Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tez przerabialem temat proby ubezpieczenia budowy od kradziezy-bez skutku. Nie udalo sie.

A mnie się udało. Hestia ma ubezpieczenie domu w trakcie budowy. Wymagają tylko aby dom miał drzwi i okna.

Ale od jakich zdarzeń masz to ubezpieczenie?

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez sie przychylam do prosby, bo wszystkie moje poszukiwania zakonczyly sie fiaskiem. Rzekomo linia radiowa TP to totalna pomylka.

Ja już radiolinię miałam przez 2 lata. Miała być tymczasowa więc trzymałam. Ale ponieważ nie potrzebuję telefonu tylko internetu a Tepsa nie ma zamiaru zmieniać linii dla 5 użytkowników to mamy ich w ...

Radiolinia nadaje się tylko do telefonu.

Także szukamy możliwości na inne połączenie ze światem.

Tez mam zgode ze starostwa wejherowskiego na oczyszczalnie i niw jestem pierwsza osoba na moim osiedlu, ktora ja uzyskala. Nie bylo szczegolnych trudnosci z jej uzyskaniem (dokladnie rok temu). Moze Starostwo w Wejherowie jest troszke "nieupierdliwe"?

Ale zgoda oczywiscie warunkowa, do czasu powstania kanalizacji zbiorczej.

....

Zdradź mi, jak to zrobiłeś, wiesz, tak step by step :) Jeśli nie chcesz oficjalnie, może być na priva :oops:

Coz, poszedlem do starostwa i zapytalem sie jakie dokumenty potrzebuja do wydania zgody na oczyszczalnie.

Badania geologiczne, projekt (tu byl klopot, bo do oczyszczalni musza byc specjalne uprawnienia, po wielu trudach w gminie dano mi namiar na wlasciwa osobe), mapka. Dokladnie szczegolow nie pamietam (z zona dzielilismy sie obowiazkami) ale po 20 stycznia moge podac Ci szczegoly (dopiero wtedy zobacze sie z zona). Zaznaczam, ze zadne formy wdziecznosci wobec urzednika nie wystapily. Jesli Ci odmowia zadaj odmowy na pismie, jesli nie maja w planach zalozyc w najblizszym czasie kanalizacji a grunt jest wystarczajaco przepuszczalny (badanie 150zl - w moim przypadku 3 otwory) to brak argumenu do odmowy.

Tez przerabialem temat proby ubezpieczenia budowy od kradziezy-bez skutku. Nie udalo sie.

A mnie się udało. Hestia ma ubezpieczenie domu w trakcie budowy. Wymagają tylko aby dom miał drzwi i okna.

Tak, wlasnie a ja mialem wlasnie kupione okna (od Malego z firmy) ale nie mialem docelowych drzwi.

MALY ty tez chyba miales internet droga radiowa Tp. I jak to wygladalo u Ciebie?

ewa a jak to bylo z jakoscia polaczen (tel. oczywiscie). Sasiedzi mieli pol roku i zrezygnowali z tel, dlatego domniemam, ze to "badziewie".

Lepiej poszukac lokalnych dostawcow Wi-Fi, ale u mnie i takowych nie ma a przez komorke to transfer ograniczony do 1gb sciagnietych danych (jesli wiecej to podpowiedzcie u ktorego operatora), ale mnie interesuje min. 10gb. Dla mnie brak internetu to dramat (takze zawodowy)

Bo ja wiem czy badziewie? Trzeba się przyzwyczaić do tego, ze po odebraniu jest chwilka przerwy. Może jedynie jak bardzo wiało to w słuchawce trzeszczało. Radiolinia jako sam telefon wystarczy. Przynajmniej u mnie tak było. Może u Twoich sąsiadów coś zasłania antenę?

My chyba będziemy szukali kogoś do kogo będzie się można "podłączyć" kabelkiem. Zobaczymy czy się uda :)

..

Coz, poszedlem do starostwa i zapytalem sie jakie dokumenty potrzebuja do wydania zgody na oczyszczalnie.

Badania geologiczne, projekt (tu byl klopot, bo do oczyszczalni musza byc specjalne uprawnienia, po wielu trudach w gminie dano mi namiar na wlasciwa osobe), mapka. Dokladnie szczegolow nie pamietam (z zona dzielilismy sie obowiazkami) ale po 20 stycznia moge podac Ci szczegoly (dopiero wtedy zobacze sie z zona). Zaznaczam, ze zadne formy wdziecznosci wobec urzednika nie wystapily. Jesli Ci odmowia zadaj odmowy na pismie, jesli nie maja w planach zalozyc w najblizszym czasie kanalizacji a grunt jest wystarczajaco przepuszczalny (badanie 150zl - w moim przypadku 3 otwory) to brak argumenu do odmowy.

Dziękuję bardzo za te informacje, badanie gruntu już mam zrobione...czekam na dalsze informacje od Ciebie :) a w przyszłym tygodniu zacznę działać. Zobaczymy...

