne uprawnienia, po wielu trudach w gminie dano mi namiar na wlasciwa osobe), mapka. Dokladnie szczegolow nie pamietam (z zona dzielilismy sie obowiazkami) ale po 20 stycznia moge podac Ci szczegoly (dopiero wtedy zobacze sie z zona). Zaznaczam, ze zadne formy wdziecznosci wobec urzednika nie wystapily. Jesli Ci odmowia zadaj odmowy na pismie, jesli nie maja w planach zalozyc w najblizszym czasie kanalizacji a grunt jest wystarczajaco przepuszczalny (badanie 150zl - w moim przypadku 3 otwory) to brak argumenu do odmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 08.12.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Tez przerabialem temat proby ubezpieczenia budowy od kradziezy-bez skutku. Nie udalo sie. A mnie się udało. Hestia ma ubezpieczenie domu w trakcie budowy. Wymagają tylko aby dom miał drzwi i okna. Tak, wlasnie a ja mialem wlasnie kupione okna (od Malego z firmy) ale nie mialem docelowych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 08.12.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 MALY ty tez chyba miales internet droga radiowa Tp. I jak to wygladalo u Ciebie?ewa a jak to bylo z jakoscia polaczen (tel. oczywiscie). Sasiedzi mieli pol roku i zrezygnowali z tel, dlatego domniemam, ze to "badziewie".Lepiej poszukac lokalnych dostawcow Wi-Fi, ale u mnie i takowych nie ma a przez komorke to transfer ograniczony do 1gb sciagnietych danych (jesli wiecej to podpowiedzcie u ktorego operatora), ale mnie interesuje min. 10gb. Dla mnie brak internetu to dramat (takze zawodowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 08.12.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Bo ja wiem czy badziewie? Trzeba się przyzwyczaić do tego, ze po odebraniu jest chwilka przerwy. Może jedynie jak bardzo wiało to w słuchawce trzeszczało. Radiolinia jako sam telefon wystarczy. Przynajmniej u mnie tak było. Może u Twoich sąsiadów coś zasłania antenę? My chyba będziemy szukali kogoś do kogo będzie się można "podłączyć" kabelkiem. Zobaczymy czy się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.12.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 .. Coz, poszedlem do starostwa i zapytalem sie jakie dokumenty potrzebuja do wydania zgody na oczyszczalnie. Badania geologiczne, projekt (tu byl klopot, bo do oczyszczalni musza byc specjalne uprawnienia, po wielu trudach w gminie dano mi namiar na wlasciwa osobe), mapka. Dokladnie szczegolow nie pamietam (z zona dzielilismy sie obowiazkami) ale po 20 stycznia moge podac Ci szczegoly (dopiero wtedy zobacze sie z zona). Zaznaczam, ze zadne formy wdziecznosci wobec urzednika nie wystapily. Jesli Ci odmowia zadaj odmowy na pismie, jesli nie maja w planach zalozyc w najblizszym czasie kanalizacji a grunt jest wystarczajaco przepuszczalny (badanie 150zl - w moim przypadku 3 otwory) to brak argumenu do odmowy. Dziękuję bardzo za te informacje, badanie gruntu już mam zrobione...czekam na dalsze informacje od Ciebie a w przyszłym tygodniu zacznę działać. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 08.12.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 MALY ty tez chyba miales internet droga radiowa Tp. I jak to wygladalo u Ciebie? ewa a jak to bylo z jakoscia polaczen (tel. oczywiscie). Sasiedzi mieli pol roku i zrezygnowali z tel, dlatego domniemam, ze to "badziewie". Lepiej poszukac lokalnych dostawcow Wi-Fi, ale u mnie i takowych nie ma a przez komorke to transfer ograniczony do 1gb sciagnietych danych (jesli wiecej to podpowiedzcie u ktorego operatora), ale mnie interesuje min. 10gb. Dla mnie brak internetu to dramat (takze zawodowy) Jeśli macie możliwość podpięcia się do tepsy, to zbierz dwóch-trzech sąsiadów, kupcie łącze ADSL, podzielcie to między siebie i będzie chodziło jak złoto. Od roku mamy takie rozwiązanie i właśnie będzimy je "upgrade'ować" na szybsze (z 1MBit na 4 MBity) P.S. Ściągam z netu średnio 1-1.5 GB dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.12.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 MALY ty tez chyba miales internet droga radiowa Tp. I jak to wygladalo u Ciebie? ewa a jak to bylo z jakoscia polaczen (tel. oczywiscie). Sasiedzi mieli pol roku i zrezygnowali z tel, dlatego domniemam, ze to "badziewie". Lepiej poszukac lokalnych dostawcow Wi-Fi, ale u mnie i takowych nie ma a przez komorke to transfer ograniczony do 1gb sciagnietych danych (jesli wiecej to podpowiedzcie u ktorego operatora), ale mnie interesuje min. 10gb. Dla mnie brak internetu to dramat (takze zawodowy) Miałem... właśnie dostałem wypowiedzenie bo Rato plajtuje.I szybciutko zmieniłem na neostradę 256 za 1,22/m-c przez 6 m-cy,a po roku mogę zrezygnować ale wyłącznie w 13 m-cu płacąc 40 zł kosztów. Co do jakości - to zależy ile ludzi naraz z sieci korzysta.Z reguły (przy 256) miałem jakieś 180 do nawet rekordowo 440. Deszcz raczej nie przeszkadzał ale miałem talerz a nie "pałkę". Co bardzo ważne to długość przewodu od anteny do kompa- zdaje sie ,że max 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.12.