Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Franciszku jeśli nie miałbyś człowieka od kanałówek to Krzysiek 0606-735-002.

Jednocześnie zauważyłem ,że to co mówiłem Tobie o tym na budowie jest dość zbliżone do rozwiązań specjalnych(zwykła,poszerzona panelówka).

Pozdrawiam

Jesli mowicie o grzejnikach kanalowych to one maja tez wentylator. Ten, ktory mi oferowano byl razem z obudowa tzn ze skrzynia w ktorej byl grzejnik.

Są też bez wentylatora.Z wentylatorem może czasem być kłopot ponieważ w firmach to ok. tam ciągle coś szumi ,ale w cichym domku to może drażnić.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie, czy ktoś z Was zainstalował lub instaluje wentylację mechaniczną z rekuperatorem /bez gruntowego wymiennika ciepła/? Czy macie namiary na inne firmy niż Dospel. Czy orientujecie się jaki jest koszt tego typu wentylacji dla domu /parterowy z użytkowym poddaszem/ o pow. użytkowej 155 m2 , jakie są „haczyki” tej wentylacji, jak się sprawdza i po ilu latach zwraca się ta inwestycja, jaka jest oszczędność w porównaniu z wentylacją grawitacyjną. Dziękuje z góry za wszystkie uwagi i spostrzeżenia.

Zobacz http://agagt.pl/ - są z Gdańska.

Ja się przymierzam do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem, przy czym na wypadek problemów chcę zostawić kominy z zaślepionymi kratkami wentylacyjnymi.

Nawet jeśli mi się rekuperator nie zwróci, to chcę mieć komfort uczciwie wentylowanych pomieszczeń, a przy wentylacji grawitacyjnej chyba często są problemy z wentylacją pomieszczeń na poddaszu.

Jakie tynki ręczne czy maszynowe? I cena też mnie interesuje Zamierzasz położyć jeszcze na nie gładź czy nie?

Tynki robione przez ekipę p. Wickiego - mam pewne uwagi do wykonania pracy i po przedstawieniu uwag udało mi sie zmniejszyć cenę z 9,5 tys do 8,3 za 750 m2 tynku - cena z materiałem i robocizną - troche sie wkurzyłem na poczatku bo mi wyszlo tych tynków mniej a Wicki powiedział ze on nie odlicza okien, drzwi i innych otworów np. pomiedzy kuchnia a jadalnia i liczy wszystko jak cała ściana. Ale ogólnie po zbiciu ceny jestem zadowolony - niestety bez cekolowania sie nie obejdzie chodź są miejsca takz 50% powierzchni gdzie nie trzeba cekolować bo jest na prawde gładziutko.

Cena za wylewki 24PLN z rozłożeniem styropianu - moje materiały to styropian, folia i siatka zbrojeniowa.

Gosia, jak tam wykończeniówka? Może jakieś relacje z pola walki?

Ja zaczynam wykończeniówkę w połowie stycznia, narazie projektuje wnętrza. Na papierze wszystko wygląda fajnie, problem sie zaczyna gdy do narysowanej np. łazienki zaczynam robić kosztorys i tak np. sama wanna, sedes, umywalka (seria EGO firmy Koło), brodzik +kabina, dwa mebelki, lustro, troche opraw oświetleniowych i .....mamy 10 000zł :o , a to przecież jedna mała łazienka. Do tego zastanawiam się nad kaflami. Żona namawia mnie na kafle po 160zł/1m2, ale ona nie zaglada to kosztorysu :wink:

Wykonczeniówka wykonczyła nas :( teraz wszystko idzie w grubych tysiacach.Kuchnia, 10.000, łazienki nawet nie licze, ale 10.000 na jedna to mało :-? Najgorsze oswietlenie.Ja mam duzo małych halogenów, a tu jeden np 50 zł :evil: Juz zrezygnowałam z robienia schodow na dzien dzisiejszy, po prostu zabraknie nam kasy.Nastepny problem z balustradami.Mam 11 m, a najtansze po 650 zł i to takie brzydkie :evil: te co mi sie podobaja kosztuja 1000 za m.Z ogrodu na pewno beda nici.Nie wiem z czego mozna jeszcze zrezygnowac :roll: Na szczescie mam juz zrobione 3 łazienki i kompletnie wykonczone.Karton gipsytez mam zrobione, jestem pzred malowaniem.U góry zamiast drewna, wykładziny, a i tak byłam w szoku ile moga kosztowac :evil: Taka co rzuca na kolana, nie dosc ze kosztuje 200 złm2 to tzrebaczekac na nia 3 miesiace :evil: Ech, szkoda gadac.Wpadnij do mnie na budowe, zobaczysz na zywo :p

Cieszy mnie tylko za to bardzo, ze Krzysiu wykancza cudnie, a pan Andrzej, to kafelkowy wirtuoz :wink:

Gosiu, dzięki za zaproszenie. Chętnie wpadnę. Czy sobota jest dla Ciebie o.k.?

Czy wiesz co słychać u Jooli? Napewno sobie już mieszka :lol:

.... Na tynki mokre jednak o tej porze roku bym się nie decydował.

Nawet Dolina Nidy (producent tynków gipsowych) pisze, że najlepszy okres na zrobienie tynków gipsowych to zima. Oczywiście przy dobrej wentylacji i niedopuszczeniu do obniżenia temperatury poniżej 5 st C przy nakładaniu tynku.

Kiedy będziesz je robił? Może poczekam , zobacze jak Ci się udało i również się zdecyduję. Życze powodzenia.

Franciszku jeśli nie miałbyś człowieka od kanałówek to Krzysiek 0606-735-002.

Jednocześnie zauważyłem ,że to co mówiłem Tobie o tym na budowie jest dość zbliżone do rozwiązań specjalnych(zwykła,poszerzona panelówka).

Pozdrawiam

Dzięki za namiary, temat technicznie mam "rozgryziony" :wink:

My jesteśmy po wylewkach i po tynkach cementowo-wapiennych - teraz wszystko schnie i pewnie poschnie do marca ...

Arco, powiedz jak z wilgocią (upierdliwy jestem w tym temacie :roll: ). Rozumiem, że wilgoci masz dużo - jak zabezpieczyłeś wełne mineralną (docieplenie poddasza) i płyty gipsowo-kartonowe na poddaszu (jeżeli je masz). Ja się waham czy zrobić tynki mokre czy suche.

Franciszku - co do wilgoci - na piętrze mojego domu robiłem tynki gipsowe - w pomieszczeniach nieocieplonych woda dosłwnie wisiała na ścianach przez 2 m-ce(kupe czasu trwało wygonienie jej z murów) .Dlatego każdemu zalecam grzanie surowego domu - chociażby kozą z castoramy. Daje duży efekt. Suche i w miare ciepłe ściany w środku zimy.

[Gosiu, dzięki za zaproszenie. Chętnie wpadnę. Czy sobota jest dla Ciebie o.k.?

Czy wiesz co słychać u Jooli? Napewno sobie już mieszka :lol:

Joola na nartach :p a mieszka juz pełna geba.Ma ogród, drzwi i wszystko, wszystko :lol: Zachwycona.Ja dzisiaj miałam obmiar kuchni i wykanczaja u mnie ostatnie pomieszczenie, daj znac kiedy wpadniesz

My jesteśmy po wylewkach i po tynkach cementowo-wapiennych - teraz wszystko schnie i pewnie poschnie do marca ...

Arco, powiedz jak z wilgocią (upierdliwy jestem w tym temacie :roll: ). Rozumiem, że wilgoci masz dużo - jak zabezpieczyłeś wełne mineralną (docieplenie poddasza) i płyty gipsowo-kartonowe na poddaszu (jeżeli je masz). Ja się waham czy zrobić tynki mokre czy suche.

Kurcze, ja nie mam wcale wilgoci :roll: fakt, grzeje od listopada, a tynki miałam robione w pazdzierniku.Pieknie wyschło.No ale faktura mi przyszła za gaz 1200 zł :evil: Musze przyznac, ze grzałam swego czasu dom bez okien