MALY ty tez chyba miales internet droga radiowa Tp. I jak to wygladalo u Ciebie?

ewa a jak to bylo z jakoscia polaczen (tel. oczywiscie). Sasiedzi mieli pol roku i zrezygnowali z tel, dlatego domniemam, ze to "badziewie".

Lepiej poszukac lokalnych dostawcow Wi-Fi, ale u mnie i takowych nie ma a przez komorke to transfer ograniczony do 1gb sciagnietych danych (jesli wiecej to podpowiedzcie u ktorego operatora), ale mnie interesuje min. 10gb. Dla mnie brak internetu to dramat (takze zawodowy)

Jeśli macie możliwość podpięcia się do tepsy, to zbierz dwóch-trzech sąsiadów, kupcie łącze ADSL, podzielcie to między siebie i będzie chodziło jak złoto. Od roku mamy takie rozwiązanie i właśnie będzimy je "upgrade'ować" na szybsze (z 1MBit na 4 MBity)

P.S. Ściągam z netu średnio 1-1.5 GB dziennie.

Miałem... :evil: właśnie dostałem wypowiedzenie bo Rato plajtuje.I szybciutko zmieniłem na neostradę 256 za 1,22/m-c przez 6 m-cy,a po roku mogę zrezygnować ale wyłącznie w 13 m-cu płacąc 40 zł kosztów.

Co do jakości - to zależy ile ludzi naraz z sieci korzysta.Z reguły (przy 256) miałem jakieś 180 do nawet rekordowo 440.

Deszcz raczej nie przeszkadzał ale miałem talerz a nie "pałkę".

Co bardzo ważne to długość przewodu od anteny do kompa- zdaje sie ,że max 15m.

Ze zdumieniem wczoraj zauważyłem, że w Bojanie na ul. Hebla zamontowano oświetlenie. Chyba coś drgnęło w gminie ... :p

No przecież donosiłem, ze był rozpisany przetarg na oświetlenie tej ulicy. Rozstrzygnięcie było na początku listopada, z terminem wykonania do 15 grudnia. Przetarg wygrał jakiś wykonawca z Bojana. Moje jaskółki ćwierkają, że w przyszłym roku powinno pojawić sie 4-5 lamp na Majora Bojana.

Zwracam się z ogromną prośbą do wszystkich doświadczonych budawaniam domu! Jestem na etapie wyboru projektu no i oczywiście nic mi się gotowego niepodoba. Jeśli znacie architekta, który nie zedrze ze mnie skóry to bardzo proszę o namiar.

Tez mam zgode ze starostwa wejherowskiego na oczyszczalnie i niw jestem pierwsza osoba na moim osiedlu, ktora ja uzyskala. Nie bylo szczegolnych trudnosci z jej uzyskaniem (dokladnie rok temu). Moze Starostwo w Wejherowie jest troszke "nieupierdliwe"?

Ale zgoda oczywiscie warunkowa, do czasu powstania kanalizacji zbiorczej.

....

Zdradź mi, jak to zrobiłeś, wiesz, tak step by step :) Jeśli nie chcesz oficjalnie, może być na priva :oops:

Badania geologiczne, projekt (tu byl klopot, bo do oczyszczalni musza byc specjalne uprawnienia, po wielu trudach w gminie dano mi namiar na wlasciwa osobe), mapka. Dokladnie szczegolow nie pamietam (z zona dzielilismy sie obowiazkami) ale po 20 stycznia moge podac Ci szczegoly (dopiero wtedy zobacze sie z zona). Zaznaczam, ze zadne formy wdziecznosci wobec urzednika nie wystapily. Jesli Ci odmowia zadaj odmowy na pismie, jesli nie maja w planach zalozyc w najblizszym czasie kanalizacji a grunt jest wystarczajaco przepuszczalny (badanie 150zl - w moim przypadku 3 otwory) to brak argumenu do odmowy.[/quote]

AnSi - ja mialam projekt oczyszczalni w postaci takiej ulotki ktorą producent dołącza do produktu, czyli opis zbiornika , przylaczy i jak to powinno byc zamontowane itd , przeszlo - zadnego innego projetku nie chcieli. Przy czym - nie kupowalam jeszcze oczyszczalni - wzięłam tylko materiały od sprzedawcy. Poza tym oczyszczalnia nie wymaga pozwolenia tylko zgloszenia do starostwa. Natomiast w WZiZT gmina wpisala mi oczysczalnie - tez z warunkiem podlaczenia do kanalizy - jak bedzie.

chyba nic nie namieszalam :roll:

Zochna dzięki za informacje, problem w tym, że ja w planie zagospodarowania mam zapisane podłączenie do kanalizacji (której jeszcze nie ma, ale ma być...nie wiadomo kiedy :roll:) Do tego czasu proponują mi szambo :( , a ja zastanawiam się, jak to zmienić :-? W poniedziałek robię pierwszą przymiarkę...zobaczymy