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ze zdumieniem wczoraj zauważyłem, że w Bojanie na ul. Hebla zamontowano oświetlenie. Chyba coś drgnęło w gminie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darlos 09.12.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Cześć Poszukuję dobrej i taniej ekipy budowlanej z okolic trójmiasta, która by wybudowała dom do stanu surowego zamkniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.12.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ze zdumieniem wczoraj zauważyłem, że w Bojanie na ul. Hebla zamontowano oświetlenie. Chyba coś drgnęło w gminie ... No przecież donosiłem, ze był rozpisany przetarg na oświetlenie tej ulicy. Rozstrzygnięcie było na początku listopada, z terminem wykonania do 15 grudnia. Przetarg wygrał jakiś wykonawca z Bojana. Moje jaskółki ćwierkają, że w przyszłym roku powinno pojawić sie 4-5 lamp na Majora Bojana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadar 09.12.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Zwracam się z ogromną prośbą do wszystkich doświadczonych budawaniam domu! Jestem na etapie wyboru projektu no i oczywiście nic mi się gotowego niepodoba. Jeśli znacie architekta, który nie zedrze ze mnie skóry to bardzo proszę o namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 09.12.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Tez mam zgode ze starostwa wejherowskiego na oczyszczalnie i niw jestem pierwsza osoba na moim osiedlu, ktora ja uzyskala. Nie bylo szczegolnych trudnosci z jej uzyskaniem (dokladnie rok temu). Moze Starostwo w Wejherowie jest troszke "nieupierdliwe"? Ale zgoda oczywiscie warunkowa, do czasu powstania kanalizacji zbiorczej. .... Zdradź mi, jak to zrobiłeś, wiesz, tak step by step Jeśli nie chcesz oficjalnie, może być na priva Coz, poszedlem do starostwa i zapytalem sie jakie dokumenty potrzebuja do wydania zgody na oczyszczalnie. Badania geologiczne, projekt (tu byl klopot, bo do oczyszczalni musza byc specjalne uprawnienia, po wielu trudach w gminie dano mi namiar na wlasciwa osobe), mapka. Dokladnie szczegolow nie pamietam (z zona dzielilismy sie obowiazkami) ale po 20 stycznia moge podac Ci szczegoly (dopiero wtedy zobacze sie z zona). Zaznaczam, ze zadne formy wdziecznosci wobec urzednika nie wystapily. Jesli Ci odmowia zadaj odmowy na pismie, jesli nie maja w planach zalozyc w najblizszym czasie kanalizacji a grunt jest wystarczajaco przepuszczalny (badanie 150zl - w moim przypadku 3 otwory) to brak argumenu do odmowy.[/quote] AnSi - ja mialam projekt oczyszczalni w postaci takiej ulotki ktorą producent dołącza do produktu, czyli opis zbiornika , przylaczy i jak to powinno byc zamontowane itd , przeszlo - zadnego innego projetku nie chcieli. Przy czym - nie kupowalam jeszcze oczyszczalni - wzięłam tylko materiały od sprzedawcy. Poza tym oczyszczalnia nie wymaga pozwolenia tylko zgloszenia do starostwa. Natomiast w WZiZT gmina wpisala mi oczysczalnie - tez z warunkiem podlaczenia do kanalizy - jak bedzie. chyba nic nie namieszalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 09.12.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Zochna dzięki za informacje, problem w tym, że ja w planie zagospodarowania mam zapisane podłączenie do kanalizacji (której jeszcze nie ma, ale ma być...nie wiadomo kiedy ) Do tego czasu proponują mi szambo , a ja zastanawiam się, jak to zmienić W poniedziałek robię pierwszą przymiarkę...zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 09.12.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 AnSi - też tak miałam. Rzeczywiscie - najtrudniej bylo przekonac gmine do zmiany warunkow. 3 wizyty "wdziek uroda bezpretensjonalnosci";) jak mawia znajomy i sie udalo. Powodzenia zycze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 09.12.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Dzięki Zochna trochę mnie pocieszyłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjaromir 10.12.2005 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Witam Poszukuję osoby (najlepiej projektanta) do uzykania wszyskich wymaganych dokumentów potrzebnych do pozwolenia na budowę.Może ktoś mógłby mi kogoś sprawdzonego polecić ? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjaromir 10.12.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Zapomniałem dodać że działka jest w połchowie gmina Puck a ja mieszkam w Gdyni.Więc fajnie by było gdyby ta osoba była z okolic. Jeszcze raz z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 10.12.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Dzięki Zochna trochę mnie pocieszyłaś Jesli dostales moja widomosc (prv) daj znac, bo nie jestem pewien, czy mi sie dobrze wyslala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts